Je hebt eindelijk besloten om het internet te omarmen. En niet alleen om via Facebook te Farmvillen of op Twitter te tweeten, maar nu om zelf ook eens wat bij te dragen. Gefeliciteerd: je gaat van spectator, naar creator, ik ben trots op je. En weet je, beter laat dan nooit!

Maar je beslissing geeft je niet opeens magische krachten. Je wordt niet wakker met een bak PHP- of CSS-kennis. Zelf een blog maken, is nog even net iets te ambitieus voor je (al kun je er hier alles over lezen) of misschien ben je gewoon lui.  Gelukkig biedt het web allerlei gratis manieren om zonder énige kennis van zaken, toch een professioneel ogend blog op te zetten. Het is niet mijn kopje thee (gewoon lekker zelf doen joh), maar ik help je graag. Daarom hieronder wat handige sites waar je gratis een blog bij elkaar kunt klikken.

Blogger.com

Bij deze Googledienst heb je enkel je Google-account nodig om van start te gaan. Je kunt hier kiezen uit een aantal gemakkelijk aan te passen themes (maar ja, als je dat gaat doen, kun je net zo goed echt zelf aan de gang gaan), uitgebreide statistieken inzien en daar zelf scripts voor toevoegen. Je kunt gebruik maken van widgets (al heten ze hier gadgets) en krijgt 1 Gigabyte cadeau aan opslagruimte voor plaatjes. Daar moet je wel even mee vooruit kunnen zou ik zeggen.

Waar Blogger in elk geval minder geschikt voor is..
Wil je meerdere bloggers de ruimte bieden, dan is Blogger niet echt het meest geschikte platform.  Daarnaast schijnt Blogger.com minder sterk te zijn in SEO.  Al moet ik toegeven dat ik die ervaring  gegoogeld heb en van een andere sites dus- terwijl ik  het zelf niet zo ervaar.

Wat je wel kunt
Een privéblog hebben waar niet iedereen op kan. Een beetje saai in de meeste gevallen, maar misschien handig voor een intern blog bijvoorbeeld.

Tumblr.com

Zelf gebruik ik Tumblr om geinige plaatjes te dumpen, maar je kunt deze dienst ook voor een “echt” blog gebruiken.  Ook hier heb je de keuze uit een grote selectie gratis templates, maar kun je ook wat dollars neerleggen voor net iets mooiere templates.

Waar Tumblr in elk geval minder geschikt voor is…
Wil je de vrijheid hebben om je themes aan te vullen met alle widgets waar je hart harder van gaat kloppen? Dan kan dat wel via Tumblr, maar dan moet je wel echt onder de motorkap klooien. Wil je een eigen domeinnaam naar je tumblr-blog laten verwijzen? Dan is dat – zelfs volgens Tumblr zelf – nog best een ingewikkelde operatie.

Wat je wel kunt…
Met een Tumblr-blog ben je meteen onderdeel van de Tumblr-community. Je kunt andere tumblr-blogs volgen en Tumblr’ers kunnen jou volgen. Het is dus wat makkelijker om je eerste bezoekers binnen te halen. Dat geldt ook wel voor de andere diensten, maar wat mij betreft geldt dat voor Tumblr meer dan voor WordPress.com of voor Blogger.com.  Zoals gezegd gebruik ik Tumblr vooral voor korte berichten en plaatjes. Wat mij betreft is het daar ook zeker zéér geschikt voor.

WordPress.com

Zelf een WordPress site hosten is niet voor mietjes (al is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, maar dat klinkt ook meteen zo aanmatigend). Gelukkig biedt WordPress.com blogs voor mietjes. Net als bij Blogger.com kun je je hier aanmelden en maak je binnen een paar klikken een eigen site aan. Je kunt een eigen theme kiezen uit de beschikbare gratis themes en dat zijn er heel veel. Wil je één van die themes écht personaliseren (met eigen fonts en css) dan moet je overigens wel betalen.

Waar WordPress.com minder geschikt voor is…
Als je met drie kliks aan de gang wilt gaan is WordPress.com niet voor jou. Hoewel het allemaal niet heel erg moeilijk is, is het nog best een heel proces om je blog goed aan de praat te krijgen. Als je geld wilt verdienen met je blog is dit ook niet het platform voor jou, je mag namelijk geen banners op je blog plaatsen. Overigens überhaupt geen scripts (denk aan Google Analytics).

Wat je wel kunt….
Wordpress.com bied je de mogelijkheid om een theme te tonen speciaal voor tablets en smartphones. Daarbij zijn zowel het CMS als de themes SEO-geoptimaliseerd.  Ook fijn: een zeer uitgebreid dashboard met veel mogelijkheden.

Posterous.com

Net als Tumblr gebruik ik Posterous om plaatjes en korte boodschappen te delen. Ik maakte ooit een account aan om de dienst uit te proberen, maar ben toch blijven hangen bij Tumblr. Ook Posterous biedt mooie themes speciaal voor jou en een dashboard die gemakkelijk te gebruiken is. Je kunt meerdere sites aanmaken en op allerlei verschillende  manieren je content publiceren.

Waar Posterous minder geschikt voor is…
Wil je elke-widget-ooit-bedacht op je blog hebben draaien (doe het niet man)? Dan is Posterous niet voor jou. Hoewel je zelf onder de motorkap kunt klooien, is dat voor een beginner geen feest.

Wat je wel kunt…
Je kunt een privéblog maken waarop je met je collega’s de foto’s van de laatste borrel kunt delen. Posterous is ook prima geschikt om allerlei multimedia direct vanaf je telefoon of per email met de wereld te mailen. Zij zorgen ervoor dat je filmpje goed werkt en je foto’s er netjes uitzien.

Wat vind jij: zelf hosten of gratis dienst? 

0 Shares:
3 comments
  1. Als je ook nog goed gevonden wil worden…. WordPress en Blogger(van Google) geven SEO-matig de beste resultaten ;-)
    Gr. OMA

  2. Hangt bij WordPress toch ook wel van je theme af? Ik ken wordpress.com niet zo goed…zou me niks verbazen als alle themes vreselijk geoptimaliseerd zijn :)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.670 keer gelezen