Toen ik geschiedenis studeerde, spelde ik de krant van voor tot achter en dan nog eens. Dat doe ik al heel lang niet meer. Ik word er zo boos van. Afgelopen zondagochtend sloeg alles. En de huidige formatie maakt het er niet beter op. Ik citeer nog even uit de zaterdagkrant:

Internet geeft je de mogelijkheid ongefilterd te communiceren met de mensen in het land. … We kunnen via e-mail contact onderhouden, we creeren databases van mensen die het met ons eens zijn. Dat heeft ons op een ongelooflijke manier bevrijd. Zonder internet hadden wij nooit bestaan” aldus Martin Bosma, 2e man van de PVV.

En in diezelfde Volkskrant: “Hij was een innemende, slimme jongen. Hij klaagde nooit, terwijl hij toch in een belabberde situatie zat.” aldus de advocaat van Franklin Othieno, de jonge asielzoeker die onverwachts overleed in een Nederlands detentiecentrum.

Ik kende Franklin niet, maar het lijkt me iemand zoals u en ik. Iemand op zoek. Ik heb bewondering voor zijn moed om huis en aard te verlaten voor een land achter de regenboog. Ongeacht of die regenboog bestaat, zijn wens is legitiem. En Franklin had succes, tenminste even. Hij studeerde farmacy in Houston, Texas. Hij werkte als accountant bij Shell. Ik doe hem dat niet na.
En vervolgens raakte hij kwijt. Letterlijk.

Wel potverdrie, waarom wisten zijn Amerikaanse vrienden en collega’s niet waar Franklin was? Waarom wisten zijn ouders dat niet? De documantaire Surprising Europe geeft je een idee. Verplichte kost voor wereldburgers anno 2010: gaat dat zien, en kom dan subiet terug.

De Franklin’s van deze wereld, de zoekers, globetrotters en vluchtelingen van deze wereld zijn verworden tot ‘Politiek Agendapunt’, tot een ‘Maatschappelijk Issue’. Klinkt gewichtig, maar het zijn gewoon mensen: waar is hun geluid? De PVV komt luid en duidelijk binnen, waarom zij niet. Ik ben heus niet (heel) naief, ik snap dat het lastig ligt. Maar juist voor deze nomaden kan internet een houvast en uitkomst zijn, een virtuele koppeling tussen mensen en plekken.

Niet gehinderd door enig cynisme en enigszins overmoedig zeg ik: virtuele warmte voor iedereen! Yeah! We Can!

Beste internetspecialisten, beste wannabee-goeroes, certified-goeroes, developers, designers, contentspecialisten, analisten, online marketeers en anderen met kennis van zaken, ja jij daar achter het beeldscherm! Bied je diensten eens aan, aan mensen die je geen kant-en-klare vraag voorleggen, die je riante uurtarief niet kunnen betalen, die (go figure) niet eens weten welke mogelijkheden er zijn…
Maak een website, weblog, widget, plugin, app of wat dan ook ten dienste van een Maatschappelijk Issue.

Het levert je vast karmapunten op.

Geen idee voor wie, wat of hoe?
Of wel een goed idee, maar niet de tijd.
Laat het weten…
Voor een klein tegengeluid in huidig Nederland

[ dit artikel verscheen ook op www.zins.nl ]
0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 2.701 keer gelezen