newspaper-pages

Rupert Murdoch is boos. De nieuwsmagnaat is boos omdat Google zijn nieuws steelt. De hele wereld leest het nieuws dat door zijn imperium met bloed zweet en tranen wordt verzameld en verspreid gratis en voor niks op Google. Hij heeft gedreigd Google te blokkeren op al zijn sites. Tegelijkertijd lijken er onderhandelingen gaande met Microsoft over exclusieve toegang tot zijn nieuws door Bing, de zoekmachine van Microsoft. Onlangs kondigde Google aan een nieuwe optie te hebben geïntroduceerd waarmee nieuwsorganisaties de gratis toegang tot nieuws kunnen beperken.

opgetogen

De traditionele nieuwskanalen reageren opgetogen. De klacht van oud media land is gehoord en Google is op de knieën gedwongen. De grote Google moet buigen voor oud papier. De Champagne kurken knalden in Rupert’s kantoortje.

gniffelen

Ondertussen gniffelen Sergey en Larry. Zij weten wat er gaat gebeuren. Steve Jobs gniffelt mee vanaf de zijlijn, hij heeft precies hetzelfde meegemaakt. De grote platenmaatschappijen waren boos op Napster. Steve maakte het Napster model tot een eerlijke winkel. Maar de grote platenbazen haalden de iTunes store door het slijk. En zelfs toen ze – vele miljoenen verkochte songs later – niet meer zonder konden, maakten ze zich boos over de 99 cent per nummer. Harde onderhandelingen volgden. Steve gaf toe en een hit mocht ineens $1,29 kosten.

Steve deed heel teleurgesteld tijdens de vergadering, dat stel ik me zo voor. Maar terug in zijn kantoor gniffelde hij, hij wist wat er ging gebeuren. En de verkoopcijfers gaven hem gelijk. Zo ook de plotselinge stijging van illegale downloads die juist al jaren aan het dalen waren. De hitgevoelige jeugd betaald geen $ 1,29 per song. Zij vinden 99 cent nog net te doen. Alles daarboven doet hen hun favoriete bittorrent applicatie opstarten. En Amazon, Nokia Ovi store et al zijn leuk, maar zij bieden niet wereldwijd muziek aan en bovendien is de integratie met ‘s werelds meest populaire mp3 speler niet optimaal. Dit alles wist Steve en hij gniffelde.

zijden draadje

De nieuwswereld zal hetzelfde meemaken. Sergey en Larry weten dat Rupert op zijn knietjes terug zal komen in hun kantoor, zijn nieuwsimperium aan een zijden draadje achter zich aanslepend. Want Google drijft niet een heel klein beetje verkeer richting dat imperium. De Wall Street Journal bijvoorbeeld, haalt 25% van haar lezers binnen via Google. Dat die lezers niet direct betalen voor het lezen van nieuws betekent dat je een ander model moet verzinnen voor je inkomensstroom, niet dat je die lezers moet blokkeren.

Leuk hoor zo’n deal met Microsoft. Bing is voorwaar geen slechte zoekmachine maar als het gaat om marktaandeel in de wereld van het zoeken komt niemand zelfs maar in de buurt van Google. Bovendien, als je gewend bent via Google te zoeken, je nieuws-sites in Google reader hebt staan en je mail via Gmail verstuurd, ga je niet op zoek naar een andere zoekmachine, je laat Google een andere nieuwsbron zoeken. Da’s veel makkelijker.

onderkoningen

Ondertussen doen Sergey en Larry precies wat ze moeten doen. Ze komen Rupert een heel klein beetje tegemoet. Net genoeg om geen vijanden te worden en net te weinig zodat Rupert de waarde van Google leert kennen. Vriendelijk lachend kunnen Sergey en Larry met uitgestoken hand naar Rupert lopen bij de volgende vergadering. Daar kunnen ze dan uitleggen dat zij er ook niks aan kunnen doen dat mensen via Google ook andere nieuwsbronnen aanboren dan die van Rupert. Dat citizen journalism wordt gedreven door Internet verkeer dat via Google op de sites van de onderkoningen terecht komt. Dat gratis het nieuwe marktmodel is en tenslotte, grappend, kunnen ze suggereren dat Rupert misschien met pensioen moet gaan. Want zijn wereldbeeld loopt een klein beetje achter voor iemand die nieuws verkoopt.

0 Shares:
2 comments
  1. WSJ en FT bieden need-to-know nieuws waar mensen (hopen) aan te verdienen. Het is niet voor entertainment bedoeld maar werkgerelateerd, daar kun je geld voor vragen.

    De meeste teletekst-achtige en lokale nieuwsbronnen zijn nice-to-know, daar betaal je online niet voor, dan zoek je wel even verder.

Comments are closed.

Dit artikel is 2.574 keer gelezen