nordicVandaag kwamen wij het bos uit met de honden. Bij de ingang stonden een paar professionele stokkenlopers. Althans naar hun uitrusting te oordelen waren ze behoorlijk professioneel. Nordic walking heet dat geloof ik. Nou kan ik me onder Nordic condities het nut van een stok of twee goed voorstellen. Uit eigen ervaring weet ik dat een paar bergen en barre condities extra hulpmiddelen vereisen. Maar het bos bij ons? Een gemiddeld Veluws bos? Dacht het niet. Het nut van de stokken ontgaat mij volkomen en ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de stokken een teken van degeneratie zijn. Terug naar vier poten.

lachspieren

Natuurlijk hoor ik de protesten, “Maar met die twee stokken zorg ik ervoor dat ik mijn hele lijf gebruik tijdens het lopen. Dat is goed voor al mijn spieren.” Ja, dat zal best. Maar voorlopig is het vooral goed voor mijn lachspieren als ik zo’n stel fanatici tegenkom in het bos. Het is de categorie waar ik om moet lachen, niet alleen de stokkenlopers. Dus als je tot die categorie behoort kun je misschien beter even niet verder lezen, ik ben niet van het ontzienende type.

nuttig product

De categorie die ik bedoel is moeilijk te benoemen. Men loopt op vier poten terwijl het op twee ook prima gaat. Men doet met de auto boodschappen om de hoek maar spendeert veel geld en zweet in de sportschool. Men heeft een fiets op rollen op zolder en kijkt naar ‘the nature channel’ voor de mooie uitzichten. Kortom de degenererende mens. De mens die activiteit en nuttig product niet weet te verbinden. De mens die heeft ontleerd dat als je hout hakt, je twee keer warm kunt worden.

stoom

Komt er al stoom uit je oren? Mooi, dan hoor je tot die categorie. Voor je mij in gedachte of anderszins doorrijgt met je Nordic Walking atribuut, is het misschien een idee om even door te lezen. Ik heb namelijk een idee hierover wat de eerste aanval wat afzwakt. Misschien komen we zelfs tot een symbiose.

opwekkend

Er wordt op het gebied van energie opwekking en opslag van alles uitgevonden. De ontwikkelingen volgen elkaar op in hoog tempo. Accu’s worden steeds beter. Gadgets hebben steeds minder energie nodig. Nieuwe methoden van opwekking worden uitgevonden. Stel dat al die energie die je in loze activiteiten stopt gebruikt kan worden om een deel van je gadgets te voeden. Bij sommige sportscholen schijnt het al te gebeuren. De koffieautomaat en de biertap gevoed door de roeibank. Maar het kan in de persoonlijke sfeer ook. Kleding gemaakt van elektrische energie opwekkende stof, stokken met een druk-naar-elektrische-energie omzetting, een dynamo aan je hometrainer, ideeën genoeg.

dansende pacemaker

Het is nog niet zo ver maar veel van die techniek is al zonder meer toepasbaar. Het is meer een kwestie van onderdeel van het gedachtegoed worden. Laatst zat ik naar “Car pool” van Robert LLewellyn te kijken – een van de leukste podcasts die er is naar mijn mening – en daar kwam de directeur/oprichter van Ecotricity, Dale Vince aan het woord. Een hippie met visie (nee niet visioenen). Hij besloot op een dag een windmolen te bouwen voor het opwekken van elektriciteit. Natuurlijk kwam er veel protest uit de omgeving van de bouwplaats. De molen zou pacemakers storen, vogels doden bij duizenden, veel herrie maken, je kent het wel. Bovendien zou de molen niet efficiënt zijn dus een dom middel zijn om energie op te wekken. Behalve dat de man met pacemaker nog vrolijk rondhuppelt, er geen dode vogels onder de molen liggen en de herrie zelfs met hele goede oren niet te horen is naast een kolencentrale, blijkt zo’n molen ook nog eens behoorlijk efficiënt te zijn. Helaas zijn de cijfers die door de anti-laten-we-het-eens-anders-proberen pressiegroepen nogal eenzijdig gepresenteerd. Er wordt namelijk gezegd dat een typische molen maar eenderde van het jaar energie opwekt. Dat blijkt een nogal eenzijdig argument. Het impliceert namelijk dat de molen dus maar dertig procent van zijn aanwezigheid benut voor het opwekken van energie. Dat klopt wel maar wat men er vergeet bij te zeggen is dat een kerncentrale of een kolencentrale maar vijftig procent haalt in dezelfde berekening (omdat die centrales aan en uit gaan afhangend van de vraag van het net, onderhoud, enz). Als je daarbij in acht neemt dat een molen geen personeel nodig heeft, maar twee keer per jaar wat licht onderhoud nodig heeft en niet vervuilt zeg ik: zet maar neer die molens.

loos zweet

Goed, statistieken en cijfers worden dus gebruikt om mensen in het ongewisse te laten over de werkelijke mogelijkheden die er zijn. Maar zonder nou al te ver in het energie vraagstuk te duiken zeg ik tegen al jullie behorend tot de categorie loze zweters: ga zo door. Er komt namelijk een dag dat al jullie loze gezweet wordt omgezet in energie. Daarmee wordt jullie loze zweten in een klap super nuttig. Die energie komt dan weer ten goede aan mijn elektrische zimmer frame. Ik heb dan niet vier maar zes poten om jullie een schop onder jullie … te geven om harder te lopen, te trappen, te roeien enzovoort. Ik wil namelijk wel mobiel blijven én naar mijn iPod kunnen blijven luisteren dus ik heb veel stroom nodig!

0 Shares:
2 comments
  1. Ik moest erg om je post lachen, weet niet helemaal of het de bedoeling was :)) Deed me ook een beetje aan Midas Dekkers denken eerlijk gezegd (en dat was bedoelt als compliment hoor!) :)

  2. Hoi Brenda,

    Vergeleken worden met Midas Dekkers kan ik niet anders dan als compliment beschouwen! Ondanks zijn misleidde affectie voor katten en aversie tegen honden bewonder ik hem als columnist enorm. En dat je moest lachen om deze post was zeker ook de bedoeling, ook al zat er een serieuze bodem onder de humor :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 2.516 keer gelezen