Wanneer je een website hebt, is het wel zo handig als je ‘m gemakkelijk kunt onderhouden. De tijd van handmatig je code aanpassen en alles via FTP uploaden is allang voorbij. Ook worstelen met Joomla is verleden tijd. WordPress is namelijk makkelijk te gebruiken als CMS.

Nog nooit met WordPress gewerkt? Doorloop dan is de reeks posts over het gebruik van WordPress.

Voordelen
Nu hoor ik je denken: ‘Van Baaijen, hartstikke leuk, maar WordPress is een blogtool! Ik ga daar toch zeker geen website mee maken!’ Jawel, dat ga je wel! Kijk maar eens naar de voordelen:

– WordPress is makkelijk te installeren
– De interface van het dashboard is uitstekend en behoeft weinig uitleg. Dit is vooral een voordeel als je een website maakt voor iemand met weinig kennis van CMS-en en Internet-applicaties
– Het is gratis!
– Er zijn duizenden plugins te downloaden om WordPress van nog betere CMS-functies te voorzien
– Er zijn ontzettend veel websites en nog veel meer gebruikers om op terug te vallen wanneer je support nodig hebt

Stap 1 – Een ontwerp
Mocht je echt zelf een template willen ontwerpen, dan hoef je niet helemaal bij het begin te beginnen. Er zijn raamwerken te downloaden die alle php-pagina’s al bevatten, maar waarbij je die pagina’s naar eigen smaak kunt inrichten via CSS. Veel van de themes die in omloop zijn, zijn gebaseerd op deze raamwerken.

De twee beste raamwerken die ik tot nu toe tegen ben gekomen zijn Starkers en Sandbox.

Stap 2 – Een statische homepage
Als je een website maakt, is je homepage in WordPress meestal statisch. Dat houdt in dat je homepage geen blog-posts zal gaan bevatten. Een statische homepage instellen is heel simpel: ga naar de settings van je blog, selecteer het reading/lezen-gedeelte en verander de eigenschap ‘Frontpage displays’. Je kunt dan een van je vaste pagina’s aanwijzen als startpagina.

staticpage_wordpress
Stap 3 – Onmisbaar: plugins
Onmisbaar zijn ze: de plugins. Ze zorgen ervoor dat WordPress alle CMS-functionaliteiten die het in principe mist, toch kan bezitten. Ik heb een lijst samengesteld van de meest essentiēle dingen:

Een aangepast dashboard (Naar plugin)
Een belangrijke plugin: zeker als je een website maakt voor iemand anders. Hiermee kun je ervoor zorgen dat zelfs iemand die nooit WordPress heeft gebruikt, moeiteloos gebruik kan maken van het systeem.

Aangepaste invoerschermen (Naar plugin)
De makkelijkste manier om custom invoerschermen te maken, is door Flutter te gebruiken. Flutter doet veel meer dan het creēren van invoerschermen, maar dit is toch wel de krachtigste functie. Voor een overzicht van alle functionaliteiten kun je de video op de website bekijken.

Afbeelding 7

Formulieren – Cforms (Naar plugin)
Vaak is een contactformulier op een website erg handig. Met de Cforms plugin hoef je zelf nergens meer rekening mee te houden. Je klikt je formulier bij elkaar, zet wat instelling goed en je formulier is klaar. Test je formulier wel goed op een aantal e-mailadressen. De mail wordt niet zomaar overal doorgelaten.

Berichten uitsluiten (Naar plugin)
Mocht je nu toch met posts willen werken, dan is ook daar een handige tool voor. Met deze tool kun je kiezen op welke pagina’s je bepaalde posts of posts uit bepaalde categorieÄ“n wilt tonen.

Voorbeelden
Mocht je nog niet overtuigd zijn: hieronder staat het bewijs dat WordPress zeker als CMS kan dienen.

Afbeelding 8

Afbeelding 9

Afbeelding 10

0 Shares:
5 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 6.535 keer gelezen