uniqueVorige keer schreef ik hier op Contentgirls over de persoonlijke interesses, ook wel aangeduid met het (naar mijn mening) kneuterige woord “hobby’s”, die mensen op hun CV vermelden. Sinds dit artikel verscheen, ben ik overspoeld met nieuwe hobby”s die ik jullie natuurlijk niet wil onthouden. Wat dacht je van: “valkparkieten houden”, “het geven van trainingen omgaan met agressie zonder iemand te beschadigen”, “humor” of “gewoon creatief bezig zijn”.

Naast de persoonlijke interesses, zie ik ook steeds vaker karaktereigenschappen, missies, doelen en/of ambities op CV’s staan. Niet verwonderlijk ook, want wie je bent en wat je wil is belangrijk in sollicitatieland. Daarnaast is er in deze arbeidsmarkt veel concurrentie van andere kandidaten die ook hongerig zijn naar een leuke baan. Wil je jezelf onderscheiden, dan kun je daar prima je persoonlijke eigenschappen voor in de strijd gooien. Toch?

Één dingetje is naar mijn mening belangrijk: probeer specifiek en uniek te zijn met je eigenschappen. Dus niet: “Ik ben een leuke, spontane meid.`Want de Recruiter die dat ziet staan (lees: ik) ziet per dag wel meer leuke, spontane meiden voorbij komen. Sterker nog, de één is nog leuker en spontaner dan de ander. Weg onderscheidend vermogen.

Een andere veel voorkomende eigenschap is “enthousiast”. Soms vraag ik me echt af: Waarom is iedereen toch enthousiast? “Ik ben een enthousiaste meid” staat dan op het CV. Prima natuurlijk, maar wat is je voordeel als je enthousiast bent? Probeer die eigenschap alleen te noemen als het ook relevant is voor de functie. Ik geef toe, een enthousiaste PHP-specialist is natuurlijk leuker dan een PHP’er die nergens voor te porren is. Maar dan nog…..

Laatst zag ik op een CV staan dat de persoon in kwestie “eigenwijs” is. Kijk, dat vind ik nou nog eens een niet-alledaagse eigenschap. Top! Ik maakte gelijk gebruik van dit gegeven tijdens het sollicitatiegesprek. Ik: “Dus, vertel eens over de eigenschappen uit je CV”. Kandidaat: “Nou, ik ben heel eigenwijs”. Ik: “Echt niet”. Kandidaat: “Echt wel!” Dat vind ik nog eens uniek. Daar scoor je punten mee als het aan mij ligt.

Nog een laatste eigenschap dan, die regelmatig voorkomt: communicatief vaardig. Hoe bewijs je nou, tijdens je sollicitatiegesprek, dat je communicatief vaardig bent? Lijkt me best wel lastig. Wel leuk voor mij om precies uit te vogelen wat de kandidaat onder communicatief vaardig verstaat natuurlijk. Mij lijkt kunnen spreken, luisteren, telefoneren en e-mailen wel basis. Is dat communicatief vaardig? Of gooi je daar nog een schepje bovenop als communicatief vaardige sollicitant?

Bottom-line is: veel Recruiters willen, net zoals ik, graag veel over je weten. Eigenschappen kunnen daarbij goed van pas komen. Probeer alleen wel die punten te benoemen, die jou ook echt uniek maken. En probeer ervoor te zorgen dat je kunt bewijzen dat je dat ook daadwerkelijk bent. Dat mag natuurlijk ook door middel van hyperlinks in je CV, vooral als je solliciteert bij een online advertising specialist :) Bovendien maak je het met linkjes de Recruiter ook nog eens lekker makkelijk. Zelf ben ik nieuwsgierig van aard. Het bewijs? Ik wil gewoon graag alles weten ;)

0 Shares:
2 comments
  1. Ik heb geen erg speciale eigenschappen, maar ik probeer ze voor een sollicitatie wel altijd op een opvallende manier te schrijven. (Dus niet "ik ben een enthousiaste meid", bleeeeh.)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.562 keer gelezen