In het vorige deel hebben we WordPress geïnstalleerd. Hopelijk is alles goed gegaan en ben je nu de gelukkige eigenaar van een wordpressblog. Gefeliciteerd. In deze les lopen we door het administratiegedeelte (Dashboard) van je site heen. Deze omgeving is jouw persoonlijke cockpit waarvanuit je niet alleen nieuwe artikelen kunt publiceren, maar ook instellingen kunt aanpassen en gebruikers kunt beheren. Hoe je dat doet lees je in Deel 3.

wpl

Je bereikt je dashboard door in je adresbalk het volgende in te tikken http://www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Waarbij je de rode tekst natuurlijk vervangt door je eigen domeinnaam en bijbehorende extensie (com, net, org etc.).  Bij een standaardinstallatie van WordPress vind je de Login-link onder het kopje Meta.

Welkom
Het eerste wat je ziet na inloggen is een overzichtspagina.

les3b

Klik op het plaatje voor een grotere weergave

Laten we de relevante kopjes en de kopjes die niet voor zich spreken doornemen:

Quickpress

Onder quickpress kun je een snelle blogpost kwijt. Je hebt hier niet alle functionaliteit tot je beschikking, maar wel voldoende om een artikel te plaatsen met een plaatje. In het linkermenu zit de uitgebreide publicatie-optie.

Incoming links

Hier krijg je een beknopt overzicht van pagina’s die naar jouw website linken. Dit overzicht is onvolledig, maar geeft een leuke indicatie. Wil je meer weten over waar je bezoekers vandaan komen, dan adviseer ik Google Analytics. Geen zorgen, hoe je dat toevoegt aan je blog bespreken we in een latere les.

Plugins

Onder de kop plugins, vind je de laatste plugins van WordPress.org uit 3 categorieën: Meest populair, Meest recent, Pas vernieuwd. Handig, omdat je dan niet naar WordPress.org hoeft te surfen om de laatste plugins te ontdekken.

Standaard staan alle mogelijke kopjes op deze pagina open. Vind je dat te onoverzichtelijk, dan kun je via Screen Options koppen uitzetten. Screen Options vind je bovenin de pagina. Uitzetten doe je door het vinkje uit te zetten. Daarnaast kun je de schermpjes onder de kopjes inklappen door op de kop zelf te klikken.

les3c

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Tip: je kunt op elke pagina in het administratiedeel de Screen Options terugvinden. Per pagina heb je andere opties die je aan en/of uit kunt zetten.

Dan het hoofdmenu

Aan de linkerkant van het administratiegedeelte vind je het hoofdmenu. Alle belangrijke functies van WordPress kun je hier bijwerken. De meeste onderdelen spreken voor zich, we lopen er dus niet item voor item doorheen. In de komende lessen zullen we de meeste items toch wel behandelen. Laten we ons concentreren op de Settings (instellingen). Klik op Settings om het menu uit te klappen en de hoofdpagina van je settings te openen.

Op deze pagina kun je de titel en tagline van je site aanpassen. Op het onderstaande plaatje zie je waar die terechtkomen aan de voorkant (let op: dit geldt dus voor het standaardtheme).

les3d

Wil je dat bezoekers zich ook voorje site kunnen registeren (lid worden), vink dan de optie Anyone can register aan. Verder kun je hier aangeven wat de format moet zijn voor het weergeven van de tijd en de datum. Standaard worden beide op de Amerikaanse manier getoond.

Reading

Kies nu links in het Settingsmenu Reading. Hier kun je aangeven hoeveel artikelen op de homepage van je site moeten komen te staan. Standaard zijn dit er 10. Wat een goed aantal is, hangt af van de opmaak van je site en moet je gewoon testen. Daarnaast kun je aangeven hoeveel artikelen in je RSS feed worden getoond. Ook hier geldt dat er standaard 10 worden getoond. En je kunt aangeven of je in je feed volledige artikelen wilt tonen of een samenvatting.

Interessanter is dat je hier kunt aangeven of je wilt dat je site opent op je weblog of op een statische pagina. Dit is interessant omdat je door gebruik te maken van deze optie je site er op het eerste gezicht uit kunt laten zien als een “normale” website. Zo kun je WP gebruiken om een site te maken voor je bedrijf met daaraan gekoppeld je weblog.

Discussion

Bij Discussion kun je de regels voor reageren op je artikelen instellen. De opties spreken redelijk voor zich. Hou er rekening mee dat elke blogeigenaar last heeft van reactie-spam (reclame voor porno in je reacties kan toch erg vervelend zijn). Het is dan ook slim om deze instellingen zo aan te passen dat de kans op spam wordt geminimaliseerd. Door een mailadres te verplichten of reacties met veel links niet standaard goed te keuren. Tegelijkertijd is belangrijk dat je het je bezoekers niet te moeilijk maakt. Reacties brengen je blog tot leven.

Permalinks

Permalink staat voor permanent link en is het permanente adres van een artikel op je blog. De permalinks zijn belangrijk in het kader van SEO. Hoe menselijker je links, hoe beter ook zoekmachines ze begrijpen. Standaard worden de links aan de hand van een id opgebouwd: http://www.werkvrijerookplek.nl/cursus/?p=123. Maar dat nummer zegt natuurlijk niks over de inhoud van je artikel.

Van de standaardopties is deze het beste: http://www.werkvrijerookplek.nl/cursus/2009/03/sample-post/. Je kunt ook zelf een structuur voor de opbouw van de links aanmaken door te kiezen voor Custom structure. Wil je meer weten over de lijst met Custom tags, kijk dan hier onder het kopje Structure Tags.

Next time

Er zijn nog andere instellingen waar je aan kunt prutsen. Veel ervan komen we in volgende lessen tegen. In de eerstvolgende les gaan we het hebben over Themes en de standaardlook aanpassen tot iets heel anders. Loopt alles niet zo soepel als hierboven geschetst, stel je vragen dan in de reacties. Als ik ze niet kan beantwoorden is er vast wel iemand anders die kan helpen.


Geschreven door