wplAls het goed is zit je nu klaar met een eigen hostingaccount, je ftp programma en gegevens en de laatste versie van WordPress. In deze les gaan we WordPress installeren. Maak je geen zorgen, dit is het gemakkelijkste deel. Lees je nu voor het eerst mee, lees dan deel 1 om te kijken wat je nodig hebt om aan deze les te kunnen beginnen.

Database
Het eerste wat we nodig hebben is een lege database. Als het goed is kun je er eentje aanmaken via het controlpanel van je hoster. Hoe je dat doet kun je aan je hoster vragen of lezen in de FAQ’s. Voor deze les is het belangrijk dat je de gegevens van je Database hebt. Daarmee gaan we het configuratiebestand van WordPress namelijk vullen.

Wp-config
Klik naar de map waarnaar je de WordPressbestanden hebt uitgepakt. Uitpakken doe je met een zipprogramma zoals Winzip of Winrar. In de hoofdmap (wordpress) vind je het bestand wp-config-sample.php. Klik erop met je rechtermuisknop en verander de naam naar wp-config.php. Dit is het bestand waarmee WordPress contact maakt met je database. Open nu het bestand in Kladblok of bijvoorbeeld Dreamweaver en vul de volgende gegevens in:

DB_NAME = de naam van de database die je hebt aangemaakt

DB_USER = de gebruikersnaam voor de database die je net hebt aangemaakt

DB_PASSWORD = het wachtwoord voor de database die je heb aangemaakt

DB_HOST = hier vul je in 9 van de 10 gevallen localhost in. Werkt dat niet, ga dan bij je hoster na wat hier wel moet staan.

config

In principe kun je nu van start gaan met de installatie van WordPress. Het is echter aan te raden om ook de onderstaande velden te vullen. Dit doe je om je weblog minder hackbaar te maken.

AUTH_KEY
SECURE_AUTH_KEY
LOGGED_IN_KEY
NONCE_KEY

Je vult hier de willekeurige waarde in die op deze link wordt gegenereerd: https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/.

Uploaden
Ok̩ nu is het tijd om de WordPressbestanden te uploaden. Maak verbinding met de server via ftp (de gegevens krijg je van je hoster) en sleep alle bestanden naar de remote omgeving. Let op: niet de hele map wordpress slepen, maar de bestanden en mappen die daarin zitten! De bovenste map bepaalt namelijk ook het adres van je weblog. Upload je de hele wordpress map, dan wordt je adres www.jouwdomeinnaam.nl/wordpress. je kunt de bestanden dus direct in de hoofdmap plaatsen Рdan komt een bezoeker na het intikken van je domeinnaam meteen op je blog Рof je kunt een map aanmaken die je bijvoorbeeld blog noemt Рdan is het adres www.jouwdomeinnaam.nl/blog(mapnaam).

Wanneer alle bestanden ge-upload zijn, surf je naar het adres waar de hoofdmap te vinden is (bijv. www.jouwdomein.nl/blog of www.jouwdomein.nl). Je ziet dan het volgende schermklik op het plaatje voor een grotere versie):

wp10Vul hier je gegevens in. De titel kun je later nog aanpassen, dus maak je daar geen zorgen over. Na het invullen klik je op de knop Install WordPress en als het meezit krijg je dan de melding dat je met succes WordPress hebt geinstalleerd. Noteer het wachtwoord en de gebruikersnaam die WordPress je hier toont zodat je meteen kunt inloggen.

Verander je wachtwoord
Het is handig om je standaard (niet te onthouden) wachtwoord direct aan te passen. Kies in het linkermenu in je Dashboard (de administratie omgeving van WordPress) voor Users (Gebruikers) en dan Your profile (Mijn profiel). Hier kun je een nieuw wachtwoord opgeven.

Je hebt nu WordPress geinstalleerd. In de volgende les gaan we een aantal instellingen doornemen.

0 Shares:
26 comments
 1. En wanneer komt deel 3 :) Ik wil een ander thema waarbij ik de header kan veranderen. Durf het niet zonder handleiding te doen, bang dat alles weer in de soep loopt. Vandaag even een blog erop zetten. Is al geschreven en ligt thuis op me te wachten.

 2. De eerstvolgende gaat over een aantal basisinstellingen. Les 4 gaat pas over themes en verschijnt volgende week. Daarin zal ik ook een lijst van (gratis) themes zetten en uitleggen hoe je ze kunt aanpassen. Geduld!! :)

 3. 2 uur verder…problem solved!

  1. foutje op regel 47

  2. database léék aangemaakt, maar was het niet.

  Ik ga door met les 3…

 4. Eindelijk eens tijd om dit te installeren. Wil 'm onder mijn eigen URl zetten, maar op xxx.nl/nieuwemap krijg ik een 500 fout. ook met nieuwemap/index.php zie ik niet het wordpress schermpje.

  Zó balen dat je als zzp'er geen ict helpdesk meer hebt :-(.. iemand enig idee wat ik fout doe??

 5. Beste Xaviera,

  Heb al een tijdje een wordpress-site, wil het echt gebruiken als site dus geen blog. De installatie heeft iemand anders gedaan, en nu zit ik dus met wat vraagtekens……

  Mijn vraag is: ik wil naast mijn bestaande site, een nieuwe aanmaken, domeinnaam is aangevraagd, moet ik dan weer nieuwe database gegevens laten aanmaken, ben bang wanneer ik het nu doorzet met het uploaden naar de server dat ik het overschrijf, de bestaande site.

  Graag je reactie, ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben…

  gr Marieke

  1. Trouwens nog een vraag. Is het alleen een nieuwe domeinnaam die naar dezelfde plek wordt verwezen als je huidige site of is het echt een nieuwe webplek (hostingpakket, plek op de server…)?

  2. Meestal als je een nieuwe domeinnaam aanvraagt dan hoort daar ook een nieuwe map bij waar je de bestanden in moet zetten. Qua database zou ik niet zo bang zijn, zolang je in je wp-config bestand maar een andere naam voor je database gebruikt (dus niet hetzelfde wp-config bestand gebruiken).

   Als je in dit config dezelfde database 'aanwijst' dan heb je kans dat de data overschreven wordt.

   Dus:

   1. test eerst in welke map je nieuwe bestanden moeten komen voor je nieuwe domeinnaam

   2. check welke naam je huidige database heeft, en gebruik deze niet voor je nieuwe domeinnaam

   3. maak een nieuwe database en gebruiker aan en gebruik deze in je wp-config bestand

   4. upload alle bestanden naar de nieuwe map en installeer het in de famous 5 minutes :D

   Succes!

 6. Zou je niet – op basis van bestaande WP installatie – automatisch die settings kunnen overnemen als je nieuwe WP blog aanmaakt? Al een tijdje geen WP zelf geinstalleerd, maar ik geloof dat je een soort sub kan aanmaken, ook met een ander domein, right?

 7. idd in een andere map zetten en nieuwe database aanmaken.

  Theoretisch kun je een andere table prefix gebruiken, ipv de standaard "wp_" een andere prefix kiezen, maar ie nieuwe tabellen aan. Ik zou het niet aanraden, ivm corruptie (hacking oid) performance (mijndomein is al niet zo'n beste host) door omvang van de uiteindelijke database.

 8. Wat wordt er bedoeld met 'de hoofdmap'? Want waar ik alle mappen en bestanden van WordPress ook plaats, het lukt me niet. Ik wil graag dat wanneer mensen surfen naar <a href="http://www.mijndomeinnaam.nl” target=”_blank”>www.mijndomeinnaam.nl dat ze dan gelijk op mijn blog komen, in plaats van dat er nog een /… achterkomt. Ik zit al uren te puzzelen, maar kom er niet uit.

  1. @Iris

   Je moet niet de hele map WordPress van je pc of mac

   uploaden, alleen alles wat daarIN zit:

   • wp-admin

   • wp-content

   • wp-includes

   en een hele rij php-bestanden zoals index.php, wp-app.php, wp-feed.php enz.

   En niet vergeten het bestand "wp-config-sample.php" aan

   te passen (je eigen gegevens invullen en naam wijzigen in

   "wp-config.php – dus "-sample" eraf).

 9. oke,

  ik heb de stappen gevolgd en word nu lichtelijk hysterisch :(

  zo moeilijk kan lezen toch niet zijn?

  Ik heb alles geupload met filezilla en elke keer als ik mijn site open

  (www. familieanoep. nl) word ik doorgelinks naar mijndomein.nl ik heb geen doorverwijzing aanstaan ofzo, gewoon hosting op server + <a href="http://www.familieanoep.nl/wp-admin” target=”_blank”>www.familieanoep.nl/wp-admin bestaat helemaal niet…

  Help wat doe ik nou eigenlijk fout :(

 10. Ik ben al een aantal dagen bezig met het proberen te installeren van WordPress, maar het is me nog niet gelukt, verder dan een 404 error kom ik niet. Nu is het me eerder bij een andere provider wel gelukt, zelfs in één keer, met dank aan deze cursus, maar nu dus niet. Begin ondertussen behoorlijk gefrustreerd te raken.

  Ik heb alles precies hetzelfde gedaan als de eerste keer met het verschil dat je bij die provider maar één DataBase hebt en hier moet je er zelf eentje aanmaken. Dat heb ik gedaan. De gegevens in de config ook hierop aangepast en vervolgend de hele bups geupload naar public.html en voor de zekerheid de index.php ook nog in de hoofdmap geplaatst. Wat doe ik fout of wat vergeet ik?

  Als ik op internet op de foutmelding zoek dan zeggen ze dat ik misschien niet alle bestanden heb geupload, maar deze versie heb ik dus al een keer met succes geinstalleerd (wel andere DB gegevens).

  Wie kan me helpen?

 11. Dat was één van de eerste dingen die ik geprobeerd heb, lukte ook niet. Heb vervolgens die nieuwe set op een ander domein uitgeprobeerd, eentje bij een ander hostingbedrijf en daar lukte het wel.

 12. Dan zit je waarschijnlijk toch in de verkeerde map. Als dat het niet is, dan ligt het waarschijnlijk aan de configuratie van de server en zit er niks anders op dan je hoster te bellen zodat zij je er doorheen kunnen helpen.

 13. Ik zit in de juiste map, dat weet ik zeker. Heb het inderdaad nu maar bij de hoster neergelegd, hij is er mee bezig zegt hij. Ik ben benieuwd wat het uiteindelijk is.

 14. Pff..ben net begonnen met het werken met WordPress.org, en kom niet verder dan dit deel van de workshop.

  Probeer het WordPressbestand op te laden via FTP/Filezilla, maar als ik vervolgens surf naar mijn eigen domein, dan kom ik maar niet bij dat plaatje van Wordress. Iemand die mij tips/advies kan geven?

 15. Nou, na een tijdje pauze, vandaag helemaal opnieuw begonnen!

  1. tip: in het huidige inlogscherm, kan je meteen je eigen wachtwoord kiezen, dus niet zoals hier staat, dat je er eentje krijgt van WP.

  Grtz, Nathalie

Comments are closed.

Dit artikel is 10.816 keer gelezen