wplAls het goed is zit je nu klaar met een eigen hostingaccount, je ftp programma en gegevens en de laatste versie van WordPress. In deze les gaan we WordPress installeren. Maak je geen zorgen, dit is het gemakkelijkste deel. Lees je nu voor het eerst mee, lees dan deel 1 om te kijken wat je nodig hebt om aan deze les te kunnen beginnen.

Database
Het eerste wat we nodig hebben is een lege database. Als het goed is kun je er eentje aanmaken via het controlpanel van je hoster. Hoe je dat doet kun je aan je hoster vragen of lezen in de FAQ’s. Voor deze les is het belangrijk dat je de gegevens van je Database hebt. Daarmee gaan we het configuratiebestand van WordPress namelijk vullen.

Wp-config
Klik naar de map waarnaar je de WordPressbestanden hebt uitgepakt. Uitpakken doe je met een zipprogramma zoals Winzip of Winrar. In de hoofdmap (wordpress) vind je het bestand wp-config-sample.php. Klik erop met je rechtermuisknop en verander de naam naar wp-config.php. Dit is het bestand waarmee WordPress contact maakt met je database. Open nu het bestand in Kladblok of bijvoorbeeld Dreamweaver en vul de volgende gegevens in:

DB_NAME = de naam van de database die je hebt aangemaakt

DB_USER = de gebruikersnaam voor de database die je net hebt aangemaakt

DB_PASSWORD = het wachtwoord voor de database die je heb aangemaakt

DB_HOST = hier vul je in 9 van de 10 gevallen localhost in. Werkt dat niet, ga dan bij je hoster na wat hier wel moet staan.

config

In principe kun je nu van start gaan met de installatie van WordPress. Het is echter aan te raden om ook de onderstaande velden te vullen. Dit doe je om je weblog minder hackbaar te maken.

AUTH_KEY
SECURE_AUTH_KEY
LOGGED_IN_KEY
NONCE_KEY

Je vult hier de willekeurige waarde in die op deze link wordt gegenereerd: https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/.

Uploaden
Ok̩ nu is het tijd om de WordPressbestanden te uploaden. Maak verbinding met de server via ftp (de gegevens krijg je van je hoster) en sleep alle bestanden naar de remote omgeving. Let op: niet de hele map wordpress slepen, maar de bestanden en mappen die daarin zitten! De bovenste map bepaalt namelijk ook het adres van je weblog. Upload je de hele wordpress map, dan wordt je adres www.jouwdomeinnaam.nl/wordpress. je kunt de bestanden dus direct in de hoofdmap plaatsen Рdan komt een bezoeker na het intikken van je domeinnaam meteen op je blog Рof je kunt een map aanmaken die je bijvoorbeeld blog noemt Рdan is het adres www.jouwdomeinnaam.nl/blog(mapnaam).

Wanneer alle bestanden ge-upload zijn, surf je naar het adres waar de hoofdmap te vinden is (bijv. www.jouwdomein.nl/blog of www.jouwdomein.nl). Je ziet dan het volgende schermklik op het plaatje voor een grotere versie):

wp10Vul hier je gegevens in. De titel kun je later nog aanpassen, dus maak je daar geen zorgen over. Na het invullen klik je op de knop Install WordPress en als het meezit krijg je dan de melding dat je met succes WordPress hebt geinstalleerd. Noteer het wachtwoord en de gebruikersnaam die WordPress je hier toont zodat je meteen kunt inloggen.

Verander je wachtwoord
Het is handig om je standaard (niet te onthouden) wachtwoord direct aan te passen. Kies in het linkermenu in je Dashboard (de administratie omgeving van WordPress) voor Users (Gebruikers) en dan Your profile (Mijn profiel). Hier kun je een nieuw wachtwoord opgeven.

Je hebt nu WordPress geinstalleerd. In de volgende les gaan we een aantal instellingen doornemen.


Geschreven door