Cursus Contentcreatie van Contentgirls

Webredacteuren (sorry: contentspecialisten) leven in een snelle wereld. De meesten tenminste. Wat gisteren 2.0 was, is morgen alweer vergane glorie. Dan heeft het niet zo veel zin lang stil te staan bij dat wat er misgaat: morgen is er een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Hoe irritant dan dat er van die dingen zijn die in elk project opnieuw opdoemen. Je kunt ze niet voorkomen, je kunt wel proberen de ergernis tot een minimum te beperken.

 

Om te onthouden

  • Wees een sociale en pro-actieve collega, dat maakt je werk een stuk makkelijker.
  • Laat je niet afleiden door andermans drama.
  • Zorg dat anderen jouw drama’s niet onderschatten.
  • Blijf in de buurt van je collega’s, ook nadat jouw werk erop zit.

Haak niet te laat aan (maar ook niet te vroeg)
Ook in het prilste stadium van een ontwerptraject kan een webredacteur/contentspecialist iets toevoegen. Dat wil niet zeggen dat je bij iedere vergadering moet zijn, en ook niet dat je jezelf moet vastketenen aan de ontwerper, maar het is wel slim om af en toe eens je oor te luister te leggen. Op het goede moment dring je jezelf dan vriendelijk doch dringend op. Bijvoorbeeld als er beslissingen genomen worden over naamgeving. Jullie willen later in het traject niet vastzitten aan ‘werktitels’ die -oeps- toch wel lastig te wijzigen zijn. Dat snapt iedereen in het team. En misschien kun je dan meteen even meedenken over het ontwerp. Tenslotte ben jij degene die straks het ontwerp moet toepassen en invullen.

Tip: Pro-actief zijn is niet moeilijk. Ga gewoon een praatje maken met je collega’s en toon interesse in wat ze doen. Zo simpel is het.

Bemoei je niet te veel met andermans vakgebied (maar ook niet te weinig)
Bij de totstandkoming van een webpagina of formulier zijn tal van beren te bedenken. De foto’s zijn bijvoorbeeld te duur, de formulierafhandeling is nog niet geregeld, of de technische specificaties zijn nog niet helder. Het is een kunst snel te achterhalen welke gevolgen dit voor jouw werk heeft. En het is een nog grotere kunst om je niet af te laten leiden door projectperikelen die een goede webtekst niet in de weg staan. Ook als je projectleider dreigt te ontploffen en je collega’s wegzakken in een diepe depressie doe jij dan gewoon je ding. En geef je af en toe een bemoedigend schouderklopje natuurlijk.

Tip: Zie tip 1. Als je weet wat er speelt, word je niet overvallen en heb je meer tijd om te beoordelen wat het probleem voor jouw voortgang betekent.

Word niet omvergeblazen (maar sta als een huis)
Denken je collega’s dat jij dat wel ff doet, zo’n webtekst? Leveren ze steeds te laat informatie aan en word je niet op de hoogte gehouden? Dan ben je in elk geval niet de enige en heb je een pr-probleem. Dat is lastig. Blijf jezelf en je werk in elk geval serieus nemen.

  • Maak duidelijk wat je nodig hebt en blijf dat duidelijk maken.
  • Maak je eigen planning en deel die met je collega’s.
  • Doe wat jij moet doen en niet wat een ander moet doen.
  • Blijf je projectleider op de hoogte houden.

Ben niet kwijt als jouw werk erop zit
Eindelijk ben je klaar. Je teksten zijn gereviewed, de deadline is gehaald (of niet) en het staat online. Klaar? Nee, nog niet. Of je nu zelf de teksten hebt ingevoerd of niet, er gaan makkelijk dingen mis in de laatste fase. Zeker als het om veel knip- en plakwerk gaat, is degene die invoert nog wel eens geneigd zelf tekst te typen. En dan staat er ineens een hoofdletter waar je dat niet wilt, of een knal van een spelfout. Het is dus handig om tijdens de invoer in de buurt te blijven. Maar bovenal: loop altijd altijd altijd je teksten online nog eens na.

Tip: Controleer je pagina’s in verschillende browsers zodat je ook de opmaak en uitlijning kan checken.

Vorige les: schrijven is schrappen << >>Volgende les: gebruik maken van gebruikers

 

Docent: Moniquewww.zins.nl

 

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 5.465 keer gelezen