Al zo’n drie jaar kijk ik geen TV meer. Althans niet wat in de volksmond TV wordt genoemd. Eerst kreeg ik ruzie met UPC over mijn Internet verbinding, wat de relatie met UPC verzuurde. Toen kreeg ik ruzie met mezelf over de uren die ik verkwanselde met kijken naar pulp op TV. Eind van het liedje: de kabel ging er in zijn geheel uit. Entertainment zou een kwestie van keus worden. En dat werd het ook. Een playstation was snel gekocht. Het model twee, niet drie want dat scheelt in de kosten en er is een slordige heel-veel spellen voor te koop (sorry, heb ze niet geteld). Voor onze TV programma’s vervingen we de UPC kabel door een UTP kabel die weer aan Wanadoo/Orange/Online Internet hangt (mensen, hou toch eens vast aan een naam…*zucht*). Aan de andere kant van de UTP kabel hangt een Mac mini die dankzij Frontrow zo vanuit de doos een mini mediacenter is. Het was letterlijk een kwestie van de Mac mini uit de doos halen, aansluiten en aanzetten.

Ik zou een technische verhandeling kunnen gaan houden over hoe je de Mac mini als mediacenter kan gebruiken maar eerlijk gezegd: het is zo simpel dat het zonde van de bits is om dat te beschrijven. Zeker op een geek blog. Mocht je meer willen weten laat het me dan gerust weten, dan wijd ik hier nog over uit.

Wat ik wel kan doen is je een lijstje geven van de video content waar we naar kijken. Behalve DVD’s en films die op de server staan op de logeerkamer (ja, legale films in digitaal formaat en ja de server staat op de logeerkamer) kijken we veel naar podcasts. Dit is vrije content waar je je via een rss capabele aggregator op kunt abonneren. In het geval van de Mac mini is de aggregator als vanzelf iTunes. iTunes kijkt iedere dag wat er aan nieuwe episodes is en download die automatisch naar de harde schijf van de Mac mini. Een druk op de afstandsbediening van de Mac mini laat het menu scherm zien van Frontrow waarmee je de verzamelde video, audio en foto content op je Mac mini, aangesloten servers en eventueel externe harde schijven kunt afspelen. Aangezien de afstandsbediening van de Mac maar zes knoppen heeft is ook daar een handleiding hopeloos overbodig. Er is namelijk, in tegenstelling tot wat bij de meeste andere multi media apparaten het geval is, nagedacht over de interface. Meer dan zes knoppen heb je dan niet nodig, zo blijkt.

Waar kijken wij naar, in willekeurige volgorde:

ChannelFlip Tech – http://www.channelflip.com/tech
ChannelFlip Film – http://www.channelflip.com/film
ChannelFlip Games – http://www.channelflip.com/games
commandN – http://www.commandn.tv/
Red Dot, Travel Video Podcast – http://www.studioreddot.com/
Amateur Traveler Video – http://libsynpro.com/
Crash Test Kitchen – http://www.crashtestkitchen.com/
Start Cooking video – http://startcooking.com/
Diggnation – http://revision3.com/diggnation
XLR8R TV – http://revision3.com/xlr8rtv
Tekzilla – http://revision3.com/tekzilla
Systm – http://revision3.com/systm
The Totally Rad Show – http://revision3.com/trs
The Phones Show – http://3lib.ukonline.co.uk/sshow/index.html
The 1UP Show – http://the1upshow.1up.com/
1UP.com, Review Crew – http://reviewcrewshow.1up.com/
1UP.com, 1UP Specials – http://1upspecials.1up.com/
MotorShow tcs – http://www.ringier.tv/
Sendung mit der Maus – http://www.wdrmaus.de/
A40 – http://www.wdr.de/tv/a40/
RTL, Kultur – http://tele.rtl.lu/
Mahalo Daily – http://mahalodaily.com/
GeekBrief.TV – http://www.mevio.com/shows/?show=gbtv
Buzz Report – http://cnettv.cnet.com/
MAKE Magazine: MAKE Podcast – http://blog.makezine.com/blog/archive/make_podcast/
Hidden Universe – http://www.spitzer.caltech.edu/features/hd/index.shtml
Hubblecast HD – http://www.spacetelescope.org/videos/hubblecast.html
NASACast: Universe Video – http://www.nasa.gov/multimedia/podcasting/universe_index.html
NASACast: Space Shuttle and Space Station Video – http://www.nasa.gov/multimedia/podcasting/shuttle_station_index.html
Science @ NASA Feature Stories Podcast – http://science.nasa.gov/
NASACast: Solar System Video – http://www.nasa.gov/multimedia/podcasting/
The New Yorker Animated Cartoons – http://www.ringtales.com/
London Landscape TV – http://www.londonlandscape.tv/
London Landscape TV eXtra – http://www.londonlandscape.tv/
Macworld Video – http://www.macworld.com/weblogs/mwvodcast.rss
Apple Keynotes – http://www.apple.com/podcasts/apple_keynotes/apple_keynotes.xml
Board Games with Scott – http://www.boardgameswithscott.com/
Channel Frederator, Cartoons! – http://www.channelfrederator.com/
GameTrailers Reviews – http://www.podcasts.digstudios.co.uk/gametrailers.php
GameTrailers.com Previews – http://www.gametrailers.com/
YDN Design Guide – http://www.designguide.tv/
Ask an Astronomer Videos – http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/cosmic_classroom/ask_astronomer/video/index.html

Zoals je kunt zien een hele lijst en de nodige variatie. Een beetje slim gebruik van Google zal nog veel meer podcasts opleveren. Er is heel veel te zien op een Mac mini (andere media centers zijn verkrijgbaar). Meer dan wij in een avond aankunnen in ieder geval. Mocht je zelf toevoegingen hebben op deze lijst: laat van je lezen!

0 Shares:
6 comments
 1. Zelf heb ik de kabel anderhalf jaar de deur uit en dat bevalt me goed. Worangeline is ook weg. Die vond ik te duur en zij scheepten mij met een onoplosbaar spamprobleem op. Ik zit nu voor de 14 e/mnd bij FOL. Die is wat sneller, zeker als ik Online-TV kijk in de USA en het spamprobleem is voorbij.

  Zelf kijk ik naar Nova (de Nederlandse en het Amerikaanse docukanaal met die naam). Washington Week is ook een aanrader net als bijvoorbeeld Hilversum Best met Dalziel en Pascoe. Zo barst het van de TV-mogelijkheden. Eerlijk gezegd zijn het me er teveel. Met het wegdoen van de kabel wilde ik ook meer tijd voor andere dingen overhouden. :-)

 2. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het wel erg prettig vind dat ik af en toe rotzooi kan kijken :) Ik hou de tv dus nog even. Maar wel dank voor de links, ik hou wel van keuzemogelijkheden!

 3. Geweldig! Wij gaan verhuizen en willen af van al die kabels in de (slaap)kamer. Ik (wanabee-geek) ga me er verder in verdiepen, misschien kom ik straks wel om meer uitleg vragen ;-)

 4. @Xiwel: Ik ga jou tips eens bekijken, bedankt voor je reactie.

  @Xaviera: Ik ken dat. Soms wil je je brein gewoon even uitzetten en dan helpt pulp op TV. Let wel: niet al deze podcasts zijn van hoogniveau. Kevin Rose en Alex Albrecht zijn op de diggnation podcast meestal verre van sober en het is dan lekker om in hun onzin mee te gaan (vooral als je er zelf een biertje bij neemt, of twee, of…)

  @Monique: Vragen staat vrij dus leef je uit. Er is erg veel info te vinden over dit onderwerp aangezien steeds meer mensen dit als enige of tweede TV kijk optie in huis halen of hun Xbox 360 of Playstation 3 daarvoor gebruiken. Wij hebben er in eerste instantie voor gekozen de zaak simpel te houden met zo min mogelijk software installaties. Als je de computer nog wat meer functionaliteit wilt geven dan is dat mogelijk. Je kunt dan met (vaak op Linux gebaseerde) software ook met je afstandsbediening naar Youtube en andere video aanbieders kijken. Ook ik ga daar naar zoeken want ik merk dat ik steeds vaker naar (bijvoorbeeld) het Top Gear kanaal op Youtube kijk op de laptop. Let er wel op dat veel software op de Amerikaanse markt is gericht. Dit betekent dat videofuncties die met Hulu, Netflix of de iTunes store te maken hebben (nog!) niet bij ons werken.

 5. Leuk artikel. Ik merk dat ik de laatste tijd uitsluitend programma's 'on demand' kijk. Ik heb nog wel kabeltv, maar dan digitaal. Daarmee kan ik kijken wat ik maar wil, wanneer ik maar wil. En als ik niet in de buurt van mijn tv ben, haal ik pod- en vodcasts binnen met mijn Nokia N95 (gewoon thuis of op lokatie met een wifi-verbinding) en kijk ze dan in de trein of in bed. De NPO (zie ik niet in je lijstje staan), heeft ook veel goede content: check <a href="http://www.radiocast.nl” target=”_blank”>www.radiocast.nl. Weliswaar een podcastsite gericht op radioprogramma's, zit er ook een kleine vodcastselectie bij. Zo kun je je op programma's als EenVandaag, DWDD, Nova of Man Bijt Hond abonneren.

  Je hoeft je niet (maar dat is vast wel bekend) te beperken tot vodcasts. Je kan ook op heel veel plekken on demand tv kijken. Bv. op http://portal.omroep.nl/nederland4, <a href="http://www.uitzendinggemist.nl” target=”_blank”>www.uitzendinggemist.nl en op <a href="http://www.rtlgemist.nl” target=”_blank”>www.rtlgemist.nl. En op vele – veelal Chinese – websites die ik niet bij naam noem kun je de nieuwste (Amerikaanse) tv-series zien. Zoals je zelf aangeeft, even creatief googelen.

 6. Leonie,

  Bedankt voor de verdere tips. Zo te zien hoeven we voorlopig nog niet zonder audio-visueel vermaak te zitten. Ik moet nodig uit gaan zoeken hoe ik de Mac Mini meer streaming content kan gaan laten afspelen via de interface die ik met de afstandsbediening kan bedienen.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.294 keer gelezen