Zakelijk tekenen is een ontzettend krachtige tool in samenwerking en teambuilding. Maar hoe werkt dat dan precies? En hoe kun jij beginnen met tekenen voor teambuilding? 

Laten we beginnen bij de vraag wat een team een team maakt. Dat begint bij het hebben van een gezamenlijk doel. En daar omheen zijn communicatie, onderling vertrouwen, zelfreflectie en feedback, weten wat je aan elkaar hebt en samenwerken natuurlijk belangrijke zaken.

En bij al die zaken kun je zakelijk tekenen inzetten om de boel te verhelderen en daarmee te versnellen. Onze hersenen zijn namelijk gemaakt om te denken in beelden. Beelden maken het onze hersenen razendsnel mogelijk om informatie te ordenen, structuur aan te brengen en te plaatsen in een groter geheel. Ofwel: beeld helpt om complexe informatie snel te begrijpen.

Een paar voorbeelden:

Teken jullie gezamenlijke doelen en waarden uit

Wil jij draagvlak creëren voor je plannen, dan kun je ze natuurlijk uitschrijven of vertellen. Maar het gebruik van beeld helpt enorm. Daarmee zien je mensen jullie gezamenlijke doelen letterlijk voor zich, wat herkenning en verbinding geeft. En zo niet, dan is dat ook meteen helder en kun je daar het gesprek over voeren. Hetzelfde geldt voor je (kern)waarden. Maak ze zichtbaar, zodat mensen er een beeld bij hebben én een gevoel van herkenning.

Verhelder je communicatie met tekeningen

Open en eerlijke communicatie binnen je team zorgt voor verbinding. Gebruik maken van tekenen, dwingt je om concreet te worden. Zeker als het gaat om containerbegrippen, zoals bijvoorbeeld duurzaam, flexibel of positief. Wat bedoel je daar eigenlijk mee, hoe ziet dat er voor jouw team of jouw organisatie dan precies uit?

Laten zien dat je luistert

Als je tijdens vergaderingen of gesprekken met je teamleden mee tekent met wat ze zeggen, laat je letterlijk zien dat je ze hoort. En ook wat je precies hoort. Dat maakt de kans op miscommunicatie minder groot.

Samen tekenen maakt slimmer en creatiever

Door samen jullie doelen uit te tekenen én de strategieën om deze te bereiken, wordt het echt een plan van jullie samen. Bovendien helpt tekenen het grote plaatje inzichtelijk te maken, maakt het verbanden helder en maakt het zichtbaar waar je nog stappen mist. Je hersenen willen die informatie graag compleet maken. Samen tekenen maakt je team slimmer én creatiever. Doordat je meerdere hersengebieden aanspreekt, kun je sneller associëren en verbanden leggen.

Breng je teamkracht in beeld

Goed samenwerken kan alleen als je weet wat je aan elkaar hebt. Teken daarom eens de sterke punten van al je teamleden uit én waar ze blij van worden. Zo weet iedereen voor welke werkzaamheden hij op de ander kan bouwen. En kun je ervoor zorgen dat mensen meer en meer vanuit hun talent en kracht werken.

En wat nog meer?

Daarnaast kun je tekenen ook inzetten voor het vergroten van het werkplezier van je teamleden. Hoe je dat precies doet, vertel ik je in een volgend artikel.

0 Shares:

Wat is jouw mening?

Dit artikel is 567 keer gelezen