Google Bard is een generatieve AI-tool en sinds kort ook in Nederland beschikbaar. Bard is een alternatief voor ChatGPT van OpenAI en ook een talentvolle AI-chatbot. Dit zijn 5 dingen die je moet weten over Google’s AI-chatbot Bard.

1. Wat is Google Bard?

Bard is een groot taalmodel, ook wel een conversatie-AI of chatbot genoemd. De AI-chatbot is getraind om een enorme hoeveelheid tekstgegevens te verwerken. Hierdoor kan Bard op een menselijke manier tekst genereren als antwoord op zogenaamde prompts en vragen. Bard kan bijvoorbeeld samenvattingen geven van feitelijke onderwerpen of verhalen creëren. De bot kan je helpen met het samenstellen van een vegetarische maaltijd, het uitwerken van een ondernemingsplan of het schrijven van een roman. Je kan Bard ook vragen om code, scripts, muziekstukken, e-mails, brieven, en nog veel meer te maken.

2. Wat zijn prompts?

Een prompt is een korte zin of vraag die je aan Bard kunt geven om hem te vertellen wat hij moet doen. Prompts kunnen worden gebruikt om Bard te vragen tekst te genereren, content te vertalen, verschillende soorten creatieve inhoud te schrijven of je vragen te beantwoorden.

Hier zijn enkele voorbeelden van prompts:

  • Schrijf een verhaal over een kat die naar de maan gaat.
  • Vertaal deze zin van het Engels naar het Spaans.
  • Schrijf een gedicht over de liefde.
  • Wat is de hoofdstad van Frankrijk?
  • Hoe maak je een pizza?

Zoals je ziet, kunnen prompts worden gebruikt voor een breed scala aan taken. Als je Bard een prompt geeft, probeer dan zo specifiek mogelijk te zijn. Hoe specifieker je bent, hoe beter Bard in staat zal zijn om je verzoek te begrijpen en te voltooien. Dat geldt overigens ook voor de prompts die je aan ChatGPT geeft.

3. Spreekt Bard Nederlands?

Ja, sinds juli van 2023 is Bard beschikbaar in bijna zestig nieuwe gebieden, waaronder Nederland en België. Je kan dus prompts en vragen gewoon in het Nederlands stellen, net als bij ChatGPT.

4. Wat kan Bard nog meer?

Bard geeft in het Nederlands antwoord, maar je kan het antwoord ook beluisteren. Dat is bijvoorbeeld handig om de juiste uitspraak van woorden te horen of naar gedichten en scripts te luisteren. Voer hiervoor een prompt in en klik op het audiopictogram om de antwoorden van Bard te beluisteren.

Je kan bepaalde chats in Bard vastzetten en een andere naam geven. Zo kan je veelgebruikte chats gemakkelijk terugvinden en hoef je dezelfde prompt niet telkens in een nieuwe chat te typen. Zo heb ik de volgende chat in Bard vastgezet: ‘Schrijf een Facebook-bericht over dit artikel inclusief relevante hashtags. Zet de hashtags naast elkaar: [url] waarin we het hebben over [korte uitleg]. Doel van het bericht is om hen te verleiden het artikel te gaan lezen.’

Wil je je ideeën en creaties met je netwerk delen? Dat kan eenvoudig via een openbare link naar je chatsessie met Bard. Je vindt alle openbare links in Bard terug onder het tandwieltje rechtsboven of via deze link. Programmeurs kunnen ook Python-code naar Replit en naar Google Colab exporteren.

Google is van plan om binnenkort meer functies die nu alleen in het Engels beschikbaar zijn in meer landen uit te rollen. Zo kan je straks de lengte en stijl van Bard’s reacties aanpassen in vijf verschillende opties: eenvoudig, lang, kort, professioneel en informeel. Daarnaast is het in toekomst ook mogelijk afbeeldingen met prompts te uploaden. Bard gebruikt dan Google Lens om de foto te analyseren.

5. Waar kan ik Google Bard vinden?

Bard is in je browser te vinden via deze website. Er is geen app voor Android en iOS beschikbaar. Bard is wel in verschillende Google-tools te vinden, zoals Google Zoeken, Chromebooks, Google Lens, Gmail, Google Documenten, en meer.

Google gaat generatieve AI ook gebruiken in Google Zoeken. Dit ‘nieuwe googelen’ is nu alleen als test beschikbaar in de Verenigde Staten, en volgens Google kan je hiermee sneller en gemakkelijker informatie vinden.

Maak jij al vaak gebruik van AI-chatbots zoals Google Bard en ChatGPT? Waarvoor zet je ze in en wat ontbreekt er volgens jou nog in deze slimme tools?

Bron afbeelding: Google

0 Shares:

Wat is jouw mening?

Dit artikel is 1.479 keer gelezen