GIMP is een gratis en open source grafische rasterafbeeldingseditor voor het retoucheren en bewerken van afbeeldingen, het maken van vrije vormen, het converteren van verschillende afbeeldingsindelingen en meer gespecialiseerde taken. GIMP is beschikbaar voor Linux, macOS en Microsoft Windows.
Zomaar gratis en voor niets
GIMP is dus gratis voor iedereen om te downloaden en te gebruiken, inclusief alle extra filters en updates. Geweldig toch? Het is nog hartstikke goed ook, in de zin van gebruiksvriendelijk. Iedereen loopt wel eens tegen het moment aan dat het formaat van foto’s moet worden aangepast. Of foto’s moeten worden opgelicht of drastischer worden aangepakt, zoals tekst verwijderen of juist toevoegen. GIMP is ideaal voor eenvoudige fotobewerkingen, maar je kunt het ook gebruiken om foto’s of tekeningen professioneel te verfraaien of zó te manipuleren dat ze ware kunstwerkjes worden.
GIMP versus Photoshop
Photoshop is net als Google een werkwoord geworden: ik photoshop, jij photoshopt, wat hebben we toch lekker ge-photoshopt. Of beter: ik ben gephotoshopt. Want vooral dat laatste is vaak van toepassing. Photoshop is een programma, net als GIMP, waarmee je foto’s aardig kunt verfraaien. In portretten kan je rimpels wegpoetsen, langere wimpers maken, een vers haarkleurtje toevoegen en voilá: de foto is zo mooi aangepast dat jouw portret magazinewaardig is. Soms worden foto’s zelfs zo gephotoshopt dat ze nog maar nauwelijks kloppen met de werkelijkheid. In die zin heeft het werkwoord ‘photoshoppen’ een beetje negatieve betekenis.
Maar Photoshop is en blijft razend populair en wat Photoshop kan, kan GIMP dus ook. Even een foto ‘gimpen’, hoor je echter niet zo heel vaak. Dit komt vooral omdat GIMP minder bekend is en vaker door Linux-gebruikers wordt gebruikt dan door Microsoft Windows-gebruikers.
Zullen we gaan ‘gimpen’?
GIMP heeft veel te bieden. Het is een programma dat zeer gebruiksvriendelijk is en veel mogelijkheden biedt. Als je plugins toevoegt zoals: FX-Foundry of G’MIC-Qt filters zijn de mogelijkheden oneindig qua effecten, vervormingen en gereedschap.
Op YouTube zijn vele tutorials te vinden die de moeite waard zijn om te zien en vooral uit te proberen. Mijn favoriete kanaal is:
MyGimpTutorialChannel
Een leuk voorbeeld hoe je een foto prachtig kan bewerken door de foto romantisch, zachter en uniek te maken:
Werken met lagen = geen frustraties
Het is raadzaam om meteen te beginnen met lagen te leren werken.
Dit lijkt in eerste instantie lastig, maar is heel makkelijk. Bij iedere bewerking maak je dan een nieuwe laag aan, die je over de originele foto heen legt of meteen samenvoegt. Het grote (en ik bedoel echt GROTE!) voordeel is dat je een hoop frustraties kunt voorkomen. Je kan namelijk iedere handeling terugzien en lagen verwijderen of stappen terug gaan. Je kunt de foto ook tussendoor opslaan in lagen. Hierdoor kun je langer aan een project werken en het concept tussendoor in lagen (= png) opslaan, in plaats van de foto (= jpg).
Ik heb lekker gegimpt
Kan ik nog nadelen noemen? Nee, eigenlijk niet. Het is natuurlijk wel zo dat als je een Photoshop-fan bent, GIMP even andere koek is. Als gebruiker wen je snel aan een software programma en die gewenning zorgt er vaak voor dat je alternatieven niet op waarde schat.
Maar wil je een gratis en gebruiksvriendelijk fotobewerkingsprogramma dan is GIMP absoluut een goede keuze.
Meer info:
Gimp.org/
Gimp/download
Foto van PaardenColumns – Een fraai voorbeeld van twee foto’s die als lagen over elkaar heen zijn gelegd, bewerkt en samengevoegd.