Smartphones, het is wat. Om de twee jaar weer de discussie: welke telefoon gaat het worden. Een nieuwe iPhone, of toch een oudere versie. Een bekend merk, of een minder bekend merk zoals Huawei?

Voor dit blog neem ik de iPhone 8 van Apple en de P20 Lite van Huawei onder de loep en vergelijk ze met elkaar.

iPhone 8

De iPhone 8 werd in 2017 samen met de iPhone 8 plus en de iPhone X gepresenteerd. De iPhone 8 werd gezien als de opvolger van de iPhone 7, maar het grote probleem vanaf de presentatie was dat de aandacht eigenlijk volledig naar het nieuwe vlaggenschip de iPhone X ging. Is dat terecht?

Nieuw, maar geen grote verrassingen

Kijken we naar de mogelijkheden van de iPhone 8 dan zien we dat er eigenlijk weinig veranderd is ten opzichte van zijn voorganger. Je kunt de iPhone 8 draadloos opladen (om dat mogelijk te maken is de achterkant van glas gemaakt in plaats van aluminium). De processor is verbeterd waardoor hij iets hogere prestaties kan leveren en het scherm heeft een betere kleurweergave.

Welke telefoon heb je nu?

Ja, de iPhone 8 is een goede telefoon, maar als je al in het bezit van een iPhone 7 bent dan ga je er niet direct opvallend veel op vooruit. Heb je een oudere versie van de iPhone, dan is de iPhone 8 juist wél een flinke vooruitgang en kan je met de iPhone 8 weer even vooruit.

Dit kost het je

Kijken we naar de kosten dan biedt Telfort de telefoons op het moment van deze publicatie aan voor deze de volgende prijzen (op 29 november 2018):

 • iPhone 7 – vanaf € 480,-
 • iPhone 8 – vanaf € 624,-
 • iPhone 8 Plus – vanaf € 744,-
 • iPhone X – vanaf € 912,-

De iPhone 8 bij Telfort is dus een stuk duurder dan zijn voorganger. Je hebt voor dat geld wel het nieuwste van het nieuwsteen voor de echte gadgetfreak en Apple-liefhebber is dat reden genoeg om iPhone 8 aan te schaffen.

Huawei P20 Lite

Het Android ecosysteem is veel diverser dan dat van Apple. En anders dan bij iPhone, kun je voor telefoons die draaien op Android kiezen uit een heleboel verschillende merken.

Huawei doet het goed

Huawei is een merk in opkomst en heeft zelfs Apple van de tweede plek gestoten als meest verkochte smartphone. De Lite lijn is speciaal ontwikkeld voor de mensen die wel een goede smartphone willen, maar er niet te veel aan uit willen geven. Je zou het de budgetlijn van Huawei kunnen noemen. Maar is deze lijn eigenlijk wel budget? Of is het gewoon een goed toestel voor een mooie prijs?

Vier maanden geleden schaften wij de Huawei P20 Lite aan, dus inmiddels heb ik er al de nodige ervaring mee.

Samsung werd Huawei

In eerste instantie liep ik de winkel binnen met het idee om een Samsung te kopen. De afgelopen jaren kocht ik elke twee jaar een nieuwe versie en de Samsung was ik nu eenmaal gewend.

Maar ik had buiten de verkoper gerekend die direct de uitdaging met mij aanging en mij stellig vertelde dat ik mijn Samsung-idee moest laten varen. Die zijn enkel zo duur vanwege de naam Samsung en er zijn toestellen met dezelfde specs, die goedkoper zijn omdat ze die naam niet dragen, liet hij weten. Ik sta altijd open voor de mening van een ander dus toen hij de Huawei P20 Lite tevoorschijn haalde, luisterde ik geïnteresseerd. Bellen, WhatsAppen, Facebook en Instagram, daarvoor was volgens hem deze telefoon perfect. Maar is dat ook zo?

Nu 4 maanden later is dit mijn ervaring:

Voordelen:

 • Goede prijs
 • Mooi design
 • Snel
 • Goed te bedienen
 • Genoeg opslag 64GB
 • Genoeg werkgeheugen 4GB

Nadelen:

 • Accu gaat niet langer dan een dag mee
 • Slimme wifi werkt niet perfect
 • Niet alle meldingen komen binnen
 • Ontgrendelen doormiddel van gezichtsherkenning werkt langzaam

Bepaal zelf wat je nodig hebt

Kijken we naar de voor- en nadelen dan kunnen we concluderen dat de Huawei P20 Lite inderdaad geen slecht toestel is. Zijn de nadelen echt een nadeel? Voor mij persoonlijk wel, ik snap nog steeds niet dat de accu’s van smartphones zo snel leeggaan. De toestellen van vandaag zijn halve computers, maar we moeten een powerbank meenemen om de dag door te komen.

Bij ons thuis hebben we meerdere wifi punten, dus dan is slimme wifi van Samsung ideaal. Bij de P20 Lite moet ik steeds zelf het juiste wifi punt selecteren, ondanks de slimme wifi. Al ben ik bereid om aan te nemen dat het aan mij ligt.

Dan de meldingen, deze komen vaak pas binnen als ik mijn telefoon van de vergrendeling afhaal. Ook dat kan aan mij liggen, maar het vreemde is dat ik hier bij Samsung-telefoons nooit last van heb gehad. *edit: ik kwam erachter dat dit kwam doordat ik de telefoon op spaarstand had staan. #newbie

Oordeel

Goedkopere telefoons zijn geen miskoop, dat kan ik concluderen na het reviewen van de iPhone 8 en de Huawei P20 Lite. Als we kijken naar de verkoopcijfers van Huawei dan zien we dat de Lite varianten door de jaren heen het meest over de toonbank gaan. Het zijn goede telefoons voor een schappelijke prijs.

Maar, ben jij iemand die de hele dag spelletjes speelt, live streamt op Facebook en Instagram, en fotografeert? Dan is een duurder toestel toch raadzaam, zoals de Huawei Mate P20 Pro (± € 900,-).

 • Deze zijn toch een stuk sneller
 • De accu’s gaan op papier langer mee
 • Betere camera(‘s)

Wat kies jij?

De iPhone 8 is voor Apple begrippen wellicht goedkoop met zijn € 624,-. Maar als we zien dat de Huawei P20 Lite bij Telfort vanaf € 192,- te verkrijgen is, scheelt dat toch een slok op een borrel.

0 Shares:
Dit artikel is 16.989 keer gelezen