Als iets van goede kwaliteit is en voorziet in een behoefte, dan behoudt het doorgaans zijn waarde. Denk aan collector’s items als de LP’s van Elvis, de klassieke Volkswagen Beetles en de eerste schilderijen van Rembrandt.

Ondanks de ouderdom komt de waarde van deze drie items voort uit hetzelfde principe: ze voorzien tot op vandaag in een behoefte. Sterker nog: de bovengenoemde zaken zijn zeer lucratief! Dit is voor het creëren van content precies hetzelfde.

En hoe bijzonder efficiënt zou het zijn om eenmalig content te schrijven die jaren later nog altijd drukbezocht is en dus waarde oplevert voor jou? Die waarde kan zich uiten in de vorm van leads, bezoekers en sales.

Meerwaarde

Relevante content heeft waarde voor de lezer of kijker. De tijd die je in het maken van de content stopt, betaalt zich vervolgens nog jaren uit. Wanneer content jaren later nog lezers, leads of sales oplevert, spreken we van duurzame content. Duurzame content is een meerwaarde voor jouw mediamix en kent vele voordelen. Maar hoe werkt het dan? En lijkt het niet erg veel op evergreen content?

Definitie van duurzame content

Let’s cut to the chase, eerst even ophelderen. Officieel spreek je van duurzame content in het volgende geval: “Duurzame content betreft alle visuele, tekstuele en auditieve content die door een organisatie gecreëerd wordt om aan de behoefte van de doelgroep te voldoen.”

En verder: “de relevantie blijft gelijk of neemt toe voor de doelgroep en daarmee voor de organisatie. Hierdoor bouw je met duurzame content aan een langdurige relatie met de doelgroep. De blijvende relevantie ontstaat door een tijdloze inhoud en een tijdloos distributiekanaal.”

Bron: Ensie

Tijdloze antwoorden op tijdloze problemen

Shakespeare’s stukken speelt men tot op de dag van vandaag op Broadway en tijdens dramaklassen. Waarom zijn Shakespeare’s stukken zo duurzaam? A. ze zijn van uitstekende kwaliteit en B. ze voorzien nog altijd in een levende behoefte. En dus waardevast.

Nu hoef je zelf niet zo kunstig te schrijven als Shakespeare, maar wat je wel kunt doen, is je content stekken op deze principes. We leven in een snelle tijd, waarin zowel trends als communicatie op sneltreinvaart gaan. Feit.
Maar bepaalde behoeften zijn tijdloos. Neem de behoefte aan antwoorden en oplossingen. Meer dan ooit tevoren stellen we liever een vraag aan Google dan aan vader, moeder of docent. We zoeken het zelf wel op.
De antwoorden en oplossingen die we dan zoeken, vinden we in vorm van content op een pagina. Als deze gevonden content antwoorden en oplossingen biedt voor tijdloze vragen en problemen, spreek je van duurzame content.

Evergreen content

Duurzame content is een synoniem voor de Amerikaanse variant ‘evergreen content’. Ook evergreen content duidt op waardevaste content. Evergreen verwijst overigens naar de boomsoorten die zelfs in de winter hun groene blad niet verliezen en dus immer groen zijn.

De tegenpool van duurzame content is eindige content. Klinkt logisch? Maar ze zijn meer dan alleen tegengesteld; ze zijn complementair aan elkaar. Beide zijn zij prima op hun plek in je contentmarketingstrategie.
In de figuur hierboven zie je dat de waarde en effect van eindige content afneemt over tijd, waar duurzame content hierin toeneemt over tijd.

Versterk de relatie met je doelgroep

Duurzame content is dus een fundamenteel onderdeel van je contentmarketingstrategie. Het beantwoordt vragen die bij je doelgroep leven en is om die reden zeer waardevol. Met name op de lange termijn is je content relevant.

Doordat je tegemoet komt aan vragen, zorgen of problemen versterk je bovendien op effectieve wijze de relatie tussen jou en je doelgroep.

Duurzame content schrijven? Simpel!

Een van de meest effectieve manieren hanteer je door met objectieve informatie in te spelen op de belangrijke vragen die bij je doelgroep leven. Zo zijn starters op de woningmarkt op zoek naar kennis en antwoorden over de aanschaf van een eerste huis.

Een bank, hypotheekverstrekker of soortgelijke organisatie kan inspelen op die informatiebehoefte. Vertel dan niet hoe fantastisch en voordelig jouw specifieke product is, maar focus je op het beantwoorden van behoefte. Focus je dus niet op directe verkoop, maar op het creëren van waarde. Een typisch voorbeeld van pull-marketing.

Deze vorm van contentmarketing sluit ook naadloos aan op ons groeiende aantal micromomenten. Dat zijn die typische momenten waarbij je tijdens een film of het koken vlug aan fact-checking wil doen. Dus wat doe je: je opent Google en stelt je vraag daar. We hebben steeds vaker dit soort micromomenten.

Voorwaarden

Tenslotte voldoet duurzame content aan een paar voorwaarden. Afhankelijk van jouw voorkeur of doelstellingen weegt de ene wellicht iets zwaarder dan de ander. Zo voorziet de content in behoeften, is deze nauwkeurig geïntegreerd in je mediamix, gebaseerd op het delen van kennis en met inhoud die super relevant is voor de ontvanger.

Hoe kan jij meer meer uit je content halen door uit te gaan van duurzaamheid?

0 Shares:
Dit artikel is 17.378 keer gelezen