Iedereen die wel eens op zoek was naar een comfortabele trui kent het wel: je moet eerst minstens 5 truien proberen, voordat je een enigszins passend exemplaar vindt. Het merk Napapijri lost dit op met digitaal gebreide truien.

Het tijdperk van gepersonaliseerd aanbod

In een tijdperk waarin een gepersonaliseerd aanbod steeds meer de boventoon voert, legt Napapijri met digitaal gebreide truien een nieuwe basis voor de toekomst van de modebranche. En dat is slim, want wie zit er nog te wachten op kleding die op standaard maten is gebaseerd?

Zeg, 2017 heeft gebeld en ze willen hun standaard producten terug. Het is een nieuw jaar, en de recente innovaties staan te trappelen om zichzelf verder te ontwikkelen. Een ding is daarbij overduidelijk: die rekken vol standaard kleding in grote winkels worden in de niet al te verre toekomst met uitsterven bedreigd.

Ze-Knit, de digitaal gebreide truien van Napapijri

Napapijri is een kledingmerk dat met name in outdoor kleding is gespecialiseerd. Met het oog op de digitale toekomst heeft Napapijri de kledinglijn Ze-Knit gelanceerd. Deze truien en vesten zijn ontworpen om zoveel mogelijk comfort te kunnen bieden. Zij doen dit door een focus op de bewegingen van het lichaam.

De Ze-Knit kledingstukken zijn digitaal gebreid, zodat de stof bij iedere zone van het lichaam anders is. Bij de ellebogen is het materiaal namelijk flexibeler en bij de schouders is het dikker en warmer. Onder de oksels is zelfs een ‘geur opnemend garen’ gebruikt. Altijd handig, als je eigen deodorant niet meer toereikend is.

Vergelijkbaar met 3D-printing

Het digitaal breien van een trui of vest is vergelijkbaar met 3D-printing. De computer verwerkt het patroon van het kledingstuk en breit daarna aan de hand van het digitaal uitgezette model. Dat doen ze zonder breinaalden en bolletjes wol. Ze gebruiken een grote breimachine met klossen garens te gebruiken die door een computer wordt gestuurd.

Op dit moment produceert Napapijri de Ze-Knit kledingstukken op basis van de gehate standaard maten. Het doel is dat je op korte termijn online je maten ingeeft, zodat je een trui of vest krijgt die volledig op maat is gemaakt. Napapijri wil er naartoe dat die op maat gemaakte truien en vesten binnen 24 uur bij je worden geleverd.

Weg met massaproductie

Natuurlijk is het fijn als we binnenkort die pashokjes met immer onflatteus licht kunnen vermijden. Maar er zijn nog meer voordelen die aan deze op handen zijnde moderevolutie kleven. Zodra al dat maatwerk beschikbaar is, is er namelijk ook geen overproductie meer. Er worden dan alleen nog maar kledingstukken gemaakt die iemand echt wil hebben.

Massaproductie zal hiermee uitsterven, en dat is goed nieuws voor het kwakkelende milieu. Het is een minder leuk bericht voor de winkelketens die zichzelf al heel modern vinden als ze hun standaard kleding in zowel een lijfelijke winkel als een webshop aanbieden.

De toekomst roept

De truien en vesten van Ze-Knit zien er mooi uit. Alhoewel Napapijri dit een eigentijdse kledinglijn voor dagelijks gebruik noemt, zou ik deze digitaal gebreide truien vooral kopen voor wintersport bijvoorbeeld. Of als ik de Elfstedentocht zou willen schaatsen. Ik zie mijzelf dit niet op een normale doordeweekse dag dragen.

Maar goed, het is een veelbelovend begin. De toekomst roept en Napapijri is voorzichtig aan het antwoorden. Als ik een winkelketen met een assortiment van standaard kleding zou hebben, zou ik me langzaamaan zorgen gaan maken. If you snooze, you lose!

0 Shares:
Dit artikel is 10.087 keer gelezen