Ik typ dit bericht op de Acer Chromebook R13, een echte convertible die je in een spagaat kan leggen. Maar deze Chromebook is nog veel leniger dan dat. Chrome en de R13, de perfecte combinatie voor mij.

Een nieuwe Chromebook!

Ik houd niet van mainstream. Iedereen heeft al een Windows-laptop of MacBook, ik wil dan wat anders. Een paar jaar geleden was het Chrome-besturingssysteem van Google nog niet gemeengoed in Nederland, dus het werd een Chromebox van Samsung die ik destijds voor een mooie prijs over kon nemen van @Dim. Maar nu er een aantal jaren is verstreken, is de Chromebox toe aan een update en dat is een Chromebook geworden.

Voor de leken

Een Chromebook is een laptop die draait op het Chrome-besturingssysteem van Google. Dit platform is een tegenhanger van Windows van Microsoft en MacOS van Apple. Het grootste voordeel (en voor sommigen ook meteen het grootste nadeel) is dat je met het Chrome-besturingssysteem bijna volledig in de cloud werkt en dus altijd verbonden moet zijn met het Internet. Het is namelijk grotendeels gebaseerd op de welbekende Google Chrome webbrowser.

Voor- en nadelen van ChromeOS

Tegenstanders of critici vinden dat dit besturingssysteem geen echt besturingssysteem is, maar meer een uitgebreide browser. In die zin hebben ze gelijk: je kan er bijvoorbeeld geen Office-programma’s op draaien als Outlook of Excel of tekenprogramma’s en videobewerkingssoftware. Daarvoor gebruik ik dan internettegenhangers als Gmail, Google Spreadsheets, Pixlr Editor of WeVideo.

Het platform begint ook steeds meer en meer op een desktopomgeving te lijken met de nodige voordelen: de laptop is binnen enkele seconden opgestart, een virusscanner is niet nodig en een back-up maken ook niet. Je moet daarentegen wel altijd online zijn en het aanbod in de Chrome Web Store kunnen accepteren. Dit aanbod is inmiddels gigantisch uitgebreid met Chrome-apps en sinds dit jaar is het ook mogelijk voor sommige apparaten om via de Play Store Android-apps te installeren. De Chromebooks zijn dus aan een echte opmars bezig en dat is mooi om te zien. Zo zijn er dit jaar in de Verenigde Staten al meer van verkocht dan MacBooks.Bureaublad Chromebook

Waarom de Acer Chromebook R13?

Na jaren gewerkt te hebben op een Samsung Chromebox werd het voor mij tijd om wat mobieler te worden. Tijd dus voor een Chromebook. Uiteraard wil ik ook toegang tot Android-apps in de Play Store, dus begon mijn zoektocht bij een lijst met ‘compatible’ apparaten op deze site. Daarnaast wilde ik een ‘convertible’, een apparaat dat volledig om de behuizing heen geklapt kan worden inclusief touchscreen. Het is dan met 360 graden-draaiing als tablet te gebruiken, maar ook als display en als ‘tent’. Mijn keuze is gevallen op de Acer Chromebook R13, een lenige en mooie metalen laptop annex tablet met de mogelijkheid om Android-apps te installeren.img_20161112_190702

Wat doe ik er allemaal mee?

Ik gebruik de Chromebook voor werk en studie. Via een kabeltje koppel ik hem aan mijn monitor en kan ik meteen aan de slag met artikelen schrijven en opdrachten typen. Dit apparaat heeft ook een Play Store, bekend van de Androidsmartphones en -tablets. Ik kan dus ook Androidapps en -games installeren. Een prima voorbeeld zou dan één van de Microsoft-apps voor Android kunnen zijn. Of Township, omdat het kan. Verder kan ik de Chromebook als display omklappen (zie headerafbeelding), om tijdens het koken een recept af te lezen. Of als ‘tent’ gebruiken (zie rechterafbeelding), om gemakkelijk filmpjes te bekijken.

Ik bewerk geen zware video’s en werk niet met AutoCAD. Daarvoor is dit apparaat niet geschikt. Ik ben redacteur voor diverse websites, schrijf module-opdrachten in Google Documenten, beheer al mijn bestanden in Google Drive, sla foto’s automatisch op in Google Foto’s, gebruik de Chrome-apps van Slack, Journey, WhatsChrome en Google Keep. Ik ben een echte webby en daar past deze R13 perfect bij.

0 Shares:
7 comments
  1. Leuk artikel Claudia. Zelf ben ik ook al een aantal jaar een zéér tevreden gebruiker van Chrome OS. Ik heb ook nog een Windows PC maar mijn daily driver is absoluut mijn Chromebook! Compact, snel en nooit geen vastlopers! ;-)

    Een kleine toevoeging op je artikel is dat het zeker mogelijk is om zonder internet op een Chromebook te werken. Zo kun je aan een document werken terwijl je in de trein zit en geen internet tot je beschikking hebt. Ook het schrijven van een email kan zonder internet. Op het moment dat je weer verbinding hebt wordt alles automatisch gesynchroniseerd.

    Ook Office documenten zoals Word en Excel kun je prima bewerken op een Chromebook. Binnen Docs en Sheets kun je Office documenten bewerken, maar je kunt ook de Office Apps installeren of gebruik maken van Office 365 in de cloud.

  2. Hoe ben je aan de R13 gekomen dan? Hij is nog niet officieel in Nederland op de markt toch?

  3. Dank voor de info. Ik ben al heel lang op zoek naar een goede chromebook, omdat ik alles op google chrome doet. Ook op mijn smartphone met android er op.

Comments are closed.

Dit artikel is 21.978 keer gelezen