Er is al veel gezegd over Instagram stories en Snapchat. Velen zeggen dat Instagram het idee heeft gejat van Snapchat, wat natuurlijk ook zo is. Marketeers zeggen dat Snapchat het gaat verliezen van Instagram, maar wat vinden gebruikers van Snapchat en Instagram stories?

Eerst enkele verschillen tussen de twee op een rijtje zetten, want mocht je denken dat het een één op één rip off is dan heb je het gedeeltelijk mis. Instagram stories heeft kort gezegd eigenlijk alleen maar het story gedeelte van Snapchat overgenomen in zijn app.

Instagram stories

– Opgeslagen foto’s en video’s plaatsen
– Tekenen met brushes, tekst toevoegen, Instagram-filters en emojis gebruiken
– Stories
– Heen en weer door de stories van vrienden bladeren
– Geen geo-filters
– Geen maskers
– Geen evenementen
– Geen puntensysteem
– Je hebt niet de exacte naam van iemand nodig om te volgen
– Mark Zuckerberg kijkt met je mee
– Eigen Instagram profielfoto
– Gejat

Snapchat

– Alleen real time mogelijk
– Tekenen met pen, tekst toevoegen en emojis gebruiken
– Stories, chat en snap streaks
– Alleen vooruit door de stories van vrienden bladeren
– Geo-filters
– Je kan eruit zien als een hond
– Evenementen
– Puntensysteem
– Je hebt de exacte naam of snapchat code nodig om iemand te volgen
– Evan Spiegel kijkt met je mee
– Bewegende avatar of spookje
– Origineel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cool van Instagram stories

De coolste feature van Instagram stories vind ik dat je bestaande video’s en foto’s die je de afgelopen 24 uur hebt opgeslagen in je camera-roll, kunt plaatsen in je story. Op die manier is het ook mogelijk je story op Snapchat en Instagram hetzelfde te laten zijn. Je maakt immers op een dag toch hetzelfde mee?

Dat doe je zo:

1.  Open Snapchat en neem een video op.
2.  Save je snapchat-video (linkerknop naast de volume knop)
3.  De video wordt opgeslagen in je camera-roll
4.  Voeg de video toe aan je snapchat-story
5.  Open vervolgens Instagram
6.  Klik op de plus links bovenin
7.  Swipe van boven naar beneden om je camera-roll te tonen
8.  Selecteer de juiste video
9.  Bewerk eventueel met filters en tekst
10. Klik op het vinkje onderin je scherm om de video toe te voegen aan je Instagram story

Denk goed na of je dit continu wilt gaan gebruiken omdat je volgers je misschien wel verlaten op één van de twee kanalen.

Wat vinden gebruikers

Ik waagde een polletje op Twitter om achter meningen van gebruikers te komen. Helaas was de interactie laag. Misschien lag het wel aan mijn grove spelfout. :( Instagram stories won het in ieder geval op Twitter van Snapchat. Dat had ik niet verwacht, ondanks dat ik zelf ook een voorkeur heb voor Instagram stories.
Schermafbeelding 2016-08-09 om 17.09.40

Uiteraard vroeg ik het ook in een story op Snapchat en Instagram. Op Snapchat kreeg ik geen reactie en op Instagram wel. Dat zegt misschien iets … Angelique Koosman, Lisa Niehof en Archana Haarnack reageerden en zijn positief over Instagram stories. Voornamelijk het bereik is beter, vinden ze.

IMG_4210

Bij gebrek aan echt veel input, is sociale data altijd fijn natuurlijk. Met behulp van OBI4wan heb ik een zoekopdracht gemaakt om het gesprek op social te kunnen achterhalen. In de onderstaande grafieken zie je dat men over het algemeen nog voor Snapchat kiest. Ik heb alleen berichten gekozen met een uitgesproken mening over Instagram stories vs. Snapchat. Mocht je alle berichten inhoudelijk willen lezen dan kan dat via de narrowcast.

Schermafbeelding 2016-08-09 om 21.07.40

Schermafbeelding 2016-08-09 om 21.08.17Schermafbeelding 2016-08-09 om 21.08.40

Ach ja …

Wat je vooral ziet is dat Snapchat-gebruikers zich druk maken omdat Instagram iets heeft gestolen. Sommigen verontschuldigen zich omdat ze Instagram stories eigenlijk beter vinden. Maar er is ook angst bij jongeren dat veel vrienden Snapchat zullen inruilen voor Instagram stories, omdat daar alles in één is. Ben vooral heel benieuwd hoe marketeers Instagram stories gaan combineren met de perfect opgesmukte Instagram-foto’s. Welke story-variant vind jij eigenlijk beter? Wordt het Snapchat, Instagram stories, geen van beide of interesseert het je helemaal niet?

Bewaren

Bewaren


Geschreven door