Ben jij als (content)marketeer al je tijd kwijt aan het maken van content, of ben je bezig de organisatie naar een hoger plan te tillen?

Op 9 november was ik bij het Content Marketing Fast Forward event. Daar waren 8 auteurs aanwezig met wie je in gesprek kon gaan over hun boek. Voordat die mini-mastermindsessies begonnen, en ook erna, gingen de auteurs centraal zowel met elkaar als met het publiek in gesprek. De een richtte zich bijvoorbeeld op de vorm waarin we content gieten. Zoals het vertellen van verhalen tot het gebruiken van rubrieken en formats. En weer anderen concentreerden zich op het DNA van een bedrijf, op hoe je contentmarketing structureert, of op hoe beïnvloeding werkt. Erg interessant allemaal.

Wat mij vooral is bijgebleven, zijn de plenaire discussies. In het bijzonder die over de rol van marketeer in relatie tot contentmarketing van Atie de Heer:

“Contentmarketing die alleen door de marketeer gevoerd wordt, heeft geen bestaansrecht.”

Een overkill aan mogelijkheden en bezigheden

Atie slaat de spijker op de kop. Het is leuk (en belangrijk) dat je content in de juiste vorm aanbiedt, op het juiste moment en via het juiste kanaal. Ook is het fijn om handvatten te krijgen en te weten dat verhalen en rubrieken goed werken. En als je de online ontwikkelingen een beetje volgt, krijg je allerlei adviezen over de inzet van advertenties, bloggers, vloggers, campagnes en hoe belangrijk een goede (mobiele) website is.

Allemaal goed, allemaal waar. Maaaar, als je dit in je eentje moet doen en je wordt niet door de organisatie gesteund, dan ben je nergens. Vaak heb je dan een coördinerende rol. En als het even tegenzit, loop je constant achter de feiten aan. Heb je amper tijd om de organisatie naar een hoger plan te tillen.

Hoe moet het dan wel?

Ook Cor Hospes had een opmerking die bleef hangen. Die ging over waar je moet beginnen als je goed aan de slag wilt met content:

“Contentmarketing is cultuurverandering en cultuurverandering doet pijn. Zorg dat je het klein houdt en stap voor stap aan de slag gaat. Begin ‘where the business hurts the most'”.

Waarop Carlijn Postma terecht aanvulde dat je niet té klein moet beginnen. Alleen een video plaatsen is niet voldoende bijvoorbeeld. Het gaat over het complete plaatje. Over ‘what is the job that has to be done’? En hoe klein je stapjes ook zijn, houd sowieso altijd je doel voor ogen.

Of dit dé manier is? Ik weet het niet. Ik zie wel in dat je als marketeer wellicht meer tijd moet besteden aan het creëren van een team dat gelooft in contentmarketing en minder in het lukraak maken van content. Bovendien moet je steun krijgen van de (sales? marketing?) manager aan wie je rapporteert.

Tot slot nog een goede tip van Bob Oord die terecht zei dat marketing eigenlijk helemaal niet zelf de content moet schrijven. De rol van de marketeer is modereren. Interview de experts. Zij hebben de kennis in huis.

Ik ben benieuwd hoe andere marketeers hierover denken. Hoe zie jij je rol in de organisatie?

0 Shares:
Dit artikel is 6.727 keer gelezen