Eigenlijk droomt iedereen er wel eens van: ontsnappen uit het gareel. Op momenten dat je hartslag omhoog gaat omdat je voor de derde keer die week vanwege een ongeluk op de A16 te laat gaat komen voor een meeting. Wanneer er in de flexwerkersruimte geen vrij plekje meer te vinden is. Of als het wéér precies in je lunchpauze regent.

Kan dat echt niet anders?

Voor jezelf beginnen is in de loop der jaren steeds makkelijker geworden. Je hoeft niet meer je hoofd te breken over een bedrijfsplan. En je hoeft ook niet meer in je beste pak naar de bank om financiering rond te krijgen. Je registreren als freelancer regel je eenvoudig binnen een dag. Heb je om te kunnen werken alleen een computer met een internetverbinding nodig, dan is van een spannend startkapitaal geen sprake meer. Dag baas, hallo vrijheid!

Wat een feest om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt. En ook voor wie je werkt; zelfs zonder kennismakingsgesprek te voeren of een tijdrovende offerte op te stellen. Ongeacht of je ontwerper, IT-specialist of schrijver bent. Na registratie op één (of meerdere) van de vele wereldwijde marktplaatsen voor freelancers kies je je klussen. De communicatie is altijd kort, to the point en je gaat direct aan de slag.

Briefing aan de keukentafel

Je briefing lees je zittend op je yogabal aan de keukentafel. In de paar minuten dat je bestanden staan te uploaden, gooi je vast even een was in de machine. In plaats van boterhammen uit een plastic zakje voor de lunch te eten, sta je op je sokken meezingend met de radio een verse rucola salade met avocado te maken. En heb je zin om onder de mensen te zijn? Dan stop je gewoon je laptop in je tas en loop je naar dat ene nieuwe hippe koffietentje annex co-werkplek op de hoek waar je op hun supersnelle wifi ‘s middags verder werkt.

Werken waar je maar wilt

Want snel en stabiel internet is tegenwoordig werkelijk overal beschikbaar. Inderdaad: overal. En nu wordt het pas écht interessant. Niet meer gebonden zijn aan kantoor is natuurlijk een fantastische vooruitgang. Maar nu je zelfs niet meer aan een thuiswerkplek of co-werkplek gebonden hoeft te zijn, staat dat voor velen gelijk aan een onovertroffen gevoel van vrijheid.

Een doorsnee week uit het leven van een digitale nomade

Je hoeft namelijk niet meer een week vrij te plannen als je je zusje voor haar verjaardag op wilt zoeken in Barcelona. In plaats van met een bordje op schoot naar DWDD te kijken, eet jij op dinsdagavond je avondeten kijkend uit het raam van de TGV. Lekker onderweg naar het zonnigere zuiden. Het appartement dat je via Airbnb geboekt hebt ligt hartje centrum, maar omdat je zelf je eigen appartement ook verhuurd hebt via Airbnb kost het verblijf je vrijwel niets.

‘s Morgens ga je op tijd je bed uit om koffie te drinken in dat leuke tentje waar je vorig jaar ook altijd heen ging. Op je gemak check je je mail. Inspiratie voor je nieuwe ontwerp doe je op tijdens een stadswandeling en ‘s middags zet je op een terrasje je ruwe schetsen op papier. ‘s Avonds neem je je zusje mee uit eten en naar een concert. De volgende twee dagen werk je lange dagen om de nodige uren te maken. Op die manier ben je het hele weekend vrij om met je zusje de nieuwste hotspots van de stad te ontdekken.

De wereld ligt aan je voeten

En als je vier weken na thuiskomst een lastminute ziet waarmee je voor 217,- euro twee dagen later naar Kaapverdië kunt vliegen dan doe je dat. Gewoon omdat het kan. Wachttijd en reistijd worden werktijd. Op Schiphol en in het vliegtuig werk je je financiële administratie bij. Je nieuwe opdrachtomschrijving lees je de volgende dag door vanuit een hangmat op het strand en voor overleg met je opdrachtgever heb je Google Hangout. De wereld ligt aan je voeten als digitale nomade.

Dit is het échte nieuwe werken. Dit is vrijheid 2.0.

0 Shares:
1 comment
  1. Hoi Romano, klinkt geweldig! Denk dat ik met een jongetje van 5 jaar niet voortdurend zou willen rondreizen, maar over 13 jaar… ;-) Mijn vak, tekstschrijven, leent zich er uitstekend voor!

Comments are closed.

Dit artikel is 4.972 keer gelezen