Zou het niet geweldig zijn als je vanaf je bank virtual reality zou kunnen ervaren, zonder dat je een headset hoeft te dragen? Of dat je je vrienden je beeldscherm in zou kunnen “teleporteren”?

In een serie blogs wil ik je graag vertellen wat er met virtual reality allemaal mogelijk is en hoe het er in de toekomst uit zou kunnen zien. Had ik het in voorgaande blogs nog over een schrikbeeld van een zaal vol headsets en over social virtual reality, deze keer ga ik in op de nieuwste mogelijkheden om virtual reality te ervaren zonder headset.

Headsetloos

Nu denk je bij virtual reality waarschijnlijk vooral aan de headsets die er zijn of gaan komen. Deze (Oculus Rift, Samsung Gear VR, HTC Vive) krijgen ook veel aandacht op het moment. Maar voordat de headsets populair werden was er ook al virtual reality. Dit werd en wordt bijvoorbeeld voor toepassingen in de medische wereld gebruikt als het overwinnen van fobieën, PTSS of helpen bij revalidatie.

Met meerdere mensen hetzelfde beleven is mogelijk op de social virtual reality platformen. Een nadeel daarvan is wel dat je je dan moet afzonderen van je directe omgeving, want je hebt een headset nodig.

Ontwikkelingen eerder dit jaar zorgden ervoor dat je samen dingen kunt beleven of ervaren, zonder dat een headset nodig is. Dit vind ik interessant!

Personify – videobellen met een teleportatie gevoel

Personify draait in je browser. Je moet je aanmelden als gebruiker, de software downloaden en je kunt beginnen. Op deze manier word je in staat gesteld om anderen uit te nodigen, je kunt een gedeelde achtergrond kiezen (een film, een voetbalwedstrijd, een presentatie kan natuurlijk ook) en kijkt samen. Terwijl je kijkt zie je ook de gezichten van de andere deelnemers onderin het beeld. De aanwezigen kunnen met elkaar praten en zien de reacties van de anderen. Je hebt het idee dat de anderen naar je desktop geteleporteerd zijn.

Voor de beste ervaring heb je overigens een 3D camera nodig. In een aantal van de nieuwere laptops is zo’n 3D camera al ingebouwd. Deze 3D camera zorgt ervoor dat je het idee hebt dat de anderen ook 3D aanwezig zijn in je scherm. Op dit moment werkt het alleen op Windows, ze zijn nog volop aan het ontwikkelen. Er zijn 2 versies, een gratis versie voor samenwerken en een betaalde versie voor het geven van presentaties.

Het voordeel ten opzichte van de social virtual reality platformen is dat je met deze oplossing de andere persoon echt ziet. Je hebt geen avatars nodig om te communiceren. Een nadeel is dat je wel naar een plat scherm kijkt, en niet in een virtuele ruimte bent.

De afbeelding hieronder geeft een impressie van de werking.personify

Immersis, virtual reality in je woonkamer

Ben je met Personify nog gebonden aan een scherm, met Immersis is dat helemaal losgelaten. Je hebt nog wel een scherm nodig, maar niet als beperkende factor. Waar je met een headset in een virtual reality wereld terecht komt, zorgt Immersis ervoor dat de virtuele wereld naar jou toe komt.

Immersis is een projector die 180 graden projecteert, en daarbij rekening houdt met de vorm van de kamer. Hang de projector aan een computer en je ziet overal beeld. Je krijgt op die manier ook echt het idee dat je midden in de virtuele wereld zit. En iedereen in dezelfde ruimte ervaart het ook. Gamen op ware grootte is ineens mogelijk…

immersis-sociable

Heel gaaf!! Ik meld me bij deze aan als testgebruiker! Mocht je nog een spectaculair kerstcadeau zoeken, je kunt nu een pre-order plaatsen met levering in december 2015. De prijs is 1800 euro.

Samen

Misschien dat een combinatie van Personify en Immersis ook goed zou kunnen werken. Hoe dan ook, het samen beleven van de mogelijkheden die virtual reality biedt, wordt makkelijker en indrukwekkender dan ooit tevoren. Zonder headset is het gebruik van virtual reality misschien nog laagdrempeliger dan met headset.

Ik ben wel benieuwd naar je voorkeur. Zit je liever met headset in een virtuele wereld, of zonder headset met je woonkamer als decor voor virtuele werelden?

0 Shares:
2 comments
  1. ik zou het allerliefst met headset in een virtuele wereld (of game!) rondlopen. Die headsets gaan er vast met de tijd wel beter/kleiner uitzien.

  2. Hallo Danielle,
    Dank voor je reactie! Ik ben het met je eens dat het met headset ook wel het spectaculairst is, zeker met allemaal accessoires die nog gaan komen.
    Groet,
    Jeroen

Comments are closed.

Dit artikel is 7.805 keer gelezen