Snelheid is vaak omgekeerd evenredig met kwaliteit: hoe meer je schrijven afraffelt, hoe slechter leesbaar de tekst wordt. Tegelijkertijd is snelheid een basisvoorwaarde om te slagen op internet. Met pair writing combineer je snelheid en kwaliteit.

Stel je voor dat je vier weken bezig bent om een verslag te schrijven over een congres waar je bij was. Tegen de tijd dat je het publiceert, is iedereen het congres alweer vergeten. En nog belangrijker, er verschenen al tien andere verslagen. Misschien minder goed geschreven, maar wél op een moment dat het onderwerp actueel is. De sleutel tot sneller en beter schrijfwerk is co-productie.

Van pair programming…

In de wondere wereld van het programmeren wordt al langer nagedacht over hoe je slimmer samenwerkt om sneller betere resultaten te leveren. Dit heeft onder meer geleid tot ‘pair programming’. Daarbij zitten twee programmeurs achter één computer. Eentje schrijft de code, de ander kijkt toe. Dit lijkt contraproductief (je verliest de helft van je programmeurs) maar er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van pair programming en je wint er veel mee: de code die zo geschreven wordt, is van hogere kwaliteit (minder bugs, beter onderhoudbaar), er zijn meer mensen die de code kennen (kennisdeling) en de productiesnelheid is hoger.

…naar pair writing?

Het pair-concept kun je tevens toepassen op het schrijfproces. Ook Gerry McGovern is voorstander van pair writing en daar heeft hij goede redenen voor:

  • Je denkt beter na over wat je schrijft
  • Je focus is beter
  • De tone-of-voice is constanter
  • Je begrijpt de content beter
  • Je kunt online copywriting best practices delen

Schrijven is een ambacht en je kunt niet van niet-schrijvers verwachten dat ze dit beheersen. Maar als je samen met inhoudelijk experts achter het scherm gaat zitten, leer je elkaars problemen kennen en elkaars expertise waarderen. Je hoeft je documenten dan niet die eindeloze rondreis te laten maken langs de product manager, communicatiespecialist, marketeer, legal specialist of compliance medewerker. In plaats daarvan voer je in samenspraak de aanpassingen uit. Op die manier wordt de flow van de tekst beter, blijft het verhaal intact én worden de tekstdoelen (bijv. op het gebied van branding, conversie of service) gehaald. Bovendien profiteer je allemaal van dit leerproces en schrijf je de volgende keer samen nóg sneller en beter.

Ervaringen

Als het even kan, kruip ik samen met collega’s of specialisten van mijn opdrachtgever achter de laptop. Om de eerste versie van een tekst te schrijven of om samen de eindredactie te doen. Dat laatste is minder tijdrovend voor de opdrachtgever. Bij lange trajecten probeer ik in ieder geval de eerste teksten op deze manier aan te pakken. Want door samen over de tekst te praten, leer je beiden veel. Die gesprekken zijn waardevol omdat ze voor kennisoverdracht zorgen én direct de kwaliteit van de tekst verhogen. Stel dat je met een collega over het eerdergenoemde congres napraat en tegelijkertijd schrijft, dan zal jullie analyse beter zijn dan die van een eenling. Soms lukt het niet om fysiek bij elkaar te zitten, maar Google Docs compenseert veel.

Doe jij al aan pair writing? Wat zijn je ervaringen? Heb je tips? Laat het weten in de comments!


Geschreven door en