Ik vind het gaaf om over technologische innovaties in de echte én online wereld te lezen. Zo las ik dat de wereldbevolking exponentieel groeit en daarmee ook innovaties zoals Uber, Spotify en AirBnB.

De komende jaren komt innovatie pas écht goed op gang omdat meerdere essentiële technologische ontwikkelingen elkaar versterken. Hieronder zet ik vijf ervan voor je op een rij: mobile, internet of everything, robots, 3D printen en artificial intelligence (AI).

Mobile

Wearables are here to stay! Met je toekomstige Samsung Gear of Pebble Time houd je zelf je gezondheid in de gaten. Je krijgt een seintje als het tijd is om naar de dokter te gaan en die krijgt je data automatisch doorgestuurd. Wearables worden pas écht interessant als ze een acceptabele prijs krijgen én mobile apps bezitten die aan je smartphone zijn gekoppeld. Want je wilt natuurlijk wel gemakkelijk toegang blijven houden tot Facebook!

Internet of everything

Bij ‘the internet of everything’ moet ik altijd denken aan minority report met Tom Cruise waarin hij een warenhuis binnenloopt. Daar zorgen sensoren voor realtime data en dynamische prijzen die de aankoopmogelijkheid vergroten. Als een onderneming door de inzet van sensoren weet hoe vaak en hoe intensief een product wordt gebruikt, geeft dat mogelijkheden om gebruikskosten in rekening te brengen in plaats van alleen een aanschafprijs.Bovendien worden productieprocessen efficiënter omdat sensoren het proces met data ondersteunen. Daarnaast brengt constante monitoring van bijvoorbeeld objecten in gevaarlijke omgevingen de kosten omlaag omdat je risico’s en schade beperkt door tijdig ingrijpen.

Robots

Kijken we er in de toekomst niet meer van op als een robot ons opereert of dat deze over een dusdanige hoeveelheid data beschikt om de juiste diagnose te stellen? Die robot heeft de nacht ervoor niet gefeest, geen ruzie gehad met z’n vrouw en krijgt geen bibberende handjes bij het vastpakken van een scalpel.

En wat dacht je van vliegende robots? Drones gaan ervoor zorgen dat luchtfoto’s en -video’s toegankelijk worden en kunnen worden gedeeld via social.

3D printen

3D printen in combinatie met social gaat veel mogelijkheden geven op het gebied van co-creatie. Hoe cool is het dat je straks aspecten van je Facebookprofiel en -status letterlijk kunt aanraken omdat je ze kunt uitprinten?

Artificial intelligence

Artificial intelligence helpt de grote hoeveelheid data die social media platformen uitspuwen te structureren. Hierdoor kan nog persoonlijker worden ingespeeld op behoeften en een nog diepgaandere merkanalyse ter bepaling van het sentiment worden gedaan.

De mens

Ik kijk uit naar hoe bovenstaande ontwikkelingen gaan verlopen en welke impact zij op ons leven hebben. Gelukkig blijven mensen door hun emotie, empathie en creativiteit nog steeds een onderscheidende factor in bovenstaand ‘geweld’. Dus behouden we gelukkig wel ons bestaansrecht. Voorlopig.

Heb je ook inspirerende boeken of artikelen die je wilt delen? Voeg ze hieronder toe!

Bronnen

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 6.290 keer gelezen