Denk je nog steeds dat de NSA meekijkt wanneer jij inlogt op Facebook? Dan heb je waarschijnlijk gelijk. Maar President Obama maakt nu bekend dat ze jouw informatie op enig moment wel van plan zijn te verwijderen. Dat is natuurlijk schappelijk van ze. Maar is het genoeg?

Dat de NSA op grote schaal informatie verzamelt over zowel Amerikanen als non-Amerikanen, weten we door Edward Snowden. Je weet wel, die jongen die gedwongen in Rusland woont, omdat hij de klok heeft geluid over de grenzeloze manier waarop de Yanks informatie opslaan over individuen, zonder tussenkomst van een rechter en zonder enige andere rechtmatige basis. Na de onthullingen besloot Snowden te vluchten, waarschijnlijk deels omdat hij heeft gezien hoe Julian Assange rechten- en zo goed als stateloos werd, voor het oog van de hele wereld.

Ietsje beter?

Tot nu toe hadden we daarin weinig – lees geen – rechten of enige invloed. Bedenk dat zelfs Angela Merkel door de NSA werd bespied en dan begrijp je hoe grenzeloos de NSA te werk gaat (letterlijk). Maar dat verandert nu dus een heel klein beetje, zo zal Obama vandaag bekend maken volgens The New York Times. Buitenlanders kunnen onder de nieuwe regels naar de Amerikaanse rechter stappen en misbruik van hun privé-informatie blokkeren. Let wel, die rechterlijke gang is alleen mogelijk als jouw privégegevens door een buitenlandse overheid zijn overgedragen aan de F.B.I. of andere Amerikaanse opsporingsinstantie, behálve de NSA.

Amerikanen zelf hebben het niet veel beter, maar wel iets. Zo moet informatie die onderdeel is van buitenlandse communicatiesurveillance en die niet relevant blijkt, direct worden verwijderd (denk aan e-mails). Ben je geen Amerikaan? Dan kan diezelfde informatie alsnog 5 jaar worden bewaard. Pas daarna wordt het verwijderd, tenzij (!) er andere Amerikaanse regels zijn die het mogelijk maken om het alsnog langer te bewaren.

Tsja, het is erg marginaal

Kortom: de Amerikanen blijven doorgaan met het uitgebreid opslaan en voor lange tijd bewaren van informatie over burgers. Daarnaast hebben ze in Amerika ook het recht om informatie op te vragen bij telecomaanbieders of grote internetjongens (Facebook en Twitter bijvoorbeeld) over hun abonnees en leden. Dat kunnen ze doen zonder tussenkomst van een rechter en ze kunnen geheimhouding over hun verzoek opleggen. Dat laatste gaat lichtjes veranderen, zodat de geheimhouding niet meer automatisch is. Maar dat is een schrale troost, want als de Amerikaanse F.B.I. vindt dat het toch geheim moet worden gehouden en daartoe zelf en in het eigen belang een verklaring aflegt, blijft het informatieverzoek alsnog geheim.

Lucky Angela

Wie wel tevreden kan zijn, is Angela Merkel. Nadat bekend werd dat zij ook bespioneerd werd, liet President Obama publiekelijk weten dat die surveillance per direct zou worden opgeheven. Andere wereldleiders hebben minder geluk, zoals de regeringen van bijvoorbeeld Mexico en Brazilië, volgens The New York Times. Of Rutte zich zorgen moet maken is niet duidelijk, de lijst met wereldleiders die worden bespioneerd is geheim en blijft geheim.

Bron

 

0 Shares:
Dit artikel is 6.671 keer gelezen