Elke maand bezoeken meer dan 1 miljard bezoekers YouTube, om samen meer dan 6 miljard uur aan video’s te bekijken. Hoe maak je jouw YouTube filmpje beter vindbaar tussen deze overvloed aan online video?

Om traffic te genereren naar je video kun je deze bijvoorbeeld op Twitter en Facebook verspreiden. Echter, dat heeft vaak een tijdelijk karakter, en op de lange termijn goed vindbaar zijn komt met name uit search (zoekfunctie). Door goed vindbaar te zijn kun je permanent traffic genereren naar je video. Met deze tips maak je jouw video goed vindbaar in YouTube Search en Google.

YouTube Search en Google videoresultaten

Je video kan gevonden worden in de search van YouTube, maar ook in Google zoekresultaten. Het is goed daarbij op te merken dat na Google, er op YouTube het meest gezocht wordt. Je video beter vindbaar maken lijkt inhoudelijk op zaken die je kent uit SEO (Search Engine Optimization; zoekmachine optimalisatie), maar er spelen ook specifieke YouTube elementen een rol. Het is geen exacte wetenschap, net als SEO, maar er is veel over te vinden. Hieronder een opsomming van de belangrijkste zaken waar je op moet letten.

1. Video keywords

Video keywords zijn zoekopdrachten in Google die een zoekresultaat opleveren waarbij ook video’s in de resultaten voorkomen. In het algemeen komen deze Google resultaatpagina’s voor bij zoekopdrachten als how-to’s, reviews, tutorials, sport en grappige populaire onderwerpen. Video keywords zijn met name belangrijk als je je video ook in Google zoekresultaten terug wilt zien. Het zal nu geen verrassing zijn dat het juiste zoekwoord kiezen én daarmee ook scoren in Google, de traffic en views naar je video behoorlijk kan verhogen.

Wil je kijken waar veel op gezocht wordt online? Gebruik dan de Google Keyword Planner of gebruik Google Trends. Bij Trends kun je zelfs voor ‘Zoekopdrachten in YouTube’ kiezen (bijvoorbeeld ‘Game of Thrones’).

2. Titel en beschrijving bij je video

Vul je titel en beschrijving zo volledig mogelijk in, als ware het een tekstuele pagina of blogpost. Dit is belangrijk om YouTube zo goed mogelijk te vertellen waar je video over gaat. Maar nog belangrijker: het helpt om op dat ene goede keyword hoog te scoren. Je verteld er veel rondom, dat is belangrijk. Een volledige beschrijving levert nog een voordeel op: betere vindbaarheid in de hele wolk (of longtail) van zoekopdrachten rondom je hoofd-keyword. Dat wil zeggen dat je ook voor hele lange zoekwoorden, die jouw hoofd-keyword bevatten, kunt gaan scoren. En al die kleine beetjes kunnen enorm helpen. Hier kunnen in feite de lessen die je kent van SEO teksten hergebruikt worden. Je mag maximaal 5000 tekens gebruiken, dus je kunt je helemaal uitleven. Schrijftips voor je titel en beschrijving:

 • Gebruik tenminste 200 tot 250 woorden.
 • Keyword in titel, liefst vooraan.
 • Keyword gebruiken in eerste 25 woorden en dan ongeveer 4 keer herhalen in je tekst. Eventuele links naar je website bovenaan gebruiken in tekst. Die zijn dan beter zichtbaar en zorgen voor meer website traffic.
 • Gebruik tags met aanvullende keywords. Dit is ook belangrijk om verkeer te krijgen via de ‘gerelateerde video’s’ optie in YouTube, die hier onder andere op leunt.
 • Gebruik transcripting. Het is mogelijk om een transcript van je video te uploaden. Dat wil zeggen, volledig de gesproken tekst uitgetypt. YouTube doet dit ook automatisch, maar is er niet altijd erg goed in. Het kan lonen een transcript te uploaden bij de video. Zeker als je zorgvuldig gekozen keywords niet goed door YouTube over genomen worden. Dit neemt YouTube ook mee om je video te begrijpen en ranken.
 • Gebruik annotaties. Je kunt tips en links (annotaties) ín je video zetten, bijvoorbeeld woorden om gebruikers aan te sporen iets te doen. Denk aan: nu sale in onze shop, subscribe op ons channel voor je wekelijkse video, deel deze video als je waardeert wat we doen, etc.

3. Vul je channel volledig

Een goede inrichting van je YouTube kanaal, of channel, is belangrijk. Op YouTube krijg je als je een account aanmaakt je eigen kanaal, wat eigenlijk je profielpagina is. Vul alles goed en volledig in en denk hierbij ook weer aan waar je op gevonden wilt worden. Kijk ook bij advanced settings in je channel. Heb je meer dan 10 video’s, dan helpt het YouTube om je video’s gerangschikt op onderwerp in playlists te zetten. Denk ook hier bij de naamgeving weer aan zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden in YouTube en via Google. YouTube geeft zelf ook tips om je channel te laten groeien, je vindt dat hier.

4. User experience en engagement

YouTube gebruikt geen backlinks (links die naar je website wijzen op internet), zoals in SEO een belangrijk onderdeel is. Gebruikerservaring en gebruikerssignalen (engagement) zijn daarom absoluut het belangrijkste om je filmpje te positioneren. Als de engagement rondom je video in de vorm van subscribers, reacties, likes, embeds, favorieten of shares hoog is dan ga je ook beter vindbaar worden. Oftewel: je bent blijkbaar behulpzaam, nieuwswaardig of je video is kwalitatief erg goed op enige wijze (grappig, bijzonder, inspirerend, etc.). Het is dus aan te bevelen in je video’s te vragen of mensen willen subscriben, reageren, delen of liken. Subscriben (mensen die zie abonneren op je YouTube kanaal) lijkt het belangrijkste hierin.

Bij mensen ‘engagen‘ komt het inhoudelijke aspect van video naar voren: je video moet wel de moeite waard zijn. Video’s zonder engagement of goede meta-informatie zullen niet ranken in YouTube of Google. Je kunt de standaard (saaie) promotievideo van je bedrijf nog zo goed van meta-informatie voorzien, dat is niet waar iemand voor naar YouTube komt en de engagement zal naar verwachting niet geweldig zijn. Met als resultaat dat je nog niet optimaal gevonden wordt.

Daarnaast is het goed om te weten dat YouTube kijkt naar views en video retentie. Retentie wil zeggen: hoe veel en hoe lang kijkt een kijker naar de video. Views in het algemeen zijn ook belangrijk. Gekochte of fake views (ja dat is te koop namelijk) zijn af te raden, YouTube detecteert dit al. Zorg dus zelf voor goede verspreiding van je video.

Overige tips

Er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen om de vindbaarheid te vergroten:

 • Video’s die iets uitleggen of een probleem oplossen kunnen erg van pas komen als mensen vragen stellen in online communities of op vraag en antwoord websites. Een video hier plaatsen en er traffic op genereren vanuit die community kan erg helpen de video meer publiek (en hopelijk interactie) te geven.
 • Gebruik je video’s in blogposts of nieuws op je website.
 • Kijk eens op YouTube naar ‘Trending’ of ‘What to watch‘ voor jouw branche of markt (link voor Nederland). Dit kan je goede ideeën of inzichten opleveren.
 • Link actief naar je YouTube kanaal (websites, nieuwsbrief, blog, facebook, twitter, etc.).
 • Koppel je Google+ pagina met je YouTube channel.
 • Google houdt van verse content op een kanaal. Regelmaat in nieuwe video’s is belangrijk.
 • Neem video apart op in een sitemap op de website (uitleg hier).

Je resultaten meten

Je kunt op YouTube de resultaten van je harde werk goed meten. Handig om je publiek nog beter te leren kennen en te ontdekken wat werkt. YouTube geeft je statistieken bij je video’s, met YouTube Analytics. Je vindt hier alle statistieken van je video’s, zoals de interactie en views. Ook vind je er demografische gegevens, locatie van kijkers en gebruikte devices. Google Analytics kan ook gekoppeld worden aan een channel, zo kun je nog meer meten. Je vindt dat bij advanced settings op je channel.

Heb je zelf nog tips of ervaringen? Ik hoor ze graag!


Gebruikte bronnen:

0 Shares:
Dit artikel is 19.218 keer gelezen