De stageplekken schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet zo gek als je bedenkt dat veel bedrijven stagiair(e)s nog steeds zien als een goedkope arbeidskracht. Goedkoop is het. Maar niet persé een duurkoop. Met deze 5 tips voor bedrijven én stagiairs haal je het maximale uit stages.

Het beeld van stagiairs die de rotklusjes doen klopt in sommige gevallen nog steeds. Ook komt het nog regelmatig voor dat stagiairs worden ingezet op een plek voor betaalde krachten. In beide situaties zijn er uiteindelijk geen winnaars. We lijken hardleers want dit is niet iets van gisteren. Op basis van mijn eigen ervaring als stagiaire en begeleider deel ik graag deze tips met jullie in de hoop bij te dragen aan goede matches en nuttige stages. Ik ben er van overtuigd dat stages super waardevol kunnen zijn voor beide partijen!

Mijn eerste grote stage

download (5) copyToen ik als derdejaars Communicatiestudente enthousiast en vol goede moed een stage zocht kwam ik terecht kwam bij een niet nader te noemen tv zender. Super trots was ik. De droom duurde echter niet lang. Ik werd er gesommeerd aan te komen rennen als er ‘hé stagiair’ geroepen werd en structureel genegeerd op het moment dat er iets sociaals plaats vond. Ik moest het niet in mijn hoofd halen om mijn voornaam proberen aan te leren of ook maar enige ruimte of aandacht op te eisen.

Sommige mensen gedijen prima in zo’n omgeving of bijten door omdat ze persé de showbizz in willen. Ik niet. Ik wilde gewoon heel graag leren. In eerste instantie was ik verblind door de mooie bedrijfsnaam voor op mijn cv. Na een confrontatie met de harde realiteit hoopte ik nog dat het zo leerzaam zou zijn dat ik me er wel doorheen zou slaan. Niet dus. Mijn cv heeft het niet gehaald. Het is een verhaal dat ik niet graag vertel. Ergens voelt het nog altijd een beetje als falen.

Vervanging van een ervaren kracht

Ik moest een meer dan ervaren kracht vervangen als PR medewerker, zonder dat ik begeleiding kreeg of collega’s had.  Met halve informatie, nul ervaring en niemand om vragen aan te stellen moest ik onder andere aandeelhouders en pers te woord staan. Ook werd er met droge ogen verteld dat ik mijn bijbaan beter op kon zeggen omdat ik ook in het weekend beschikbaar moest zijn. Wat ik vol goede intenties ook braaf gedaan heb. Tijd voor vragen of normale communicatie was er niet. Tijd om verbeterpunten of fouten in te wrijven (inclusief luidde scheldkanonnades) was er wel.

Na slechts een paar tergend zware weken hebben we afscheid van elkaar genomen. De beste beslissing ooit, ondanks dat ik studievertraging op liep. Mijn vervangende stageplek was leuk, enorm leerzaam en één van de meest waardevolle ervaringen tijdens mijn studie. Ik leerde inspirerende mensen kennen, leerde mezelf kennen, rolde de telecom in en wilde er nooit meer weg. Ik stimuleer daarom ook ook anderen graag om te zoeken naar de perfecte match.

De 5 gouden tips voor succes

Ze lijken zo voor de handliggend, maar zijn blijkbaar niet vanzelfsprekend. Daarom mijn 5 gouden tips op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

1. Denk na over de grote Waarom-vraag?

intern


Stagiair:
Misschien zie je er zelf nog niet het nut van in, maar neem maar van mij aan dat een stage waardevol is. Tijdens je stage kun je de opgedane kennis van je studie in een praktische context plaatsen en razendsnel extra stappen maken. Ook biedt het je de gelegenheid om te kijken wat je leuk vindt en te achterhalen wat jouw sterke en ontwikkelpunten zijn. Bedenk ook dat je tijdens je stage waardevolle contacten kunt leggen voor je naschoolse carrière.

Tip nummer één is dus: sta even stil bij de vraag waarom JIJ stage wilt lopen. Wat wil jij eruit halen?  Wat moet het toevoegen? Wil je een specifieke kant op? Dingen doen waar je goed in bent of juist verbeterpunten aanpakken? Een sexy cv opbouwen of gewoon iets heel leuks doen? Ook persoonlijke ontwikkelpunten kunnen een goede motivatie zijn. Solliciteer niet lukraak, ook als de stageplekken schaars zijn. Denk na over jouw motivatie als je vacatures selecteert. Ook kun je zelf een bericht sturen naar bedrijven die jij interessant vindt, om te vragen naar de mogelijkheden. Misschien kun je een leuke plek bemachtigen via je bijbaan of relaties?

Stagebedrijf: Je hebt trek in koffie, komt om in het werk en onvoldoende budget om het jezelf makkelijker te maken. Lastig. Een stagiair kan uitkomst bieden. Deze ‘problemen’ moeten echter niet de (enige) aanleiding zijn om een stagiair te zoeken. Wat wel goede redenen zijn? Jong talent bekend maken met jouw organisatie, verse kennis en enthousiasme aan boord halen of je eigen vaardigheden of team willen verrijken.

2. Zelfkennis is cruciaal. Wat heb je te bieden?

SWOTStagiair: Je hebt inmiddels in kaart gebracht wat je graag zou willen leren en/ of wat voor stage je zou willen doen. Nu is het tijd om vast te stellen wat jouw toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Het klinkt misschien heel knullig, maar een analyse kan nuttig zijn. Ik heb met stagiaires SWOT analyses gemaakt op basis van hun persoonlijke- en zakelijke vaardigheden om te kijken wat het vertrekpunt was. Later is dit ook handig om te kijken wat je daadwerkelijk geleerd hebt. Als je weet wat jouw sterke en minder sterke punten zijn kun je ook gerichter zoeken en gerichter invulling geven aan je takenpakket.

Stagebedrijf: Misschien denk je dat jouw bedrijfsnaam of zelfs jouw aanwezigheid voldoende is om studenten de meest leerzame ervaring van hun leven te bezorgen. Guess again. Sta er bij stil dat het bieden van een stageplek ook verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Denk aan het nemen van een puppy. Je zult er spullen, ruimte, geld en vooral tijd voor moeten vrij maken. En ja, het zal misschien af en toe mis gaan. Stel jezelf dus de vraag wat je inhoudelijk kunt bieden. Heb je daadwerkelijk kennis in huis die hen verrijkt? En mensen die dat kunnen en willen overbrengen? Heb je daadwerkelijk leerzame projecten die voor jou én de student in kwestie meerwaarde creëren? Dit kunnen initiatieven zijn ter ondersteuning van jouw projecten, maar ook dingen waar je zelf niet aan toe komt zoals marktonderzoeken, analyses van nieuwe ontwikkelingen of het uitwerken van innovatieve ideeën.

3. Vind je ideale match: zoek gericht en wees zelf goed zichtbaar

Stagiair: Het is een beetje en inkoppertje na de vorige tips, maar zoek gericht en op basis van de juiste motieven. Dat je op de fiets naar je stage kunt kunt is fantastisch, maar als het verder niets toevoegt qua kennis, ervaring of op zijn minst leuk op je cv staat, schiet je er op de lange termijn niets mee op. Staar je ook niet blind op de sector of de naam van het bedrijf. Verdiep je in de vacature en het bedrijf. Doe grondig onderzoek. Kijk wat het bedrijf in kwestie doet. Zoek op wat er over hen en de markt waarin zij opereren wordt geschreven. Misschien ken je zelfs wel mensen die er werken. ‘In mijn tijd’ was er nog amper sociale media. Nu wel. Doe er je voordeel mee!

Het moet helaas nog gezegd worden: bedrijven checken jou ook. Zorg dus te allen tijden dat jij je ook bewust bent van jouw eigen online footprint. Denk na over wat je plaatst en zegt en zorg voor goede privacy instellingen. Dit wil overigens absoluut niet zeggen dat je niet vindbaar moet zijn. Het is juist raadzaam om vindbaar te zijn op een manier die jij representatief vindt. Persoonlijk vind ik dat LinkedIn niet kan ontbreken, maar ‘het grote internet’ biedt natuurlijk veel meer kansen om jou als persoon te portretteren. Denk bijvoorbeeld ook aan blogs, een portfolio et cetera. Kortom. Zoek gericht. Zoek goed en zorg ervoor dat je zelf op een goede manier vindbaar bent. Mag je op gesprek komen? Zorg dat je op tijd, goed voorbereid en correct gekleed bent.

Perfect-Match-Milk-N-Cookie-5_5-InchStagebedrijf: Ook deze tips liggen voor de hand. Zorg allereerst voor een uitnodigende, passende vacaturetekst. Vervolgens is het zaak dat je deze deelt via de juiste kanalen. Denk hierbij niet alleen aan jullie standaard corporate kanalen, maar ook aan doelgerichte social mediakanalen, specifieke scholen, vacaturesites en natuurlijk je persoonlijke netwerk.Het is vervolgens raadzaam om kandidaten goed te Googelen en niet iedereen uit te nodigen. Een persoonlijke reactie is ook bij een mismatch wel op zijn plaats. Ieder contact met jouw organisatie is relevant. Als ze later groot zijn, moeten ze terugdenken aan het fijne contact. Heb je een interessante kandidaat op het oog? Trek voldoende tijd uit voor een persoonlijk gesprek.

4. Bespreek wederzijdse verwachtingen

Dit is een belangrijk punt! Het is belangrijk om helder te hebben wat je elkaar te bieden hebt en wat je van elkaar verwacht in de breedste zin van het woord. Niet alleen met betrekking tot de activiteiten, maar ook als (tijdelijke) collega’s. Bespreek dit het liefst voordat je begint, of direct na aanvang.

Stagiair:

 • Bespreek wat je moet en wilt leren
 • Bespreek waar je wel en niet goed in bent en wat je daarmee wilt doen tijdens je stage
 • Bespreek jouw praktische voorwaarden en grenzen in de vorm van tijd en geld. Misschien heb je reistijden of andere verplichtingen of kun je niet zonder stagevergoeding omdat je rekeningen moet betalen
 • Bespreek welke begeleiding jij graag wilt of gewoon simpelweg nodig hebt
 • Bespreek wat er van jouw begeleider en zijn/ haar bedrijf wordt verwacht
 • Wees je er van bewust dat jouw begeleider en het bedrijf waar je stage loopt ruimte, geld en tijd voor jou vrij maken en ga hier zorgvuldig mee om.

Stagebedrijf:

 • make-the-most-out-of-your-internshipBespreek welke activiteiten je voor ogen hebt
 • Bespreek welk niveau je verwacht
 • Bespreek wat je verwacht qua praktische zaken zoals aanwezigheid, kleding, werkhouding etc.
 • Bespreek welke ondersteunende zaken je regelt zoals een stagevergoeding, laptop en heel simpel, maar niet vanzelfsprekend: een werkplek
 • Bespreek welke begeleiding je kunt bieden
 • Wees je ervan bewust dat studenten stage lopen om nuttige ervaring op te doen. De kansen hiervoor zijn tijdens een studie gering en het is aan jou om hen toegevoegde waarde te bieden. Als je dit niet doet en zij afhaken lopen zij studievertraging op en bouwen zij studieschuld op.

Hebben jullie alle verwachtingen besproken en zijn jullie helemaal heppie? Top! Tekenen dat contract. Ja, ook voor stages dient er een gedegen contract te liggen.

5. Werk samen naar een einddoel en evalueer

Voor deze laatste tip hoef ik geen onderscheid te maken tussen stagiair en begeleider. Om een stage tot een goed einde te brengen is het belangrijk om samen naar mijlpalen en/ of een einddoel te werken. Een aantal tips om dit te doen.

 • Benader de stage als een ‘normale’ baan en elkaar als collega’s
 • Heb respect voor elkaar
 • Stel vragen en wissel kennis uit
 • Blijf communiceren. Leg overlegmomenten vast waarop je praat over de lopende zaken, kunt sparren en kunt evalueren en bijsturen
 • Stel verwachtingen waar nodig bij, maar houdt ze altijd duidelijk en transparant. Blijf hierover communiceren
 • Zorg dat de stagiair/ jij als stagiair met mensen samen werkt die als collega’s beschouwd kunnen worden zodat er voldoende ruimte is voor overleg en jij/ de stagiair onderdeel is van het bedrijf
 • Werkt het niet? Durf dan ook afscheid te nemen. Of je nu stagiair bent of stagebegeleider: tijd is kostbaar

Zorgvuldige selectie en verwachtingsmanagement zijn het allerbelangrijkste

Ik leerde door te vallen en weer op te staan. Mijn conclusie was dat de kloof tussen mijn studie en het bedrijfsleven niet zomaar te overbruggen was en meer vergde dan energy drink en goede werkmentaliteit. Of je nu stagiair bent of begeleider. Kies zorgvuldig waar en met wie jij je tijd wilt doorbrengen, denk na over jouw rol in het geheel en zorg dat de wederzijdse verwachtingen duidelijk zijn.

0 Shares:
2 comments
 1. Goede adviezen. Ik zie toch te vaak dat, zeker in branches waar het even wat minder gaat en zeker in de marketinghoek waar veel managers zitten met een digitaal kennisgebrek, stagiairs het volle gewicht van bepaalde activiteiten moeten dragen: social media, relatiemanagement, soms zelfs de organisatie van een event. Daar gaan nog wel eens dingen mis, helaas.

 2. hi Bouke,
  Dank je wel voor je reactie! Dat is inderdaad ook mijn ervaring. Waar ik wel van schrok is dat sommige stagiairs daar ook niet eens van opkijken. In maart start mijn volgende stagiair, de eerste die ik bij een scriptie begeleid en die was helemaal verbaasd dat ik hem zoveel vrijheid gaf om zijn richting te bepalen en zijn periode in te vullen. Misschien is het naïef roepen in de woestijn, maar ik hoop dat er een paar mensen lezen en wakker worden :)

Comments are closed.

Dit artikel is 22.829 keer gelezen