De Fitmo fitness-app belooft dat je deze keer toch echt naar de sportschool gaat. In tegenstelling tot zoveel andere health-apps heb je namelijk je eigen real-life coach. En hier tegen liegen is toch net iets lastiger.

Liegen tegen jezelf

Afgelopen weekend heb ik eindelijk Interstellar gezien. Man wat een goeie film. In een blog over het terugkerende thema “bedriegen” in de films van regisseur Christopher Nolan stond vervolgens een quote in van Nietzsche: “The most common sort of lie is that by which a man deceives himself: the deception of others is a relatively rare offense.” Hiermee bedoelde hij liegen door te weigeren om dingen te zien zoals ze zijn. Zelfbedrog dus. Ik moest gelijk denken aan de vele health- en fitness-apps die vertrouwen op zelf-rapportage. Liegen tegen zo’n app of bijbehorende community is makkelijk (“ja, ik heb vandaag 20 crunches gedaan en niet gesnoept, hier met die likes!”), maar uiteindelijk houd je natuurlijk jezelf voor de gek. Fitmo doet dat anders.

Je eigen accountabilibuddy

Fitmo is een fitness-app met echte personal trainers. Je eigen coach in je broekzak voor een vast maandbedrag. Je kiest een coach die aansluit bij je doelen, doet een intake, krijgt een persoonlijk programma en je coach volgt en begeleidt je via de app. Inclusief op je donder krijgen als je loopt te slacken. Voor coaches een mooie manier om meer mensen te kunnen helpen, voor gebruikers een goedkoop alternatief voor een personal trainer die wekelijks fysiek naast je staat.

Of je coach uiteindelijk een echte accountabilibuddy wordt is niet zeker, maar het menselijke contact moet een groot verschil kunnen maken. Het maandbedrag is volgens Fitmo gemiddeld $40, hoewel ik in de invite-only versie (testperiode) bedragen rond euro 50,- zag staan.

In corpore sano

Fitmo is in Nederland ontwikkeld en heeft eerder dit jaar 1.2M investering opgehaald. De app is voor iOS en koppelt met RunKeeper en de Jawbone – en Fitbit activity trackers. Sinds kort kan iedereen meedoen en heb je de keuze uit nationale en internationale coaches.

Dus ik ga ook starten! Ik weet denk ik al wie mijn coach gaat zijn: een 29-jarige Portugees genaamd Nuno die in Amsterdam woont. Hij is een personal trainer die daarnaast ook professioneel danst en acteert in grote musicals. Daar moet je wel persoonlijkheid voor hebben. Hij hoeft me niet te helpen met de basis motivatie. Jaren heb ik tevergeefs geprobeerd een fitness-routine in te bouwen, maar dit jaar is het me eindelijk gelukt (benieuwd hoe?). Wat ik wel zoek is iemand die me uit het hele grote aanbod van trainings- en voedingskennis de informatie en begeleiding geeft die bij mij past. Ook mag mijn algehele interesse voor lichamelijke gezondheid nog wel wat serieuzer, want daar lieg ík nog wel eens over tegen mezelf.

Morgen intake, binnenkort verslag hoe Fitmo werkt in de praktijk, volgend jaar helemaal afgetraind. Klinkt goed! Doe je mee?

0 Shares:
Dit artikel is 16.372 keer gelezen