Op een dag startte ik als freelancer. Ik ging naast de telefoon zitten wachten. Het goede nieuws? Met een mobiel kun je overal gaan zitten. Het slechte nieuws? De telefoon rinkelde helemaal niet.

Wat is freelancen nou helemaal?

De term komt van het woord freelance, dat voor het eerst is gebruikt door Walter Scott (1771-1832) in zijn roman Ivanhoe. Ivanhoe was een middeleeuwse huursoldaat wiens speer (‘lance’) niet aan enig landheer toebehoorde. Hij stelde zijn diensten beschikbaar in ruil voor geld. Jawel, JIJ bent de belichaming van Ivanhoe. Niet dat hij heel veel deed overigens, maar jij zal wel moeten. Als freelancer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het vergaren van je klussen. Oftewel, je bent eigen baas: gefeliciteerd.Standing-Out-From-The-Crowd-After-College

Werkt freelancen echt niet?

Het klinkt zo vrij! Zo anders! Je bent creatief! In werkelijkheid is het bikkelen. Graag deel ik vijf redenen waarom freelancen hard werken is en wat je er zelf aan kunt doen om het leuk te maken.

 1. Niemand bepaalt wat je moet doen. Wat heerlijk! Op zich wel, maar je bepaalt ook steeds je eigen deadline. Als je dat niet doet, gebeurt er niks. Zorg voor een routine; kleed je aan, maak een kop koffie en ga aan de slag. Kijk hier hoe beroemde creatievelingen hun routine vormgeven.
 2. Er is niemand die feedback geeft. Wat heerlijk! Jawel, maar zonder feedback kom je niet verder. Zorg dus dat je ‘freelancende’ collega’s opzoekt. Maak ze via social media, ga naar een koffieshop op de hoek, meld je aan bij Linkedin groepen en als je schrijft: ga bijvoorbeeld (gratis) bloggen.
 3. Je kunt zomaar om 15.00 uur stoppen met werken. Wat heerlijk! Best wel, maar je bent ook nooit echt klaar. Je neemt geen vrij, want je werkt niet voor een baas. Vrije tijd moet je zelf inbouwen. Stel realistische en duidelijke doelen en bouw pauzes in. Ga hardlopen, lunchen met een vriend of spelen met je kinderen; je zult zien dat je er met hernieuwde kracht weer tegenaan kunt.
 4. Je hebt geen deadlines. Geen stress, wat heerlijk! Uh, joehoe? Geen deadlines betekent op zich dat je geen klus hebt. Je moet gaan bellen, netwerken, oude werkgevers benaderen. Pas nadat je hebt gewerkt kun je immers genieten van vrije tijd.
 5. Je bepaalt je eigen salaris. Heerlijk! Jazeker, maar je moet jezelf wel verkopen. Er is geen product of bedrijf waar je je achter kunt verschuilen. Dit gaat over jou en jouw kwaliteiten. Misschien ben je er al heel goed in en anders moet je het nu worden. Kijk hier voor een paar ‘hoe verkoop ik mezelf’ tips.

Word zelfstandigneversellurself

Of je het nou zzp’er, freelancer of zelfstandige noemt, je bent zelf aan zet. Misschien zit er nog wel het meest verscholen in het begrip zelfstandig. Nooit eerder moest je jezelf steeds opnieuw verkopen. Ook het pitchen voor  opdrachten is slopend. Tegelijkertijd is het de beste les ooit. Je moet immers nadenken over je kwaliteiten; waar ben jij goed in en wat vind je echt leuk? Klim uit die comfortzone, stel je bijvoorbeeld ten doel dat je elke dag iets ‘engs’ doet en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Je bent zelfstandig; hoera!

Je bent gestart en het gaat je echt wel lukken. Wees gedreven, enthousiast en zoek de grenzen van je comfortzone op. Wees eerlijk, want je verkoopt jezelf. Dat de shampoo die je ooit verkocht niet werkt is één ding, dat jijzelf gebakken lucht blijkt te zijn is best wel tricky. En dan nog iets: bedenk dat al die anderen ook maar gewoon wat doen.

Heb jij een goede tip, of ben ik iets vergeten? Laat het me weten.

0 Shares:
3 comments
 1. Niet herkenbaar:

  ‘Er is niemand die feedback geeft.’ Als de klant/opdrachtgever niet tevreden is hoor ik dit, of merk ik dit doordat het bij één klus blijft.
  ‘Je hebt geen deadlines.’ O jawel. Maar is natuurlijk brancheafhankelijk.
  ‘Je bepaalt je eigen salaris.’ De helft van m’n klussen doe ik voor een tarief dat de opdrachtgever heeft vastgesteld, en waar niet over te onderhandelen valt. De andere klussen doe ik voor een ‘concurrerend’ tarief. Vraag ik te veel, zeker als net-om-de-hoekkijker? Dan word ik gepasseerd. (Ik verdien nu drie keer minder dan ik op kantoor verdiende.)

  Toch zou ik dit voor geen goud willen missen – alhoewel een beetje extra goud fijn zou zijn…

  1. Ik ben benieuwd wat je met je laatste opmerking bedoelt. Verder is het vooral fijn dat je het freelancen voor geen goud wil missen, daar gaat het uiteindelijk om!

Comments are closed.

Dit artikel is 16.760 keer gelezen