Toegegeven, ik ben kennelijk niet zó’n übernerd dat ik ooit van The Webbys gehoord had. Terwijl de Webby Awards, een equivalent van de Academy Award, maar dan voor internetbedrijven en -projecten toch al weer wat jaartjes bestaan (18, om precies te zijn). En ze zijn minstens zo prestigieus en glamourous als de tegenhanger uit Hollywood. Wat is er allemaal gebeurd tijdens de Webbys? 

Door mijn nieuwe videoverslaving 5by werd ik gewezen op de Webbys. 5by was genomineerd en vroeg om mijn stem. Aangezien ik erg enthousiast ben over de app, was ik ze graag ter wille en surfte naar de website van de Webby Awards om mijn stem uit te brengen. Daar ging een wereld voor me open! The Webbys zijn kennelijk nogal een ‘big thing’ daar aan de overkant van het grote water… Ik heb duidelijk niet goed opgelet. Hoogste tijd om daar eens in te duiken.

The event is a red carpet affair… that has become one of the most important award honoring achievements on the Internet. [Forbes]

The Webby Awards

The 18th Annual Webby Awards - InsideThe Webby Awards zijn in 1996, de kindertijd van het web, al in het leven geroepen en worden gepresenteerd door de International Academy of Digital Arts and Sciences (IADAS), een meer dan duizendkoppige jurerende instelling die bestaat uit toonaangevende webexperts, zakenmensen, uitblinkers, visionairs en creatieve beroemdheden, én leden die eerder zelf een Webby wonnen (of ervoor genomineerd waren) en andere internetprofessionals. Zo maken Kevin Spacey en David Bowie, maar ook Arianna Huffington, Biz Stone en Lawrence Lessig deel uit van IADAS.
Om de enorme groei van het internet als een middel voor het zakenleven en het dagelijks leven goed weer te geven, heeft de 18e editie van The Webbys haar missie uitgebreid. Excellentie in de categorieën Websites, Interactive Advertising & Media, Online Film & Video, Mobile & App en Social Web wordt dit jaar beloond met een nominatie, eervolle vermelding of een Webby Award. Het publiek speelt ook een grote rol in de toekenning van de Webbys. De leden van IADAS selecteren de genomineerden voor zowel The Webby Award als The Webby People’s Voice Award. De winnaars van deze laatste prijs worden gekozen door ons, de online community.
Ook deze 18e editie werd gepresenteerd door entertainer Patton Oswalt – in ons land bekend van zijn rol in de serie The King of Queens en films als Blade: Trinity. Ook was hij de stem achter de sympathiekste rat ooit in Ratatouille. Zijn unieke, ingenieuze gevoel voor humor past volgens de organisatie perfect bij The Webbys en staat garant voor een awardshow die zeker het bekijken waard is.

And the winners are…

Zoals ik al had gehoopt, is 5by – terecht – in de prijzen gevallen. In de categorie Mobile & Apps wonnen zij de People’s Voice award voor Entertainment. En ze bevinden zich in goed gezelschap.
Kickstarter viel (natuurlijk) in de prijzen als “Webby breakout of the year” en Change.org werd zowel door de Webbys jury als het publiek als beste verkozen in Activism. Adobe/Behance won Best Navigation/Structure, het blogplatform Medium won de Webby voor Best User Experience en Sagmeister and Walsh wonnen de Webby voor Best Home/Welcome Page. Terecht? Oordeel zelf! Mashable mocht zowel de Webby als de People’s Voice Award incasseren. En The Huffington Post won in de categorie Online Film & Video met Huffpost Live de Webby voor News & Information.
IADAS-lid professor Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons en jarenlang voorvechter van een soepeler auteursrechtenbeleid, werd geëerd met een Lifetime Achievement Award, die hij in ontvangst nam met de droge uitspraak “So I’m not dead yet.”

The 18th Annual Webby Awards - Arrivals

The 18th Annual Webby Awards - Inside

Guest line-up

Zoals het een écht rode-loper event betaamt was er op de 18e editie van The Webbys geen gebrek aan bekende gezichten. En niet alleen uit de internetwereld. Zo maakten ook sporters als basketballer Jason Collins en het Jamaicaanse bobsleeteam en wetenschappers als astronaut Mike Massimo (Komt hij je bekend voor? Klopt! Hij had een gastrolletje in “The Big Bang Theory”) en Sir Tim Berners-Lee (bedenker en grondlegger van het WWW) hun opwachting.
Maar ook de entertainmentindustrie was goed vertegenwoordigd met komiek Pete Holmes, Star Trek-acteur George Takei en actrices Taylor Shilling (“Argo”) en Natasha Lyonne (American Pie). Natuurlijk mocht “internetpersoonlijkheid” Doge, die het goed leek te vinden met de andere gasten, niet ontbreken.

Selfie in memoriam

Een awardshow is geen awardshow zonder een stunt of ludieke actie. Zo zullen we de Academy Awards van 2014 niet snel vergeten, dankzij de groepsselfie van Ellen Degeneres, die compleet viral ging. Als tegengeluid verklaarden The Webbys de selfie dit jaar dood. Compleet met ludieke in memoriam, een mooie onderbouwing voor hun boude uitspraak. Maar als ik het filmpje bekijk, ben ik het ergens wel met ze eens. Het is mooi geweest met het fenomeen selfie. Voor het geval je daar zelf nog niet van overtuigd was, trekt deze aaneenschakeling van dieptepunten je wellicht over de streep.

5 word speech

The Webbys staan bekend om de 5 word speech. In tegenstelling tot de Academy Awards géén ellenlange bedankspeeches waarin familie en vrienden uitgebreid worden bedankt en hogere machten worden aangeroepen, maar korte, krachtige, vaak bescheiden statements. En zoals het echte geeks betaamt, zijn die woorden vaak onnavolgbaar. Maar in ieder geval van een hogere entertainmentwaarde dan de oeverloze Academy Awards speeches. Van alle 5 word speeches is een mooi overzicht gemaakt op de Webbys site.

Onvervalste Webbys-sfeer

Wil je de Webbys alsnog meemaken? Via de website  kun je de uitzending ‘on demand’ op je gemak bekijken – of alleen de hoogtepunten op het YouTube kanaal. 5by heeft ook een speciaal channel voor de Webbys ingericht, waar behalve hun eigen ook de andere hoogtepunten van de avond worden getoond. Voor het echte “achter de schermen”-gevoel kun je terecht op het Tumblr-blog van The Webby Award. Natuurlijk barst het van het fotomateriaal op de site, met dank aan de samenwerking met Leica, die het hele event vastlegde. Kijk je liever live, dan zul je nog een jaartje moeten wachten… Maar in de tussentijd zorgt de organisatie van The Webby Awards voor voldoende entertainment én leesvoer. Zo kun je je inschrijven voor de e-mailservice “Netted by the Webbys”, die je op de hoogte houdt van allerlei webontwikkelingen én potentiële toekomstige genomineerden.

Wie zegt dat nerds geen feestje kunnen bouwen?

0 Shares:
Dit artikel is 7.931 keer gelezen