Ik heb er een nieuwe digitale verslaving bij: 5by. Deze app van de makers van StumbleUpon biedt je video’s voor elke gelegenheid en iedere stemming. Om jezelf úren in te verliezen! Nee, vervelen doe ik me nooit. Daarvoor heb ik simpelweg veel te veel aan mijn hoofd. Afleiding is dan wel vaak zeer welkom. Zo struin ik regelmatig door de Google Play Store om te kijken wat die mij aanbeveelt op basis van eerder geïnstalleerde Android-apps. Als vakidioot beschik ik natuurlijk over alle mogelijke contentapps die je maar kunt verzinnen. Terwijl Zite mijn interesses probeert te leren kennen en ik in het weekend graag door m’n Flipboard blader, laat ik me ook graag verrassen door StumbleUpon. Dat blijf ik een gouden formule vinden. StumbleUpon zoekt content bij jouw interesses. Een formule die me wel aanspreekt. Zo kom je nog eens leuke content tegen, waar je anders overheen was gesurft. CC5bylogo

Video’s voor iedere stemming

5by is op dezelfde leest geschoeid. Van de makers van StumbleUpon. Dat gegeven alleen al intrigeerde me. En 5by stelde niet teleur. Na het inloggen met mijn Facebook-account beschikte ik ineens over een heleboel verschillende videokanalen – voor ieder moment van de dag, voor elke denkbare stemming. Denk je eens in hoe veel uurtjes je daarmee zoet zou kunnen zijn! Dat ben ik dus ook. Allerlei video’s vanaf het hele wereldwijde web (met YouTube als voornaamste bron) worden je compleet willekeurig voorgeschoteld. Bevalt een video je niet, dan swipe je gewoon verder naar de volgende. Maar wat als je een video graag wilt bewaren? Gelukkig kan dat, door hem aan je favorieten toe te voegen. 5by houdt ook je hele kijkgeschiedenis bij, zodat je video’s later nog eens kunt bekijken. Natuurlijk maakt 5by het mogelijk je favoriete video’s onder een breder publiek wereldkundig te maken. De app bevat opties voor het delen van de video’s via alle social media apps die op je smartphone zijn geïnstalleerd.

De Stumble-methode

We kennen StumbleUpon al jaren als browserextensie voor Firefox, Google Chrome en Internet Explorer. Daarmee surf je ‘toevallig’ tegen websites aan, die je anders wellicht gemist had. Achter die ‘toevalligheid’ gaat een vernuftig stemsysteem schuil. Gebruikers stemmen op websites die ze interessant (of niet) vinden. De combinatie van menselijke meningen, die in een database worden opgeslagen, en een zelflerend mechanisme levert gebruikersgroepen met overeenkomstige interesses op. Door op de Stumble-knop te klikken krijg je een min of meer willekeurige website uit de database voorgeschoteld. Eigenlijk genereert de gebruiker zo zelf zijn ideale content, die dankzij het stemsysteem altijd van hoge kwaliteit zal zijn (d.w.z. relevante, correcte informatie). [Bron: Wikipedia]

Jouw videobutler

Hetzelfde – sCC5byemojisuccesvolle – principe heeft StumbleUpon op 5by losgelaten. Ze noemt deze app je ‘video concierge’, wat zoveel betekent als een butler. En zoals het een goede butler betaamt kent hij je goed en voorziet hij je van wat jij wilt. Bij iedere video kun je met een drietal emoji’s aangeven wat je van het filmpje vond. Op die manier ‘leert’ video concierge 5by steeds beter wat je leuk vindt en past het video-aanbod daarop aan. Inmiddels ‘weet’ mijn butler dat ik erg vrolijk word van animatiefilmpjes en kunst. Zonder 5by had ik waarschijnlijk dit juweeltje ‘What if animals were round’ (de titel zegt al genoeg, nietwaar?) niet gevonden, een briljante inzending voor het Festival of Animated Film in 2013.

5 by 5Je dagelijkse dosis viral: 5by!

De naam ‘5by’ komt van de oude militaire uitdrukking ‘5 by 5’, wat iets zegt over de kracht en zuiverheid van een radiosignaal. Wanneer je via een radio communiceerde en zei dat je ‘5 by 5’ was, betekende dit dat je perfecte signaalsterkte en perfecte duidelijkheid had. Toepasselijk dus voor 5by, die ernaar streeft perfectie in video te bieden. En wellicht wordt dat streven wel bekroond met een Webby! 5by is genomineerd voor een Webby Award – het equivalent van de Academy Awards, maar dan voor de ICT-wereld – in de categorie Mobile & Apps: Entertainment. Ze strijdt ook voor een eervolle vermelding in de categorie Mobile & Apps: Best use of mobile video. In deze categorie concurreren ze o.a. met LEGO TV, Craftsy en de BMW i3 Become Electric App. Mijn stem hebben ze in ieder geval!

Kies je kanaal

CC5bymobileNet als YouTube werkt 5by met kanalen (channels). Maar terwijl YouTube-kanalen zijn gekoppeld aan een profiel, gebruikt 5by interesse-, of liever nog stemmingsgebaseerde kanalen. Zo zijn er video’s voor op het toilet (‘On the John’), om je aan het lachen te maken, je vrienden te laten zien, video’s voor tussen meetings door, voor als je onderweg bent, of om je problemen te vergeten. En voor – wat mij als 42bisser natuurlijk erg aanspreekt – ‘Geeking out’. Er zijn nog véél meer mogelijke stemmingen en situaties. Heb je een stemming of situatie gekozen, dan krijg je opnieuw een keuzemogelijkheid. Hier kun je wat specifieker aangeven wat je wilt zien: van vreemde zaken (‘That’s Weird’), waargebeurde verhalen en extreme sporten tot pranks, fails en grappige video’s. Voor elk wat wils dus. Behalve stemmings- en situatiegerelateerde verzamelingen van video’s zijn er ook een aantal ‘featured channels’, zoals ‘Best of Vice‘, spraakmakende korte documentaires en ‘Break‘  voor de broodnodige meligheid. Ook de beste filmpjes van Vine zijn op 5by te bekijken, in ‘Vine’s Finest’.

Geen zoekmachine

Net als StumbleUpon is 5by geen traditionele zoekmachine. De kracht van zowel StumbleUpon als 5by is het rating system, dat bijdraagt aan kwalitatief hoogwaardige content. Daarom is het ook (nog) niet mogelijk zelf video’s toe te voegen aan 5by. Maar 5by staat zeker open voor suggesties en sluit de toevoeging van een search bar in de toekomst niet uit.

Mobiel en web

Ik heb 5by ontdekt als Android-app, maar 5by is er ook voor de iPhone en op het web te bekijken. Natuurlijk heeft 5by een Facebookpagina. Op Twitter kun je 5by volgen onder de terecht gekozen naam @5byRocks. Je weet dus nu waar je zijn moet voor je dagelijkse dosis viral. Denk je eens in: al die saaie meetings, lange files en verloren lunchpauzes zullen nooit meer hetzelfde zijn! Heb jij 5by al ervaren? Wat vind je ervan? 

0 Shares:
2 comments
  1. Lijkt me heel leuk! Maar niet overdag als ik met mijn abo-met-datalimiet zit.. thuis op de wifi kan dan weer wel, maar dan kan ik het net zo goed op een groter scherm bekijken, mijn pc!

Comments are closed.

Dit artikel is 8.838 keer gelezen