Google is gestart met het verwijderen van een aantal specifieke zoekresultaten. En dat doen ze niet uit eigen beweging. Het Europese hof oordeelde in mei dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden op internet.

Volgens het hof is Google de partij die de gegevens vastlegt, bewaart, ordent en verstrekt en daarmee ook de partij die zorg moet dragen voor de verwijdering ervan. Sinds gisteren is Google ook daadwerkelijk gestart met de verwijdering van resultaten.

Bal aan het rollen in Spanje

De zaak kwam bij het Europese hof terecht nadat een Spaanse man een klacht indiende bij het Spaanse bureau voor de bescherming van persoonsgegevens (AEPD). Google weigerde een online krantenbericht te verwijderen over de veiling van zijn in beslag genomen huis 15 jaar eerder. De man vond dat dit een inbreuk was op zijn privacy. De klacht tegen de krant wees het AEPD af, maar de klacht tegen Google werd wel gegrond verklaard. Google ging echter in beroep tegen deze uitspraak, waarop de Spaanse rechter de kwestie voorlegde aan het Europese hof.

Google moet eraan geloven

In mei deed dat hof uitspraak en stelde dat personen het “recht hebben te worden vergeten” en dat Google als informatieverwerkende partij, het dus mogelijk moet maken een verzoek in te dienen om resultaten te verwijderen. Inmiddels hebben volgens The Daily Dot zo’n 41.000 mensen een dergelijk verzoek bij Google neergelegd. Omdat Google de check op de verzoeken handmatig doet (wat? geen algoritme Google?), zal het even duren voordat alle verzoeken gecontroleerd zijn en eventueel ingewilligd.

Censuur?

De zoekmachinegigant is niet blij met de uitspraak van het Europese hof en noemt het een vorm van censuur. Toch hebben ze haast gemaakt bij het implementeren van de mogelijkheid tot het indienen van een verzoek. Dat de verwerking lang zal duren ligt overigens niet alleen aan het handmatige karakter van het werk. Verzoeken kunnen uit alle hoeken en gaten van Europa komen en dus ook in verschillende talen. En de vereiste zorgvuldigheid maakt dat Google translate hier geen rol kan spelen.

Wil jij iets vergeten?

Wil jij vergeten worden door Google? Het aanvraagformulier vind je hier. Je zal wel een kopie van je paspoort moeten maken en héél veel geduld moeten hebben.

Toevoeging: ik vond dit filmpje van John Oliver over deze kwestie (van halverwege mei).

0 Shares:
Dit artikel is 4.793 keer gelezen