Iedereen heeft weleens gegoogled of geshazamed. Gewoon omdat je je afvroeg hoe je die hardnekkige vlek uit je kleren kon krijgen of omdat je dat liedje dat je op dat feestje hoorde dolgraag thuis ook nog een keer zou willen luisteren. Maar hoe kom je er achter wat er nou echt in die ogenschijnlijk gezonde shake zit of welke avocado rijp is zonder ‘m open te snijden. De antwoorden op dat soort vragen kan je krijgen via een nieuwe gadget die luistert naar de naam SCiO.

Door het internet hebben we toegang tot een heleboel informatie en is het vinden van antwoorden op prangende en onzinnige vragen een fluitje van een cent. Nog geen twintig jaar geleden werkten twee informaticastudenten aan een machine die de wereld voorgoed zou veranderen. De werktitel van het product luidde BackRub. De uiteindelijke naam die de studenten aan hun uitvinding gaven was maar onbekende wiskundige term: googol. Juist, ik heb het over Google. Tegenwoordig googlen we er op los en kunnen we snel en makkelijk van alles vinden en raadplegen wat online staat. Ook kunnen we online meer te weten komen over mensen en bedrijven uit de echte wereld, wanneer ze ook op het internet vertegenwoordigd zijn via websites, Facebook, LinkedIn of simpelweg omdat anderen het over ze hebben.

Meer informatie over dingen uit je omgeving

In tegenstelling tot in fabrieken en laboratoria, was het tot nu toe voor consumenten niet mogelijk om snel en makkelijk meer informatie te krijgen van iets tastbaars in je omgeving. Hoe vaak kom je niet iets tegen en zou je er maar al te graag een foto van maken en in google gooien om erachter te komen hoe het heet en andere handige informatie te achterhalen?

Scannen van fysieke dingen met een sensor die moleculen herkent

Gelukkig bedacht het bedrijf Consumer Physics dat het voor consumenten ook best handig kan zijn meer te weten over bijvoorbeeld voedingsmiddelen en medicijnen die zij in het dagelijks leven tegenkomen. Dit bedrijf ontwikkelde daarom een product dat dezelfde technologie gebruikt als laboratoria, maar dan in een gebruiksvriendelijk, handzaam en betaalbaar jasje: SCiO.

SCiO is een scanner die moleculaire structuur van materialen en fysieke objecten herkent. Het apparaat kan via infrarood-technologie eten, medicijnen en planten identificeren (het bedrijf achter deze nieuwe gadget heeft al gezorgd voor een app en een uitgebreide database met de moleculaire gegevens van deze dingen). De SCiO moet gekoppeld zijn aan een smartphone om vervolgens de gescande informatie te gebruiken om precies te vertellen wat we hebben gescand. Kortom, de scanner registreert de informatie die nodig is om de identiteit van iets vast te stellen en kan deze data matchen met een database van vrijwel ieder type voorwerp. Dus de volgende keer als je in het bos loopt en een prachtige bloem ziet, kan je ‘m hiermee scannen en direct zien hoe het plantje heet maar ook wanneer het bloeit en waar het nog meer ter wereld te vinden is.

Er is meer wat deze scanner kan

De toepassingen van deze scanner zijn eindeloos. Daarvoor moet er wel een mobiele app beschikbaar zijn die gekoppeld is aan een database met specifieke moleculaire informatie die jouw voorwerp kan identificeren. Hieronder al een aantal voorbeelden wat de SCiO belooft te kunnen.

  • De voedingswaarde van eten meten. Superhandig voor mensen die bezig zijn met bewust eten of als je wilt weten wat er een bepaalde saus of saladedressing zit (en de verpakking niet in de buurt is omdat je in een restaurant zit!).
  • Laten weten of de banaan of avocado die je hebt rijp is, zonder dat de schil eraf hoeft. Of in de winkel al kunnen bepalen of de meloen in kwestie wel even zoet is als de meloen die je vorige week zo lekker vond.
  • De gezondheid van de planten vaststellen en dus weten wanneer ze toe zijn aan een scheut water of Pokon.
  • Medicijnen (of voedingssupplementen) van elkaar onderscheiden. Praktisch als je op reis bent, je eigen pillen op zijn en je toch goed voor jezelf wilt zorgen.
  • Het vocht in je lichaam meten. En dus weten of je met het warme weer extra water moet drinken.
  • Het alcoholpercentage in een cocktail berekenen. Gewoon omdat het kan.

Veelbelovende gadget

Deze gadget is helaas nog niet te koop, maar dat zal niet te lang meer duren. De SCiO is momenteel een project op het crowdfunding-platform Kickstarter. Al meer dan 11.000 mensen steunen de SCiO en het bedrijf achter het apparaat heeft inmiddels al 2.4 miljoen dollar aan investeringen opgehaald, ruim 2 miljoen dollar boven het bedrag dat ze nodig hadden om de scanners te gaan produceren. Populariteit en financiering komt de SCiO in ieder geval niet tekort.

Ik hoop dat app-ontwikkelaars snel met toepassingen komen zodat we allemaal van de mogelijkheden van een gadget als de SCiO kunnen gaan genieten. Denk daarbij aan een mobiele applicatie om met uiterste precisie bij te houden wat je eet en dit te delen met je personal trainer en je vrienden om zo een gezonde leefstijl nog meer te promoten. En hoe leerzaam worden schoolreisjes naar natuurgebieden of reizen naar vreemde oorden als je makkelijk en snel meer te weten kan komen over alles om je heen?

 

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 11.063 keer gelezen