Hoe zorg je dat kinderen in de toekomst eenvoudig zelf apps, robots en computers kunnen aansturen? Leer ze programmeren, het liefst al op de basisschool. In de Digiduck maken ze alvast kennis met dat programmeren. 

Al jong leren programmeren

In Zweden kunnen kinderen al leren programmeren. In Engeland is het vanaf volgend jaar een verplicht onderdeel. Donald Duck, Kennisnet en Mijn Kind Online vinden dat er ook in Nederland meer aandacht voor programmeren voor kinderen zou moeten komen. Daarom bedachten ze de Digiduck. Dit is een speciale bijlage in de Donald Duck die kinderen op een speelse manier met ‘programmeren’ laat kennismaken. Met het initiatief vragen de organisaties aandacht voor de noodzaak om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan het leren programmeren. En dat dat niet alleen leerzaam is, maar ook leuk, wordt uit het filmpje van de lancering wel duidelijk. 

 

Programmeren met Angry Birds of bananen

Codekinderen en Angry birds
Programmeren voor kinderen… wat moet je je daarbij voorstellen? In de Dididuck staan allerlei voorbeelden. Codekinderen geeft leerlingen (groep 3-8) van het basisonderwijs de kans om hun digitale talenten te ontdekken. Via Codekinderen kunnen kinderen Angry-Birds-figuren laten bewegen en muziek maken met een banaan. In de Digiduck maken Kwik, Kwak en Kwek apps, lezen kinderen over de eerste computer ooit en maken ze een reis naar de toekomst met hun kamer als game. Zelf kan ik niet wachten op de armband in het tijdschrift, die mij waarschuwt bij teveel stress. De Digiduck valt vandaag bij abonnees in de bus, maar hij staat ook online.

 

Leuk voor alle leeftijden

Digiduck: programmeren met Donald Duck

Afgelopen dinsdag is de special als bijlage in de Donald Duck gelanceerd bij Microsoft. Waarschijnlijk verschijnt hij in de toekomst ook in het buitenland. En de Digiduck is leuk voor kinderen van alle leeftijden, want ook ik kan nu zelf Angry Birds aansturen ;-) En na het programmeren natuurlijk weer lekker buitenspelen! Is het een goed idee dat kinderen spelenderwijs leren programmeren? En wat vind jouw kind van de Digiduck? Laat je reactie achter onder deze blog.

0 Shares:
Dit artikel is 11.738 keer gelezen