Op een mooie donderdagochtend, vroeg in maart, lees ik in de media drie keer een bericht over hetzelfde onderwerp: ‘Kind met mobieltje naar buiten’.
Dat is koren op mijn molen. Ik houd van mijn kinderen, de natuur en ik omarm de technologie.

Maar… op het kruispunt hiervan wrikt het een beetje.  Kinderen, natuur en technologie zijn bijna niet met elkaar te combineren. Dacht ik. Tot vandaag.

Kruispunt kinderen, natuur en technologie

Onderzoeken wijzen uit dat kinderen te weinig buiten spelen. Kinderen gamen liever achter de pc, en die staat binnen. Uit een onderzoek van Jantje Beton blijkt dat 80 % van de 600 kinderen tussen 6 en 12 jaar blij wordt van buiten spelen. Desondanks speelt in stedelijke gebieden 27 % niet of slechts eenmaal per week buiten. Veel kinderen hebben overgewicht door te weinig beweging. Het zou goed zijn als meer kinderen meer buiten gaan spelen. Daar liggen de kansen en mogelijkheden waar ik deze ochtend de drie berichten over lees.

Kansen op het kruispunt waar het bij mij wrikt

spinawardsIk lees in de krant dat HAN-studente Jill Verhoeven kansen ziet. Jill is met haar SpeelApp in de race voor de landelijke SpinAwards in de categorie Young Talent.  Zij werkt aan een applicatie waarmee kinderen worden uitgedaagd om buiten te spelen. Door digitaal buiten af te spreken kunnen punten gespaard worden voor korting op bijvoorbeeld attracties. SpinAwards is een onafhankelijke stichting die zich sterk maakt voor de ontwikkeling van digitale media. 

In dezelfde krant een ander artikel over kinderen, natuur en technologie.  Dit gaat over het Jan Blankenpad, een wandeling van 5 km voor alle leeftijden. Een wandeling die je loopt met smartphone in je hand. En papier en een potlood. De wandeling gaat langs ‘momenten van waterkracht’. Deze zijn gemarkeerd met tekstborden die niet zomaar te lezen zijn. Daarvoor moet je ‘rubbing’ combineren met de techniek van QR-codes. Rubbing ken je vast nog wel: een munt onder een vel papier leggen en dan met je potlood de afbeelding tevoorschijn toveren. Door de oude en nieuwe techniek te combineren, krijg je toegang tot extra informatie over wat je om je heen ziet. Leuk bedacht.

Met je smartphone het bos in

omslag.inddVia de sociale media lees ik dat er op boomfeestdag (12 maart) een boek verschijnt met als titel Met je smartphone het bos in. De naam van deze dag is gewijzigd. Wij noemden dit (vroeguh) boomplantdag. 

Jolanda Pikkaart en BoekTweePuntNul geven in dit boek heel veel ideeën om de link te leggen tussen kinderen, natuur, onderwijs en technologie. Een boek vol inspiratie om op pad te gaan en de natuur te zien, ruiken, proeven, horen en te voelen en ondertussen nieuwe media in te zetten. Een praktisch boek voor ouders en leerkrachten met voorbeelden van apps, sites en ander digitaal materiaal dat je in kunt zetten.

In samenwerking met Acer is de inspiratiebox ontwikkeld: een box met 15 smartphones inclusief apps waar in Met je smartphone het bos in naar verwezen wordt. In ruil voor een beschrijving van de ervaringen met de inspiratiebox, mag een school de box een maand gebruiken. Dat vind ik nou een goed idee. Zo hoeven er geen smartphones van leerlingen of ouders geleend te worden. Een mooi initiatief om leerlingen op een speelse wijze over de natuur en moderne technologie te leren.

In de preview van het boek lees ik een gouden tip.

Wandelen?

Als kind kreeg ik buikpijn als ik mee moest gaan wandelen. Ik merk aan mijn jongens een vergelijkbare reactie: ‘O nee mam, saai!’
En dan nu de tip: gebruik het woord wandelen niet, maak er een natuurbeleving van. Met handige hulpmiddelen die op je smartphone staan.

Met je smartphone het bos in  Jolanda Pikkaart (166)Morgen wordt een prachtige dag. We gaan het bos in.

De oudste zoon neemt zijn telefoon mee, de jongste krijgt de mijne. Ik ga ze vragen foto’s en geluidsopnames te maken waaruit blijkt dat de natuur aan het ontwaken is. Foto’s en geluiden waaruit blijkt dat het lente is. Leuk. Nu al.

 

(De foto’s zijn van fotografe Kirsten van Miltenburg-Jonkers)

0 Shares:
Dit artikel is 7.224 keer gelezen