Van afluisterschandalen, de WikiLeaks-affaire tot het bespioneren van bevriende VN-landen. Obama beloofde meer transparantie te geven in documenten van overheidsinstellingen. Hij doet dat nu in de ‘Open Government Initiative’. NASA bijt het spits af door duizend software-applicaties openbaar te maken. 

Opmerkelijk

nasaNASA, het ruimtevaart agentschap van de Verenigde Staten, geeft openheid van zaken. Met zwaar beveiligde informatiesystemen valt NASA onder dezelfde noemer als bijvoorbeeld de CIA (de geheime dienst van de Verenigde Staten). Deze stap is dus op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het past precies in het plaatje van het door Obama opgestarte ‘Open Government Initiative’. Dit initiatief heeft als doel data van overheidsinstellingen beschikbaar te stellen voor onder andere burgers, bedrijven en onderzoekers. Een jaar geleden tekende Obama al een zogenaamd uitvoeringsbevel, dat ervoor zorgt dat alle overheidsdata beschikbaar wordt gesteld voor burgers.

Technology Transfer Program

Van alle uitvindingen die ze doen bij NASA komt één derde uit de hoek van software-applicaties. Slimme en innovatieve oplossingen die ook toegepast kunnen worden in het bedrijfsleven. Vanuit de wens om deze informatie te centraliseren ontstond een digitale catalogus, aldus David Lockney van NASA’s Technology Transfer Program (TTP). TTP is het overkoepelende orgaan dat het intellectueel eigendom bewaakt van alle ideeën en oplossingen. Daarnaast zorgt het TTP ook voor de vertaalslag naar commercieel en publiekelijk gebruik. Op 10 april lanceerde NASA (leuke woordspeling!) online een PDF-versie van de catalogus met de duizend apps. Een geprinte versie volgt op 21 mei aanstaande.

Quote: “We’re at the leading edge of new and innovative ideas. We believe this will have enormous economic benefits as we promote commercialization and public availability of federally owned inventions,” Lockney said.

nasa02_1

Waarom nu?

Zoals al gezegd: ongewoon dat NASA juist nú softwaretoepassingen openbaar maakt. Wordt de geldkraan dichtgedraaid voor ruimtevaart onderzoek? Wat is de trigger, vraag ik mij af? Wellicht heeft de belangrijkste man van de Verenigde Staten – Barack Obama – hiertoe opdracht gegeven? Met de WikiLeaks– en Snowden-affaires nog vers in het geheugen was het wellicht tijd voor een charme offensief. Bovendien heeft Obama te kennen gegeven aan te willen blijven voor een derde termijn. Er moet daarvoor nog wel even een kieswet worden gewijzigd volgens het Amerikaanse kiesstelsel. Toeval? Feit is dat deze wending zeker veel economische voordelen te bieden heeft voor het bedrijfsleven en universiteiten. De software-applicaties zijn onderverdeeld in vijftien categorieën. Variërend van projectmanagementsystemen, ontwerpapplicaties tot beeldverwerking. “Het doel is om te groeien naar een online database met zoekfunctie, zodat de NASA-software bij zoveel mogelijk mensen terechtkomt”, aldus Lockney. En daarmee ook op de computers van diezelfde mensen, voeg ik er toch even aan toe. Waar riekt dit naar? ‘NASA believes in sharing’, is hun huidige motto. En laat dat nu helemaal passen in de huidige sharing economy.

0 Shares:
Dit artikel is 4.530 keer gelezen