Niet onze natie specifiek, maar wel de Britse. Dat doet hij tijdens de alternatieve kerstboodschap, uitgezonden door het Britse Channel 4. Op Channel 4 is het een jaarlijkse traditie om een alternatieve kerstboodschap uit te zenden, naast die van de koningin. Eerder spraken o.a. al de president van Iran, Marge Simpson en Jamie Oliver de kerstboodschap uit. Dit keer is het dus Snowden die zijn verhaal doet.

In zijn boodschap benadrukt Snowden het belang van privacy:

“A child born today will grow up with no conception of privacy at all. They’ll never know what it means to have a private moment to themselves. An unrecorded, unanalyzed thought. And that’s a problem because privacy matters. Privacy allowes us to determine who we are and who we want to be.”

De kerstboodschap wordt vandaag om 5 uur ‘s middags (Nederlandse tijd) op Channel 4 uitgezonden, maar is nu al te bekijken op hun website. Om de video te kunnen bekijken moet je je eerst registreren.

Geen asiel en geen amnesty

Snowden zit nog steeds vast in Moskou en heeft nog geen land gevonden dat hem wil opnemen. Ook Brazilië heeft zijn verzoek om asiel inmiddels afgewezen. Eerder leek er even sprake van te zijn van een mogelijkheid om terug te keren naar Amerika met amnesty, op voorwaarde dat Snowden de documenten die hij in handen heeft, zou teruggeven. Maar die berichten lijken niet te kloppen. Dat beaamt ook Obama die stelt dat Snowdens daden onnodig waren, hoewel hij de discussie die ze hebben opgeworpen wel van belang vindt. Snowdens advocaat verwerpt die conclusie en denkt niet dat iemand Obama in die stelling serieus kan nemen.

 Winnaar

Ondanks dat nog geen land ter wereld zijn handen wil branden aan Snowden, blijft hij zich uitspreken. Zo gaf hij eerder een interview aan de Washington Post, dat afgelopen maandag werd gepubliceerd. In dat interview wordt duidelijk dat Snowden niet van plan is om te stoppen met het vrijgeven van informatie over de praktijken van de NSA. De klokkenluider ziet zichzelf echter niet als verrader en voelt het als zijn plicht – juist als medewerker van diezelfde NSA – om ruchtbaarheid te geven aan de gang van zaken. Hoewel Snowden voorlopig Rusland niet kan verlaten, ziet hij zichzelf wel als winnaar:

For me, in terms of personal satisfaction, the mission’s already accomplished. I already won. As soon as the journalists were able to work, everything that I had been trying to do was validated. Because, remember, I didn’t want to change society. I wanted to give society a chance to determine if it should change itself.”

Het volledige interview met de Washington Post kun je hier lezen.

 

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.716 keer gelezen