Berichtendienst WhatsApp is overgenomen door Facebook. Massaal stappen gebruikers om privacyredenen over naar Telegram. Telegram werkt hetzelfde als WhatsApp – via je mobiel. Maar de vraag is: hoe veilig is Telegram?

Deze overname betekent dat Facebook nog machtiger wordt. Naast gegevens over alle netwerken waar gebruikers zich in bevinden, heeft Facebook nu ook toegang tot telefoonnummers, interesses en gegevens van de plaats waar gebruikers zich bevinden. Na dit nieuws begon de grote overstap. Een dag later meldde Telegram dat er al 800.000 Nederlandse gebruikers zijn. Deze stormloop zorgde voor serverproblemen.

Telegram veiliger dan WhatsApp?

telegram veilige berichten

De vraag is of Telegram daadwerkelijk veiliger is dan Whatsapp. Telegram is in Rusland ontstaan uit de Russische tegenhanger van Facebook: VKontakte. Dit zou betekenen dat VKontakte net zoveel macht kan krijgen als Facebook door toegang tot veel data. Maar inmiddels staan deze twee diensten los van elkaar door verkoop en staat het hoofdkantoor van Telegram in Berlijn in plaats van in Rusland.

Vaag Verdienmodel Telegram

Opvallend is dat Telegram geen verdienmodel kent en gefinancierd wordt door een Russische zakenman. Het is een gratis dienst zonder advertenties. Hoe verdient Telegram dan geld? De vraagt rijst of het gegevens van gebruikers zal doorverkopen net als Facebook. Ook over de beveiliging van de gesprekken is online veel discussie.

Telegram veilig mwah..

Telegram heeft het beveiligingsprotocol zelf ontwikkeld. Het protocol is ontwikkeld door wiskundigen en niet door encryptie-experts. Het wordt gebruikt als basis voor Java Open Source. Dat is positief. Maar verder is het protocol zo ontwikkeld dat het uitgaat van veilige servers. Clients die met elkaar communiceren hebben geen authenticatie. Dit betekent dat serveraanvallen mogelijk zijn zonder dat gebruikers dat merken.

Retesnel & desktopversie = cool

Telegram heeft het gebruikelijke encryptie-protocol (TLS) versimpeld, waardoor Telegram zeer snel is vergeleken met andere berichtendiensten. Een goed initiatief voor meer snelheid. Toch is dit op een opmerkelijke manier gebeurd. De versleuteling is namelijk afhankelijk van de inhoud van de berichten. Dit betekent volgens experts dat je berichten makkelijker gekraakt kunnen worden dan wanneer de versleuteling onafhankelijk is. Toch is ook het WhatsApp-beveiligingsprotocol te kraken. Geen enkel protocol is namelijk compleet veilig. Verder heeft Telegram een onofficiële desktopversie. Voordeel is dat er nog meer en sneller gecommuniceerd kan worden. En de organisatie van Telegram reageert snel op feedback.

Kortom: WhatsApp of Telegram?

Whatsapp weet samen met Facebook nu alles, misschien wel te veel. De big data die hiermee gemoeid zijn, vormen een belangrijke reden om over te stappen naar Telegram. Telegram is snel, heeft een desktopversie en luistert goed naar feedback. Als Telegram op basis van die feedback het beveiligingsprotocol verbetert en openheid toont over het verdienmodel, zijn we al heel ver. De eerste van mijn vrienden heeft WhatsApp al verlaten en is compleet overgestapt naar Telegram. Ze is early adopter. Ook ikzelf ben overgestapt. Zo gaat dat als je peers overstappen. Dat deed ik voor ik deze kennis had. Toch is het voor jou slim om even te wachten, want er komen meer berichtendiensten, bijvoorbeeld Threema, nu alleen voor de iPhone. Wat ga jij nu doen? Zit je al in Telegram en ga je het weer verlaten of blijf je daar?

Afbeelding afkomstig van websonic.

0 Shares:
5 comments
 1. Ik heb nog niet de intentie om over te stappen naar Telegram. Zoals je al zegt: ook Telegram kan van alles met die data. Je wéét niet wat er achter zit aan organisaties, en je data ligt toch al overal. Mensen hebben een Bonus en een Bijenkorf-kaart en daar staat tot in detail wat je waar wanneer en voor hoeveel koopt … het hele privacy gebeuren is meten met allerlei maten. Wat ik wel een pro vind voor Telegram is dat ze een desktopversie hebben…dát moet WhatsApp ook doen :)

  Maar, even inhoudelijk: Java staat vaak terecht ter discussie: http://www.computeridee.nl/nieuws/java-verwijdere

  Ik zou daar dus niet zomaar voor kiezen

  1. Ik ben dus na het hectiek om de overname eens rond gaan kijken en kwam telegram tegen, ben deze meer gaan gebruiken omdat ik deze ook via mijn chromebrowser kan gebruiken dan het voordeel van veiligheid.

   Tevens denk ik dat het niet de vraag is stap je over voor de privacy maar omdat iedereen met wie je voorheen app-te nu naar Telegram iver is?

  2. Ha Sylvia, dank voor je reactie! Ja de hele beveiliging staat ter discussie. En niet alleen Java. Maar ja.. je peers hè.. die van mij zitten op Telegram en daarom zit ik er ook. Zo kan ik met ze communiceren. Dat geldt niet voor een Bonus- en een Bijenkorf- en een IKEA Familykaart. Die heb ik dan ook allemaal niet. Mooie aanvulling, het java-artikel van ComputerIdee!

 2. Ha Joost, de vraag die jij er van maakt, was inderdaad mijn kernvraag. Maar ik weet niet zeker of dat voor iedereen geldt. De meesten van mijn contacten zitten op dit moment op beide. Het is me maar van één vriendin opgevallen dat ze WhatsApp verlaten heeft. En ja.. ik ken genoeg mensen die klachten hebben gekregen omdat ze alleen maar per sms bereikbaar zijn, doordat ze geen smartphone hebben. Die zitten weer een fase hiervoor. Ik ben heel benieuwd waar we naartoe gaan!

 3. Ik ben niet overgestapt, maar afgestapt en dat enkele dagen voordat het nieuws bekend werd. Reden: de Whatsapp update wilde toegang tot opnamemogelijkheden via video en audio en dwong mij up te graden via server messages. Ik snap het nut van die mogelijkheden voor mensen die veel video en audio doorsturen, maar dat is bij mij niet het geval en dat extra halve minuutje om zelf de camera op te starten en de deelknop in te drukken is te verwaarlozen. Maar ik vind het WEL schadelijk dat een app met communicatie mogelijkheden dus ook zonder mijn weten opnames kan maken.

  Dus voor mij weer terug naar SMS. Kan niet zeggen dat ik het mis.

Comments are closed.

Dit artikel is 10.420 keer gelezen