Er zit weer een stijgende lijn in de economie. Het geld rolt weer en het mag ook weer rollen. Leuke ouderwetse uitdrukking trouwens. Maar wat rolt er dan precies? Vroeg ik me laatst af. De munten? De rollers in de machines die geld maken? Het hebben van contant geld lijkt uit te sterven. We pinnen, online shoppen, reizen met het openbaar vervoer door middel van een plastic kaartje. Welke ontwikkelingen zitten er in de toekomst aan te komen? Of sterker nog, zijn deze ontwikkelingen al gaande?

Nieuwe manieren van betalen

RFID en NFC. Twee afkortingen om te beginnen. Beide staan voor ‘nieuwe’ manieren van betalen of eigenlijk communiceren. Eerste staat voor Radio Frequentie Identification. En wordt al gebruikt in winkels om in één richting te communiceren. Wat zoveel betekent als: er kan mee worden betaald door een unieke code (signaal) op een product. De ontvanger scant automatisch de producten wanneer je langs een poortje loopt. Ken je die vierkante beveiligingsstickers met allemaal draadjes? Dat is ook RFID. Je loopt door een poortje van de Hema én plots gaat het alarm af. Bij onderzoek in je handtas blijkt er nog een beveiligingssticker te zitten op je nieuwe (niet-Hema!) lippenstift. Nespresso introduceerde eind 2013 al enkele Nespresso-boutiques uitgerust met RFID. Om de klant zelf (zonder wachtrijen) te laten afrekenen.

De tweede betekent Near Field Communication. Deze vorm lijkt sterk op RFID, maar communiceert in twee richtingen. Daarbij kan deze technologie de signalen niet alleen opslaan, maar ook verwerken. NFC wordt nu al gebruikt in smartphones en zal ook in winkels een vlucht gaan nemen. Gewoon langs een paaltje lopen, waarna contact wordt gezocht met je smartphone én de transactie is een feit. Vodafone komt dit jaar met een digitale portefeuille: de mWallet. Een app die volledig fungeert als betaalmiddel door middel van NFC. Ook de Rabobank gaat vanaf dit jaar een dienst NFC aanbieden als vervanger van de chipknip.Vervoersbedrijf Arriva testte vorig jaar de Touch&Travel app op smartphones, waarbij geen OV-chipkaart of contant geld meer nodig is. In Duitsland wordt een dergelijk systeem al gebruikt. Betalen met je smartphone voor allerlei doeleinden is niet meer weg te denken.

Virtuele wereld

‘Stap in de wereld, die virtueel heet’. Grote winkelketens zien in dat virtueel shoppen toekomst heeft. Denk aan interactieve beeldschermen die de klant helpen bij hun aankopen. Het product van hun keuze wordt gescand én betaald met de smartphone. Geen rode striemen meer in je handen en armen door té zware tasjes én de aankoop wordt op het gewenste tijdstip thuisbezorgd. Op het vliegveld London Gatwick heeft Tesco -de grootste supermarktketen van Engeland- een supermarkt interactief en virtueel ingericht. Nooit meer droge crackers en zure melk na je vakantie. Je scant en betaalt je boodschappen en in no time is een gevulde koelkast een feit.

social2

Privacy

En ja…daar komt ‘privacy’ weer om de hoek kijken. Al je (real-time) gegevens en aankopen zijn bekend. Voor verkopende partijen natuurlijk goud waard! Weten op welke dag, welk tijdstip (en ga nog maar even door) jij welke aankopen deed. Voor jou én voor de marketeer kan dat heel aantrekkelijk zijn. Aan de andere kant, het ligt zo vast. ‘Dit ben jij! En denk er niet aan om te veranderen’. Om maar te zwijgen over je privacy. Overigens is het betalen met je smartphone en de daaruit voortvloeiende marketingdoeleinden iets heel anders dan de huidige Airmiles-of Bonuskaart van Albert Heijn. Daarbij worden door middel van deze kaarten jouw gegevens verzameld en vervolgens wordt CRM toegepast. Je moet je bij smartphone betalingsverkeer voorstellen dat je langs een winkel loopt en alle aanbiedingen van jouw favoriete producten  jouw kant worden opgebliept. Ik word er een beetje baldadig van. Zou er iets van privacybescherming moeten zijn? Niets meer betalen met contant geld. Wat zijn daar de gevolgen van? Of vind jij dat totaal van ondergeschikt belang?

0 Shares:
1 comment
  1. Eerlijk gezegd vind ik het best wel een naar idee, dat dus alle gegevens bekend zijn. Ik zal ook zeker niet gaan betalen met een smartphone, alleen om die reden. Ook reis ik om die reden met een anonieme OV kaart en in de trein alleen met papieren kaartjes of straks met het eenmalige chipkaartje. de Stasi zou blij zijn met de stortvloed aan gegevens die onbewust over ons verzameld worden en die we bewust zelf de wereld in slingeren. Spionnen zouden overbodig zijn.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.021 keer gelezen