Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg legt tijdens zijn keynote presentatie in Barcelona uit dat WhatsApp de 19 miljard dollar meer dan waard is. Zijn doel om de wereld met elkaar in contact te brengen, kan Facebook met deze aankoop voortzetten. Deze deal is de grootste van Facebook sinds de aankoop van Instagram voor een schamele 1 miljard dollar.

Zuckerberg sprak in Barcelona op de Mobile World Congress. De grootste tentoonstelling van de mobile industrie in combinatie met een congress waar de grootste uit de industrie samenkomen.

WhatsApp is nog veel meer waard

“Already almost half a billion people love using WhatsApp for messaging, and it’s the most engaging app that we have ever seen exist on mobile by far. About 70 percent of people who use WhatsApp use it every day, which kind of blows away everything else that is out there.”

Zuckerberg vindt zelfs dat hij te weinig heeft betaald voor WhatsApp. Zijn reden? Het veelvuldige, dagelijkse gebruik van 450 milljoen mensen per maand.

Bellen via WhatsApp

Niet alleen Zuckerberg sprak maandag over WhatsApp. Ook WhatsApp CEO Jan Koum had een nieuwtje. De app gaat in het tweede kwartaal een voice-functie toevoegen. We kunnen dan dus ook bellen naast het appen.

Nog even afwachten

Aangezien ruim 50% van de inkomsten bij Facebook uit advertenties komen, is het nog even afwachten wat er naast de beloptie gaat veranderen in WhatsApp. Ik blijf afwachten en stap niet over naar Telegram, een app die afkomstig is uit Rusland. Voor Telegram moet je toegang moet geven tot je volledige data voordat je überhaupt gebruik kan maken van de app. Mijn telefoonnummer had Facebook toch al, want anders kun je de mobiele app niet gebruiken.

Het is nou eenmaal niet écht gratis

En als gebruikers van WhatsApp nu in ene overstappen, moeten ze ook hun Facebookaccount deleten. Alles wat je via een internetlijntje met elkaar deelt, is op een of andere manier wel te achterhalen door de maker van de app. Ondertussen moet alles wel goedkoop of gratis blijven. Je gegevens zijn dus nog steeds de prijs die je betaalt.

Maar het kan té gek ook!

Wat ik wel erg jammer vind, is de manier waarop de contactenlijsten van gebruikers worden gebruikt. Wanneer je zelf een app gebruikt en akkoord gaat met de voorwaarden is dat je eigen verantwoordelijkheid. Maar wanneer WhatsApp (en gelijksoortige apps) toegang heeft tot je contacten, kunnen zij deze allemaal inzien. Dus ook de gegevens van je moeder, die geen WhatsApp op haar telefoon heeft staan.

Door al die contactenlijsten met elkaar te verbinden, kan er een sociale  kaart gemaakt worden. Wie kent wie en hoeveel invloed heb je daardoor binnen welke lagen van de bevolking? Dan kunnen ze bijvoorbeeld zien welke mensen veel politieke contacten heeft. Of dat jij invloed hebt binnen een bepaalde populaire cultuur. Een zeer interessant gegeven voor Facebook.

Zuckerberg is in ieder geval wel even klaar met kopen. Hij antwoordde op de vraag of hij nog een poging gaat wagen SnapChat te bemachtigen:

“After buying a company for $16 billion,” he said, “you’re probably done for a while.”

bron: cnbc.com

0 Shares:
Dit artikel is 11.908 keer gelezen