Onder bloggers is WordPress waarschijnlijk één van de populairste content management systemen. Met zogeheten plug-ins is de look and feel van een blog of website eenvoudig aan te passen. Er zijn bijna dertigduizend plug-ins verkrijgbaar, maar welke zijn nou de moeite waard?

WordPress is een van de grootste opensource softwareapplicaties. Aanvankelijk maakten vooral bloggers gebruik van het content management systeem, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer bedrijven deze software om hun corporate website te bouwen. Organisaties als Frankwatching, Emerce en iPhoneclub gebruiken WordPress om de content op hun site te beheren. Je start je website met een standaard thema en vervolgens kun je deze helemaal naar je eigen smaak (laten) inrichten.

Een van de krachtigste tools binnen WordPress zijn de plug-ins. In feite zijn het niets meer dan stukjes script om de functionaliteit van een website uit te breiden. Wil je een contactformulier toevoegen? Een nieuwe set social media icoontjes? Of een webwinkel starten? Met plug-ins is dat zo gepiept. Toch niet helemaal tevreden? Met een klik op de muis deactiveer je toepassingen.

Maar met een database van een slordige dertigduizend plug-ins is het lastig kiezen. Bovendien verschilt de kwaliteit van plug-ins zeer sterk. Om door de bomen het bos te kunnen zien, geef ik jullie in dit artikel een top 10 van mijn favoriete plug-ins, in alfabetische volgorde.

1. Akismet

Akismet is een plug-in die standaard wordt meegeleverd bij de installatie van WordPress. Hiermee bescherm je je website tegen een stortvloed aan spam. Akismet scant alle reacties die worden achtergelaten op de site. Zodra de plug-in op een spambericht stuit, verplaatst het deze automatisch naar de spamfolder. Je hebt daar geen omkijken naar. Om een Akismet account te activeren moet je eerst een Key ophalen door je te registreren. De Key is niets meer dan de activeringscode van je Akismet account. Zonder deze code kun je deze plug-in niet activeren. Het klinkt misschien lastig, maar als je de stappen een-voor-een opvolgt heb je binnen enkele minuten Akismet geactiveerd.

2. Black Studio TinyMCE

Wil je in een zijbalk of footer een widget toevoegen met een link en/of video? De standaard tekstwidget van WordPress biedt deze mogelijkheden niet. Met Black Studio TinyMCE kan dat wel. Net als bij het opstellen van een bericht heb je met deze plug-in de beschikking over een teksteditor waarmee je tekst, links, afbeeldingen en andere media kunt toevoegen aan je widgetgebieden. Als je met de standaardeditor kunt werken, dan kun je ook aan de slag met deze plug-in.

3. CAPTCHA on login

CAPTCHA
CAPTCHA-code invoeren bij het inloggen

CAPTCHA staat voluit voor Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart. Simpel gezegd is het een beveiligingsmethode die gebruikers vraagt om de tekst van een afbeelding over te typen, maar er bestaan ook andere varianten (zoals een rekensom uitrekenen). Omdat bots de inhoud van afbeeldingen niet kunnen lezen, is het een effectieve manier om ongewenste personen buiten de deur te houden. Het is als het ware een extra beveiligingsschil. Met ‘CAPTCHA on login’ wordt je iedere keer bij het inloggen gevraagd om naast je wachtwoord ook een code over te typen. Je kunt zelf instellen hoe de CAPTCHA-code in beeld verschijnt.

4. Contact Form 7

Met deze plug-in kun je je eigen contactformulieren maken. Naam, e-mailadres, onderwerpregel, tekstgebied en verstuurknop staan al standaard ingesteld. Extra velden invoegen is zeer eenvoudig: klik op ‘Genereer tag’, selecteer het veld dat je wilt invoeren en volg de stappen die onder de rechterkolom staan. Meestal betekent dit dat je een korte coderegel van de rechter- naar de linkerkolom moet kopiëren op die plek waar je het extra veld wilt hebben. Is je contactformulier helemaal naar wens, dan hoef je alleen nog de code die boven aan de pagina in de grijze balk staat te kopiëren naar de pagina waar je het formulier wilt hebben. Ook kun je, mocht je daar behoefte aan hebben, meerdere contactformulieren aanmaken.

5. Digg Digg

Je kent hem vast wel, de zwevende kolom met daarin de deelmogelijkheden van diverse social media. Met ‘Digg Digg’ maak je zelf een balk die mee naar beneden beweegt zodra een gebruiker naar beneden scrollt. Wil je de kolom liever een vaste plek geven, dan kan dat ook. Hetzelfde geldt voor het instellen van een horizontale of verticale kolom en de positie ervan (onder, boven of naast een bericht).

6. Quick Cache (Speed Without Compromise)

De laadsnelheid van een website is één van de ruwweg tweehonderd factoren die invloed heeft op de ranking van je site in de zoekresultaten (SERP). Als je een website bezoekt moeten de gegevens uit een database (MySQL) worden opgeroepen. De .PHP-code maakt er HTML van en de site verschijnt op je scherm. Als je dezelfde site op een ander moment nogmaals bezoekt moeten al deze stappen worden herhaald om de site te laden.

Makkelijker is om deze stappen slechts eenmaal uit te voeren en de HTML op te slaan in de webbrowser (cachen). Met cachingsplug-ins zijn er volop mogelijkheden om de snelheid te verbeteren. Als je geen zin hebt om je hiermee bezig te houden of deze kennis je simpelweg ontbreekt, dan is ‘Quick Cache’ de oplossing.  Zodra je deze plug-in geïnstalleerd hebt hoef je hem alleen nog maar aan te zetten: de instellingen staan al goed afgesteld.

7. Really Simple CAPTCHA

‘Really Simple CAPTCHA’ is een aanvulling op de plug-in ‘Contact Form 7’. Naast reactiemogelijkheden worden in de praktijk ook contactformulieren meer dan eens misbruikt voor spamactiviteiten. Om te voorkomen dat je inbox volloopt met spamberichten, is deze plug-in de oplossing. Nadat je deze plug-in hebt geïnstalleerd kun je bij het maken van een contactformulier onder ‘Genereer tag’ CAPTCHA selecteren. Het stukje code dat in beeld verschijnt hoef je dan alleen nog onder het tekstveld in de linkerkolom te kopiëren. Voordat een bezoeker een bericht kan versturen moet hij eerst een viercijfer- en lettercombinatie intypen.

8. Social Media Icons Widget

Social Media Icons Widget
Social Media Icons Widget

Social media icoontjes toevoegen aan je sidebar of footer? Na installatie vind je de ‘Social Media Icon Widget’ terug onder ‘Weergave’ en dan ‘Widgets’ (Appearance, Widgets). Deze plug-in hoef je alleen maar naar de juiste plek te slepen. Vervolgens kies je het thema, variërend van de standaardkleur en –vormgeving tot aan kleine 3D-modellen. Ten slotte klik je op een icoontje en voeg je de link naar het betreffende kanaal toe. Als je nu je website opent zie je ze op je hoofdpagina staan.

9. Simple Share Buttons Adder

Voor bloggers is het belangrijk dat hun lezers artikelen kunnen delen. Een share-functionaliteit is dus onmisbaar. Er bestaan vele soorten en maten, maar ‘Simple Share Buttons Adder’ is precies wat het zegt dat het is: een makkelijke manier om share-buttons aan je artikelen toe te voegen. Na installatie kun je diverse instellingen kiezen: de pagina’s en locatie waarop je de deel-knoppen wilt toevoegen, een thema voor de vormgeving, de verschillende social media iconen waarmee lezers je content kunnen delen, de styling en de counters. Al met al een plug-in met vele mogelijkheden.

10. Yoast

Op het gebied van zoekmachine-optimalisatie is Yoast de absolute aanrader. Deze plug-in van de Nederlandse ontwikkelaar Joost de Valk is een handige en gebruiksvriendelijke tool om webpagina’s te optimaliseren voor zoekmachines. Na installatie kun je een focus zoekterm, title- en metadescripton invoeren bij je berichten. De plug-in vertelt je vervolgens hoe goed je bericht of pagina geoptimaliseerd is aan de hand van gekleurde bolletjes. Bij geavanceerde opties kun je kijken wat je nog meer kunt doen om je berichten zoekmachinevriendelijk te maken. Ten slotte kun je met de plug-in bread crums of kruimelpaden toevoegen aan je thema en zorgt de plug-in voor een XML-sitemap die automatisch wordt geüpdatet zodra je nieuwe content toevoegt aan je website.

Gemist

Dat ik handige plug-ins over het hoofd heb gezien staat als een paal boven water: zo heb ik in mijn top 10 bijvoorbeeld geen plug-ins voor nieuwsbrieven of fotogalerijen opgenomen. De eenvoudige verklaring daarvoor is dat ik daar (nog) geen ervaring mee heb. Ik roep jullie dan ook graag op om deze lijst aan te vullen met jouw favoriete plug-ins. Niet zozeer voor mijzelf, maar zodat iedereen van deze kennis kan profiteren.

Dus welke plug-ins mogen we absoluut niet missen? Laat het ons weten in een reactie!

0 Shares:
3 comments
  1. Voor WordPress blogs ben ik fan van YARPP (Yet Another Related Posts Plugin). Zorgt -zoals de naam al aangeeft- voor gerelateerde artikelen bij blogposts. Lichte plug-in en stabiel.

  2. Wat ik erg jammer vind dat je veel dezelfde plug-ins beschrijft, Social media iconen, en Captcha ik had liever tien echt verschillende gezien. Verder goed geschreven

Comments are closed.

Dit artikel is 7.650 keer gelezen