mobile-devicesbanner-mobile-marketing-2 (1)mobile-devicesbanner-mobile-marketing-2 (1)

banner-mobile-marketing-2 (1)mobiletrend

apps-8Lekker dan. Sta je in een electronicazaak en zet je je wifi aan? Dan loop je de kans dat jouw wifi-signaal gebruikt wordt om klantactiviteit bij te houden. Maar, mag dat allemaal?

Tweakers kwam tot de ontdekking dat Dixons, Mycom en iCentre, onderdeel van de Bas Group, jouw wifi- en bluetooth-signaal tijdens een bezoek aan hun winkels oppikken. Dit om na te gaan hoeveel klanten er op dat moment zijn, en om te bekijken hoe vaak jij weer een stap in hun toko zet. Op het moment dat je je wifi inschakelt, verstuurt jouw telefoon een mac-adres. Dat is een uniek signaal, dat dan door de 160 winkels van het concern geregistreerd wordt. De tip over de introductie van de zogeheten wifi- en bluetooth-tracking is verstrekt door een anonieme bron. Deze heeft de informatie weer van het intranet van de Bas Group.

Het concern heeft de toepassing van deze techniek bevestigd. Door het winkelbezoek bij te houden wil de Bas Group bepalen hoeveel personeel ze moet inzetten. Nu gebeurt dat op basis van de omzet. Valt die tegen, dan plant de minder mensen in. En dat is niet slim als er ineens wel sprake is van drukte, omdat je dan niet iedereen van dienst kunt zijn.

Niet nieuw

Ze zijn niet de eersten die wifi-tracking inzetten. Wifiprofs zegt al twintig klanten te hebben die dit systeem gebruiken. Jumbo en Polare hebben het in augustus vorig jaar al overwogen. Bluetrace verzorgt het trackingsysteem voor de Bas Group. Een woordvoerder stelt dat de informatie versleuteld is, en dat klanten via internet ook op allerlei manieren worden gevolgd.

Het College Bescherming persoonsgegevens kan zich daar niet in vinden. Voorzitter Jacob Kohnstamm verklaarde tegenover Tweakers dat de klanten van deze activiteiten op de hoogte horen te zijn. “Als je dat soort gegevens gaat gebruiken om ze te volgen, moet je mensen heel goed informeren en toestemming vragen en ze laten aangeven of ze het op prijs stellen.” Bovendien moet de mogelijkheid voor tracking uit te schakelen zijn, vindt hij.

 Kamervragen

Toestemming voor het volgen van de telefoons is alleen nodig bij het opbouwen van profielen en het doen van specifieke aanbiedingen. D66, PvDA en VVD vinden allen dat de klanten op de hoogte moeten zijn dat ze worden gevolgd bij winkels, schrijft Nu.nl . VVD en PvdA willen Kamervragen stellen aan minister Kamp van Economische Zaken.

Wat vind jij? Vind je dat jouw gegevens mogen worden gebruikt? Of laat je de volgende keer je wifi uit?

 

0 Shares:
1 comment
  1. Het meest ergerlijke vind ik de reactie van de winkeleigenaar die ik op het nieuws zag: "Je kunt altijd je telefoon uitzetten als je niet gevolgd wil worden". Jah, of we besluiten met z'n allen om niet langer een smartphone te gebruiken, dan wordt je ook niet geteld…… De beste man (ik weet zijn naam niet uit m'n hoofd) is kennelijk wereldvreemd en heeft de afgelopen paar jaar onder een steen gewoond, anders had hij nooit deze opmerking geplaatst.

    Het is 'vervelend' om het zachtjes uit te drukken dat je tegenwoordig niet meer rustig over straat kunt lopen zonder door iets of iemand gevolgd te worden.

Comments are closed.

Dit artikel is 7.841 keer gelezen