Het opmaken van mijn eerste WordPress site kostte het nodige gevloek, zweet en tranen. De triomf was echter van korte duur: bij de eerste update van het theme dat ik had gekozen ging alles stuk!

Hoe kon dat nou? Ik had met WordPress toch gekozen voor een CMS dat zich wel bewezen had. Okay, CSS was nieuw voor me, maar met het nodige geworstel was ik toch op het goede spoor gekomen. Wat had ik dan fout gedaan?

Vorm staat los van de inhoud

Ik had geen child theme gebruikt. WordPress gebruikt themes om de (standaard) lay-out van een website te bepalen. Vorm staat zo los van de inhoud. Er zijn duizenden themes beschikbaar, betaald en gratis. De meeste mensen willen –net zoals ik- nog wat wijzigen aan het standaard uiterlijk van een theme , om zo een unieke website te krijgen. Werken met child themes is dan de veiligste oplossing.

Één regel in een stylesheet

Dat lijkt ingewikkelder dan het is. Een child theme is niet meer dan een map in de juiste directory van je WordPress installatie, met daarin minimaal een CSS bestand dat verwijst naar het brontheme (het origineel). De verwijzing bestaat uit één simpele regel in het CSS bestand van je child theme. Er zijn genoeg handige tutorials die je er stap-voor-stap doorheen helpen.

Sleutelen maar!

In het child theme kun je de vurig gewenste aanpassingen aan de opmaak van je site maken. Voeg de benodigde CSS regels toe aan de stylesheet in je child theme en klaar is Kees. Wil je ook rommelen met de functionaliteit van je theme? Kopieer dan ook de .php bestanden die je wil wijzigen naar de map van je child theme voordat je gaat sleutelen.

Veiligheid eerst

Child themes gebruiken geeft je vooral veiligheid:

 • Je aanpassingen zijn veilig bij een update van het theme
 • Je kunt je child theme voorzien van meer functionaliteit, waarbij je altijd terug kan kijken naar het brontheme
 • In het geval van een ‘catastrofe’ kun je altijd terugvallen op het brontheme

Met name het veilig kunnen updaten van je brontheme is belangrijk. De updates zorgen ervoor dat je theme goed blijft werken met nieuwe scripts en plugins die je installeert. Soms zijn updates specifiek bedoeld om beveiligingsproblemen op te lossen. En op een lekke site zit je ook niet te wachten!

Zijn er ook nadelen?

Ja, al zijn die minder heftig dan de voordelen. In theorie kan je website wat trager worden als je child themes gebruikt: een browser moet nu 2 themes laden in plaats van één. En wil je met de functionaliteit van het theme aan de slag? Dan is er de eerste keer een aardige leercurve: je moet goed door krijgen hoe je brontheme in elkaar zit, voordat je effectief aan de slag kunt.

Heb jij er al één?

Heb je of begin je een WordPress site, en wil je aanpassingen doen aan het uiterlijk van je pagina’s? Leer van mijn fout en blijf van het stylesheet van je theme af! Wat zijn jouw ervaringen met het stylen van WordPress gebaseerde websites? Heb je misschien dezelfde blunder gemaakt als ik, of juist geniale tips? Laat wat van je horen!

0 Shares:
8 comments
 1. Hi Karin,

  Dank voor je reactie: moest erg lachen om je verwijzing naar barenspijn als het gaat om het maken van een child-theme. Een nieuwe site opleveren is inderdaad een bevalling :-)

  1. Ja, dat vergeten softwaremensen nog wel eens: bij het begin beginnen.
   In WordPress is hetgene dat bepaalt hoe de site eruit ziet de 'theme'. Die kun je, als hij je niet aanstaat, in zijn geheel vervangen door iets anders. Je kunt ook het bestaande theme aanpassen, maar als je dan een nieuwe versie installeert worden je wijzigingen overschreven. Een goede tussenoplossing is het maken van een afgeleid theme. Dat neemt dan alle code en instellingen over van het 'parent' theme, behalve daar waar jij je aanpassingen doet. Vandaar de term 'child theme'. Het heeft namelijk de genen van de 'parent'.

   Is het zo duidelijker (ik ben ook een softwaremens)?

 2. Goed artikel en heel herkenbaar. Ook ik ben door schade en schande wijs geworden en gebruik nu een child theme. Had ik dit maar eerder gelezen!

Comments are closed.

Dit artikel is 12.622 keer gelezen