Onderzoekers van MIT Media Lab laten jou een boek écht ervaren. Het ontwikkelde boek is onderdeel van project Sensory Fiction. Het boek zit vol sensoren en is gekoppeld aan een vest dat je aan moet trekken als je het boek gaat lezen. Je leest niet alleen de woorden, alles bij elkaar laat jou het zelfde voelen als de hoofdpersoon in het boek.

SENSORY FICTION from Felix on Vimeo.

Een boek met gevoel

Alle gevoelens van de hoofdpersoon zijn geprogrammeerd. Op het moment dat jij een bladzijde omslaat weet het boek welk gevoel jij zou moeten ervaren. Hetzelfde gevoel als de hoofdpersoon.

Is de hoofdpersoon verdrietig? De honderd LED lampjes op de omslag van het boek veranderen van kleur om de gemoedstoestand na te bootsen. Bang? Airbags in het vest worden gevuld met lucht en geven jou een bedrukt gevoel. Enthousiast? Trillingen in het vest beïnvloeden jouw hartslag en laten het sneller kloppen. Een verwarmingselement kan zelfs de temperatuur van jouw huid veranderen.

Is dit de toekomst van lezen?

Geen idee. Heel relaxed ziet het er niet uit. Even snel een hoofdstuk lezen voor het slapen gaan is er niet bij met dit boek. Eerst moet je het vest aan en tijdens het lezen van het boek doe je zoveel indrukken op dat je niet meer in slaap komt. En ik zie mezelf op vakantie al op het strand liggen met zo’n ding aan.

Wat nou als een boek jouw omgeving kan beïnvloeden? In plaats van de LED lampjes in de omslag worden de HUE lampen in de woonkamer aangestuurd. En niet het verwarmingselement in het vest bepaald hoe warm jij het hebt. Nee, het boek geeft Nest een melding dat de kamer een paar graden warmer moet worden. En het is optioneel om geluidseffecten naar jouw SONOS luidsprekers te sturen.

Maar wat blijft er dan over van de kracht van het woord? Een schrijver hoeft met zijn woorden geen gevoel meer over te brengen. Daar zorgt de technologie wel voor. Zelf zie ik deze techniek liever toegepast op video. Maar dan wel toegepast op de omgeving zoals ik in de vorige alinea heb proberen te schetsen. Anders zitten we straks met heel de familie op de bank met een vest aan en een 3d bril op.

Bron: Yahoo

0 Shares:
Dit artikel is 28.405 keer gelezen