Ik ken iemand met goede ideeën. Al jaren vertelt hij hoe alles anders moet en kan. Het afgelopen halfjaar is een groot deel van zijn visie eindelijk op papier gekomen. Zijn probleemanalyse is spot-on, zijn oplossingen helder, simpel en redelijk makkelijk te implementeren. Maar het komt maar niet van de grond.

Het is niet ongewoon dat mensen blijven hangen in goede ideeën. Dan is hun oplossing te moeilijk, te duur of te ingewikkeld. Of simpelweg geen oplossing voor het probleem.

Van iemand die slim genoeg is om goede én haalbare ideeën te verzinnen, verwacht ik dan meteen zo’n heerlijk frisse Twittergoeroesche “een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd”-mentaliteit. De schouders eronder en de beuk erin. Want veranderen doe je niet met je hoofd, dat doe je met je handen.

Verandering

Dat heb ik ‘m trouwens ook wel eens verteld. De belangrijkste regel in verandermanagement is dat dingen, en mensen, niet willen veranderen. Maar goed voorbeeld doet volgen. Je moet laten zien dat jouw idee niet alleen goed en haalbaar is, maar nog veel meer! Je idee moet uit het ideeënhoekje, into reality. Dus moet je er daadwerkelijk iets mee doen.

Oogkleppen op

https://i0.wp.com/www.mevvy.com/wp-content/uploads/2012/10/How-To-Write-A-Killer-Business-Plan-on-mevvy.com_.jpeg?resize=300%2C233

Maar na al die jaren van struikelblokken opmerken en oplossingen aandragen, rent hij nog steeds, elke dag, als een geblinddoekte ezel in het rond om zijn eigen zere been tegen elke uitstekende steen te zetten. De problemen die hij aan wil pakken, zijn tegelijkertijd de problemen die hij zelf misschien het meest veroorzaakt. Elk jaar escaleert wel een project, of 2, op de meest voorspelbare en opzichtige wijze. Damn, boy.

Eigenwijs

Hee, begrijp me niet verkeerd, eigenwijsheid is ook een van mijn beste eigenschappen. Soms moet je een paar keer ergens tegenaan schoppen voordat het beweegt. Maar als 3x schoppen niet helpt, dan moet je wat anders verzinnen. Aaien, bijvoorbeeld. Of het even laten rusten, de spanning eraf halen. Je moet je aanpak veranderen.

Door de weerstand heen

De juiste aanpak vinden is absoluut niet eenvoudig. Die is er namelijk niet. Elke stap die je in de juiste richting zet, verandert de situatie en in de meeste gevallen ook je aanpak. Soms moet je een heilig huisje slopen, soms is een raampje in een glazen plafond al genoeg. Linksom of rechtsom: je zal weerstand ervaren. De vraag is, hoe ga jij daarmee om? Zet je door, of ben je liever boos op de wereld?

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 5.777 keer gelezen