Je denkt waarschijnlijk dat daar iets ernstigs uit moet komen, maar het valt gelukkig reuze mee. Je krijgt namelijk Generatiegeschenk.be en platform gericht op kennisdeling tussen verschillende generaties. Oudere werknemers die op de drempel van pensioen staan, delen hun kennis met jongeren die deze kennis goed kunnen gebruiken in hun (toekomstige) baan. 

Het idee achter het platform is dat oudere werknemers een enorm kapitaal vertegenwoordigen, aan inzicht, wijsheid en ervaring. Kennis die verloren gaat wanneer deze werknemers met pensioen gaan. Daar tegenover staat dat veel jongeren die op zoek zijn naar een baan, werkervaring missen. Generatiegeschenk.be moet een brug slaan tussen deze twee situaties. Starters kunnen zich via de website een maand lang laten coachen, door stoppers.

Wie mag er mee doen?

Helaas voor de Nederlanders onder ons, alleen de Belgische lezers mogen deelnemen. Hieronder de voorwaarden…

Als junior moet je:

  • de Belgische nationaliteit hebben, of een geldige verblijfsvergunning.
  • de leerplicht voorbij zijn
  • werkervaring-vrij zijn. Stages uitgezonderd

en als senior dien je:

  • werkzaam te zijn bij een in België gevestigde werkgever
  • binnen vijf jaar met pensioen te gaan
  • toestemming te hebben van je werkgever om mee te doen.

Voor beide partijen geldt overigens ook nog, dat je op verzoek een verklaring van goed gedrag moet kunnen overleggen (blanco uittreksel uit het Strafregister).

Wie doen er mee?

Volgens de site zelf al veel starters, maar nog niet zoveel stoppers:

generatiegeschenkDe vraag is natuurlijk waar dit door komt. Heeft de oudere generatie na zoveel jaren niet zoveel zin meer in het op sleeptouw nemen van jongeren? Zijn de bedrijven waar de stoppers werken niet enthousiast genoeg? Of is de naamsbekendheid gewoon nog te klein onder dit deel van de doelgroep?

Waarom zoeken ze de grenzen niet op?

Het zou toch jammer zijn als dit initiatief op een teleurstelling uitloopt, want ik denk zeker dat het nuttig is. En dan moet je keuzes maken qua doelgroep. Maar toch, misschien zouden de regels versoepeld mogen worden voor de bedrijven die meedoen. Nederland is tenslotte ook niet ver weg. En tegenwoordig is europese/internationale ervaring en kennis zeker nuttig, dus waarom niet verder over de grens kijken? Met de huidige techniek en nieuwe media is dat toch geen probleem lijkt me.

Niemand is te oud om te leren!

En misschien kan ook de mensenmix wat worden uitgebreid. Kennis willen delen is niet alleen voorbehouden aan stoppers en kennis op willen zuigen is niet alleen voorbehouden aan starters. Ik snap dat de bedoeling is dat starters ervaring opdoen, zodat ze meer kans maken om aan hun felbegeerde eerste baan te kunnen beginnen. Maar ook de generaties tussen starter en stopper in, hebben iets te vertellen, of iets te leren. Ook zij hebben een netwerk en kennis van de arbeidsmarkt om hen heen. Lijkt mij een kwestie van ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd, hoe meer succes’.

Wat denk jij, zou een uitbreiding naar Nederlandse, Europese of internationale gronden welkom zijn? Of moet Generatiegeschenk gewoon in België blijven?

 

0 Shares:
2 comments
  1. Wat een leuk initiatief! Ik ben toevallig met een aantal mensen aan het brainstormen over een netwerk waarbij we ook verschillende generaties bij elkaar willen brengen om zo kennis uit te wisselen, maar niet alleen om 'het stokje' door te geven. Ook om jonge ondernemers te helpen door toegang te krijgen tot het (vaak grotere) netwerk van de oudere generatie. En om de oudere generatie juist een frisse blik te geven op hun werk en werkwijze.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.606 keer gelezen