Wat is goede content-management en governance? Om ons wijzer te maken, organiseert Erik Hartman het Hartman-event. Hier geven geven www-visionairen nieuwe inzichten en trends in masterclasses. Uiteraard verslaan wij voor jullie dit event.

Content-management is zo’n beetje alles op het gebied van managen/leiden/sturing geven aan content, terwijl governance, volgens Hartman, gaat over het ‘optimaal inrichten van de contentorganisatie’.

9.oo uur

Aan het begin van dit evenement heet de organisator zijn gasten welkom. Hij begint met een leuk herkenbaar voorbeeld over het Nederlandse roeiteam dat de strijd aangaat met het Japanse. In dit verhaal leggen wij het keer op keer af tegen de roeiers uit het land van de Rijzende Zon.

Governance – vrij gedefinieerd optimale besluitvorming dus- verschilt bij beide teams. Dat speelt volgens Hartman ook een rol bij de roeirivalen: “Het Japanse team heeft namelijk een aanvoerder en zes roeiers, wij moeten het doen met maar liefst zes aanvoerder en een roeier.” De zaal herkent het voorbeeld en begint te lachen. Uiteraard gaan wij er in dit verhaal niet met de hoofdprijs vandoor en verliezen met een grote afstand. De Hollanders in het verhaal komen met de oplossing: “We gaan twee aanvoerders aanstellen die moeten rapporteren aan de senior-aanvoerder en de roeier krijgt een waardering als ‘roeier van de maand’. En weer klinkt het gelach. Uiteindelijk verliezen wij het weer van de Japanse boot met een leider en zes roeiers. Wanhopig komen we met een laatste oplossing: “Er moet een nieuwe en sterke boot komen.”

Het is even stil in de zaal en Hartman pakt dat op: “Vandaag gaat erover hoe je governance dus goed invult. De weg er naar toe daarover hebben we verschillende sprekers uitgenodigd die vertellen hoe het anders had gekund.”

 09.30 uur

Lisa Welchman houdt een lezing ‘Digital Governance by design’ waarin ze vertelt dat contentuitvoerders een groot verschil maken. “In de praktijk zie ik alleen dat het moreel bij de uitvoerders echter erg laag is.  Haar praktische oplossing hierover is nog enigszins vaag, maar wel is duidelijk dat er heel goed over een eenduidige governance moet worden nagedacht. Hierna is het de beurt aan Graham Oakes. De markante Brit legt nogmaals de noodzaak van goede governance uit. Maar hij laat ook zijn praktisch wondermiddel nog even achterwege.  Gasten reageren desondanks enthousiast. “Deze problemen herkennen we wel.”

11.00 uur

Het Rijksmuseum houdt een presentatie over hun nieuwe site. Woordvoerder Peter Gorgel: “Vroeger was onze site erg onoverzichtelijk en waren er veel opties. Maar nu hebben we allerlei nieuwe toepassingen. Zo kunnen kijkers zelf digitaal een collectie samenstellen of bestaande kunst customizen.” Of dat dit de kloof tussen de normale man en de ware kunstkenner verkleint? Daarover wijdde hij minder uit. Maar persoonlijk zijn alle toepassingen wel de moeite waard om eens even uit te proberen.

13.00 uur

Filosoof Joep Dohmen houdt een lezing over vrijheid. Hij grapt erover: “Ik had de opdracht een lezing te houden over vrijheid, daarin was ik dus niet vrij.” Het is ons door het inleidende karakter erg onduidelijk of dat dit een introductie-college is voor eerstejaars studenten filosofie of iets wat toepasbaar is in het governance-verhaal. Hij besluit met een Latijnse uitspraak met een strekking van “Vrijheid is beheer.” Maar woorden met zelfde inhoud hadden we al gehoord eerder die ochtend.

13.40 uur

Een gezamelijke zelfhug als Ron de Milde van de Nationale Politie een lezing geeft. “Ik begon in 2011 met ‘wat digitaal te doen’ en had de opdracht 27 intranetten te slopen en internet dichter bij de burger te brengen.” Zijn engagement en dat willen participeren is heel opvallend. “Niets is zo frustrerend dat iemand een aangifte moet doen bij een intercom bij een bureau dat gesloten is. In de regen hoort die een krakerig stemmetje over de intercom dat ze zich ergens anders moeten melden.”

Juist omdat zijn passie voor het politievak naar voren komt en hij graag dicht bij zijn lezer wil staa,n is zijn verhaal erg aangenaam om aan te horen. Met toepassingen op de website waarbij lezers hun postcode in kunnen voeren, zien zij meteen wat om de hoek speelt.

16.20 uur

De Content Tool Champion prijs is uitgereikt aan Xillio. Terwijl de contentstrategie Best Practice gaat naar de Nationale Politie. Presentator Hartman: “Doordat ze zo dicht bij de mensen willen gaan en naar transparantie streven, hebben zij deze prijs verdiend.” Blijkbaar is het geheim van een goede governance een heldere visie op het bereiken van de lezer.

 

 

0 Shares:
Dit artikel is 4.261 keer gelezen