Technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat ons leven wordt verlengd met een stukje augmented reality. Niets is meer wat het was. Het is mooier, beter, meer. Alles is altijd en overal aanwezig. Inderdaad, ik heb het over Google Glass.
Mensen die op straat lopen, knikkend met hun hoofd en pratend tegen zichzelf. Geen smartphone in de hand – waarmee je 15 jaar geleden ook voor gek werd verklaard, maar dat lijkt inmiddels de gewoonste zaak van de wereld te zijn geworden – maar een klein brilletje op de neus. Zal Google Glass, of misschien wel een concurrerend product, over laten we zeggen vijf jaar echt zo worden geaccepteerd en omarmd als onmisbaar verlengstuk zoals de smartphone voor sommigen is geworden? Alhoewel de ontwikkelingen om te smullen zijn, zit er duidelijk een keerzijde aan deze nieuwe techniek. Want worden we juist niet steeds asocialer, doordat we online socialer zijn? Gaan ‘Glassholes’ het straatbeeld bepalen? En hoe zit dat met onze privacy?
Waardevol? Jazeker!
Ook ik deel de bovenstaande sceptische standpunten met enige regelmaat. Wij, mensen, hebben nou eenmaal wat tijd nodig om het adoptieproces door te lopen. We zijn niet allemaal innovators. Sterker nog … de groepen early en late majority hebben nog altijd de overhand. Ik word er wel blij van als ik zie dat er, buiten het consumentengebruik van Google Glass, steeds meer mooie toepassingen van Glass de revue passeren waarvan ik denk dat ze echt waardevol zijn. Denk aan toepassingen in de wetenschap, in de geneeskunde of op het gebied van veiligheid. Google Glass maakt van Glassholes Glassheroes! Ik deel graag kort mijn researchresultaten:
Operatieassistent 2.0
Afstand is niet langer een issue. Een chirurg van het Wexner Medical Centre was de eerste die een operatie uitvoerde terwijl hij Google Glass gebruikte, met op afstand zijn collega die meekeek voor overleg. Ook een groep medicijnstudenten kon van achter hun laptop live zien waar de chirurg mee bezig was. Een staaltje tijdswinst en efficiëntie eerste klas.
Inmiddels wordt ook in het UMC St Radboud Google Glass getest. Behalve het live raadplegen van collega’s geeft het bijvoorbeeld ook toegang tot vereiste informatie zoals röntgenfoto’s.
Keep your enemies close
Ook voor de mannen in camouflagepakken is Google Glass een mooie ontwikkeling. Het leger ontwikkelde zelf een vergelijkbare bril waarmee een Head-up-Display geprojecteerd wordt voor de ogen van een infanterist, zodat hij of zij op dezelfde manier naar een oorlogsgebied kan kijken als ze nu in hightech straaljagers en helikopters kunnen doen, dus compleet met herkenning van type bedreiging en missiedoelstellingen. Veiligheid voor alles, toch?
Er zijn geen wachtenden voor u
Niet te vergeten de voordelen die Google Glass biedt aan verkooppersoneel. Hoeveel prettiger zouden zij je te woord kunnen staan als ze alle informatie binnen handbereik hebben. Ergernissen behoren tot de verleden tijd, zo ook wachtrijen. Denk bijvoorbeeld aan het altijd en overal kunnen inzien van de klantgeschiedenis, direct marges en totalen kunnen berekenen op basis van verschillende offertes, real-time. Ik stem voor!
TomTom eat your heart out
Dachten we dat de autonavigatie al menig huwelijk heeft gered, Google Glass gaat het ons nog makkelijker maken in de auto. De Google Glass kan bijvoorbeeld aan in-car systemen gekoppeld worden. Zo bedien je de autoradio met Glass en kun je informatie verkrijgen over het beschikbare aantal kilometers berekend op basis van de inhoud van de accu of brandstoftank, verzin het maar … Alles veiliger dan prutsen met de radio terwijl je op de snelweg rijdt, of op hete kolen zitten met de vraag hoe ver je nog komt met je brandstof. (het had-ik-dan-toch-maar-getankt-voordat-ik-wegreed-gevoel).
Deze kant uit …
Aan rampen als bij de Duitse Love Parade willen we niet langer denken. En dat zou ook niet meer mogen. Data van ‘location aware wearables’ zoals smarthphones worden momenteel al toegepast bij het monitoren van bewegende mensenmassa’s. En ook festival-apps wijzen de crowd al op slimmere looproutes en rustigere locaties. Dergelijke initiatieven geven aan waar het met Google Glass naartoe kan gaan: dragers van een Glass zouden op gevaarlijk drukke locaties instructies kunnen krijgen waar ze het beste naartoe kunnen lopen om uit het gedrang te komen. Puntje voor de telefoonproviders: dan moet het netwerk op dat moment natuurlijk niet overbelast zijn door de overweldigende vraag aan data door de festivalbezoekers.
Een toekomst door Glasses?
Of ik mij zelf met de Google Glass zie lopen? Ik ben er nog niet over uit. Komt tijd komt raad. Op dit moment ben ik vooral erg benieuwd naar alle andere nieuwe initiatieven en ontwikkelingen die er op het gebied van de Google Glass zijn of komen gaan. Wel ben ik van mening dat, in tegenstelling tot veel negatieve berichtgeving, Google Glass al een mooi stukje aan de toekomst heeft bijgedragen.
1 comment
De nieuwe initiatieven komen denk ik al snel (de eerste pornofilm met glass is inmiddels al opgenomen – en juist deze sector zorgt voor acceptatie van standaarden ed.) De tegenstroom tegen glass is er ook al. Er worden inmiddels al flink wat regels bedacht tegen de glass, maar of deze weerstand blijft als de glass gemeengoed is geworden?
Maar dan de vraag; ga ik rondlopen met een glass? Als ik bedenk hoe de eerste reacties toen mobiele telefoons nog net niet mainstream waren (flink negatief! 'je denkt toch niet dat ik de hele tijd gebeld wil worden' etc) en dat nu 'iedereen' rondloopt met zo'n toestel. Denk ik dat glass ook wel door zal zetten.
Nu nog een glass op oogsterkte. En zonwerend. En er een beetje leuk gaat uitzien en dat je er niet gaat uitzien zoals Lieutenant Commander Geordi La Forge met z'n Visor.
Comments are closed.