Een jaar of 5 geleden alweer, toen ik onder andere ramgoede teksten schreef voor (tegenwoordig) ‘s werelds grootste digitale productiebureau, was er 1 ding heel duidelijk in online marketing: content was dood. Maar nu: storytelling, relevantie, contentcuratie, user generated content en whatnot … content is king!

Wanneer precies dat kantelpunt kwam, weet ik niet. Maar dat content dodelijk belangrijk is, dat spreekt voor zich. Alleen al omdat je positie bij Google ervan afhankelijk is.

Content is zo belangrijk geworden dat onze branche zelfs een nieuw specialisme rijker is: contentmarketing. Contentmarketeers vertellen goudeerlijke verhalen over hun merk.

Schei toch uit, man.

Marketing is misleiding

Laten we het met elkaar eens zijn: het primaire doel van marketing is dat je mensen misleidt. Het is make-up voor je product, meer niet. Het zorgt ervoor dat je product er beter uitziet, dat klanten denken dat het beter voor ze is en dat hun vrienden het allerdiepste respect voor ze krijgen.

En natuurlijk is dat zo.

Ga je moeder voor de gek houden

Ik kan me uitstekend voorstellen dat je als marketeer twijfelt aan de geloofwaardigheid van “Wij van Wc-Eend adviseren Wc-Eend”. Daar prikt de hedendaagse consument zo doorheen.

Ongetwijfeld …

Maar waarom willen marketeers elkaar wijsmaken dat hun nieuwe marktetingconcept bloedeerlijk is? Dat het verhaal dat ze vertellen oprecht is?

Suuuure.

Coca Cola Arctic Home

Even een voorbeeldje van een bedriegend eerlijk merk, onze sharende vrienden van Coca Cola. Al eeuwen adverteren zij met coladrinkende ijsberen. Ik weet niet waarom. Maakt ook niet uit. Nu is die ijsbeer een beetje aan het uitsterven omdat de Noordpool smelt en heeft Coca Cola een slim staaltje storytelling verzonnen.

Samen met WNF zetten zij zich in voor het behoud van het Noordpool-gebied. Dat op zich kan ik alleen maar toejuichen natuurlijk. Coca Cola wil klimaatveranderingen tegenwerken en hun ecologische voetdruk verminderen, van dat soort. Ze willen helpen om de ijsbeer zich aan te passen aan hun smeltende leefomgeving.

Ik denk aan Kevin Costner in Waterworld, maar dan met ijsberen.

Als ze dat nou écht meenden

Oliemaatschappijen, waaronder Shell, zijn van plan om olie te boren op de Noordpool. Want olie is de toekomst van energie! En die Noordpool die ligt daar toch maar te smelten. Zoiets. Ik kom er niet bij.

Als Coca Cola nou oprecht vindt dat het Noordpoolgebied gered moet worden en dat onze ecologische voetdruk verminderd moet worden, he …  zouden ze dan, hypothetisch gezien, ook iets moeten vinden van de noordpoolse boorplannen van Shell & co?

Ik denk het wel. Als ik mijn groep-3-basics laat werken kom ik namelijk op: olieboren + afstoken = dramatisch voor het klimaat op de Noordpool. En dus voor de ijsbeer. En, heel misschien, ook voor de rest van de wereld.

Maar dat is niet zo

Coca Cola laat zoiets links liggen. Ongetwijfeld met een goede reden. Cola en olie zijn allebei plakkerig en zwart.

Praktisch elk goudeerlijke branded story is zo lek als een mandje. Het kan simpelweg niet dat de consument zulke verhaaltjes blijft geloven. Het kan wel natuurlijk, maar ik heb hoop.

Dus laten wij, marketeers en andersoortig communicatievolk, asje-asjeblieft stoppen dit soort bullshit en onszelf te verkopen als goudeerlijk en the way to go. We doen aan marketing en marketing is misleidend.

Als je dat niet inziet, ben je net zo “dom” als de consument die je probeert te overtuigen van je eerlijke product.

0 Shares:
Dit artikel is 3.725 keer gelezen