Toen ik een tijdje geleden het nieuws las over o.a. Facebook, Samsung en Nokia die het internet voor de hele wereld beschikbaar willen maken, moest ik een beetje lachen. Hebben sommige mensen niet veel meer behoefte aan heel andere dingen?! Bijvoorbeeld… uh… schoon drinkwater?!

facebook afrika
Even Facebook checken

Gratis apparatuur

Op dit moment heeft twee derde van de wereldbevolking geen toegang tot internet.  Stel je een wereld voor waarin het internet ons allemaal verbindt“, aldus deze website. Ja, ja, erg overtuigend allemaal, maar stel jij je nu eens de wereld voor zoals die nu is. Ook al maak je het bereik van en de toegang tot het internet mogelijk, hoe zorg je er vervolgens voor dat al die mensen ook daadwerkelijk het internet op kunnen? Gratis laptops? Strooien met smartphones? Eén PC per gezin?

inheemse stam
“Hier inheemse stam, een laptop. Hoe bedoel je geen stroomaansluiting? Hè, wat jammer, hadden we net goed internet voor jullie geregeld. Nou, geef dan maar weer terug.”

Belangrijk?

Op dezelfde website:Niemand zou moeten hoeven kiezen tussen internettoegang en voedsel of medicijnen.” Ha, dat is zeker waar. Maar stel je in deze zin nu internettoegang gelijk aan voedsel en medicijnen?! In veel arme landen kan men amper voor zichzelf zorgen, is er geen schoon drinkwater beschikbaar, gaan kinderen nog steeds niet naar school en gaan mensen dood aan aids, maar nee, je hebt gelijk, het is wel belangrijk dat heel de wereldbevolking ook toegang krijgt tot het internet. Hey, misschien kunnen ze dan zelf googelen op ‘schoon drinkwater maken’ en hoeven de hulporganisaties er ook niet meer naartoe. “Nee hoor, nee, ik heb via Google al een manier gevonden om van mijn urine weer schoon drinkwater te maken, daaag Oxfam Novib!

lerenvaninternet
En vandaag, jongens en meisjes, heeft het internet ons geleerd dat we eigenlijk geen huizen meer moeten maken van dierenstront.

In Your Face

En dan nog een mooie quote:Voor het verzenden van gegevens, al is het maar een sms of een eenvoudige webpagina, is er bandbreedte nodig. En bandbreedte is schaars in veel delen van de wereld.” Ja, net als water, brood en medicijnen. Ik vind daarom ‘internet voor iedereen’ vooralsnog onzin omdat de armoede in veel landen dan wel erg zichtbaar wordt, vooral voor de mensen in de armoede zelf. Zit je als arme Congolees rustig te googelen op grappige plaatjes van al die rijke lullo’s, krijg je opeens Google reclames over het vergroten van je piemel voor maar $10. Tien dollar! Talking about onnodige luxe. Voor tien dollar kunnen sommige gezinnen een maand leven.

internet in boom
“Hallo? Internet?”

Geen stuiver

Nee hoor, van mij zullen ze geen duppie krijgen. Ik geef mijn geld liever aan projecten die zich richten op de werkelijke basisbehoeften van de mens zoals (ja, heel gek) eten, drinken en gezondheid.

Nog eentje om het af te sluiten dan:

fatkids

 

0 Shares:
Dit artikel is 6.364 keer gelezen