Heb je ze al voorbij zien komen op Twitter, Facebook, Pinterest, Instagram of Flickr? Veel verschillende foto’s met één gemene overeenkomst – sokken bijvoorbeeld – én de hashtag #synchroonkijken. Jawel, we hebben weer een nieuwe social media rage in ons kleine hoekje van de wereld!

Ik wist niet goed wat ik ervan denken moest, toen ik op Pinterest al die foto’s van sokken voorbij zag komen. En steeds weer die hashtag #synchroonkijken. Wat moest ik me daarbij voorstellen? Geïntrigeerd volgde ik de hashtag. En vond een bijzonder social media project.

Synchroonkijken Sokken

Synchroonkijken

Synchroonkijken is een project van de Rotterdamse Else Kramer, visueel strategist, trainer en fotosoof. Via social media delen we naar hartelust foto’s van alles wat ons bezig houdt. Instagram en Pinterest groeien nog steeds in populariteit en natuurlijk worden er vanaf dag één al foto’s gedeeld op Facebook. Culinaire hoogstandjes en andere huisvlijt, nieuwe aanwinsten, ons dagelijks leven wordt in beelden gedeeld. Else vroeg zich af hoe het zou zijn om een week lang die blikken te focussen en elke dag gezamenlijk naar één onderwerp te kijken. Iedereen met een camera en een internetverbinding kan meedoen. Degenen die zich – gratis – aanmelden, ontvangen in de week van 1 tot en met 7 juli dagelijks een foto-opdracht in hun mailbox. Het resultaat: een online fototentoonstelling die een bijzondere, grappige, en bij vlagen ontroerende inkijk in het dagelijks leven biedt.

Synchroonkijken Else Kramer

Geen wedstrijd

Synchroonkijken is niet bedoeld als een wedstrijd. Er wordt ook niet gevraagd om je mooiste, meest creatieve foto of technische hoogstandjes. Synchroonkijken is een antropologisch beeldonderzoek met heel veel enthousiaste vrijwilligers. Inmiddels hebben zich al meer dan 1000 vrijwilligers aangemeld. Het resultaat: een kunstwerk dankzij co-creatie, voor iedereen zichtbaar.

Enthousiasme

Else’s project is enthousiast onthaald. Op de populairste social media zien we de afgelopen week al heel veel foto’s voorbij komen. Allemaal persoonlijke interpretaties van dezelfde “kijkopdracht”. Alle foto’s worden verzameld op Pinboards op Pinterest en leveren zo een prachtig portret op van een dag uit het leven van al die enthousiaste deelnemers. Else had gehoopt op 300 deelnemers, maar het werden er heel wat meer… Ze haalde er zelfs de pers mee: RTV Rijnmond interviewde Else en maakte dit filmpje.

ElseKramer

Grand finale

De laatste foto-opdracht is weer een bijzondere. Zoals het echte kunstenaars betaamt krijgen de deelnemers de gelegenheid hun gezamenlijk gecreëerde online kunstwerk te signeren: de laatste opdracht luidt “Fotografeer jezelf”. Deze opdracht geeft Else Kramer mooi de gelegenheid te zien wie er achter al die bijdragen aan het kunstwerk zit en de deelnemers de kans hun stempel te drukken op een uniek project. De laatste bijdrage mag een selfie zijn, maar diegenen die zichzelf liever niet herkenbaar online zetten kunnen een deel van zichzelf of iets conceptueels plaatsen.

Blijven kijken

Voor degenen die bang zijn na deze inspirerende week in een zwart gat te vallen volgt er nog een “nazorgmail”. Else geeft tips hoe je, alleen of met anderen, kunt blijven kijken en antwoord kunt geven op de vraag “Wat betekent het om te zien, en om gezien te worden?”, het centrale thema in Else’s werk.

Sociaal kunstwerk

Benieuwd naar het eindresultaat? Je kunt er bijna niet omheen. Op Facebook kun je alle individuele bijdragen (en de opdrachten) voorbij zien komen in de (openbare) groep “Synchroonkijken”, op Pinterest vind je met de tag #synchroonkijken of Else Kramers Pinterest account de pinboards van iedere dag en ook op Twitter, Instagram en Flickr kun je de hashtag gebruiken.

Synchroonkijken Pinterest

0 Shares:
1 comment
  1. Als één van de vele honderden synchroonkijkers kan ik je uit ervaring zeggen dat ik er ook veel van heb genoten. Zowel van het vormgeven aan de opdracht, als kijken naar het resulaat van de mede synchroonkijkers. Dank voor je mooie blog!

Comments are closed.

Dit artikel is 4.782 keer gelezen